ETT BUDORD OM SIFFRAN,

Jag får många frågor om det här med mängder där den som frågar vill att jag ska beskriva exakt på skeden hur mycket var och en bör äta för att det inte ska bli för mycket eller för lite och därmed riskera att göra ”fel” och hamna utanför någon slags ram. Jag antar att det är ett resultat av det hemska ”siffersamhället” där siffror på vågen, antal kalorier om dagen och vikt på portionen spelar större roll än mättnadskänsla, välmående och matkvalitet. Att människor väljer att äta industriförpackade bars, pulverdieter eller färdiga matboxar framför färg, frukt och riktig hemgjord mat är och kommer antagligen förbli ett mysterium för mitt huvud.

PÅMINNELSE: Den enda som egentligen kan veta hur mycket du behöver äta är du, så börja känn efter, lära känna dig själv och skippa hur alla ”andra” äter och tycker.

Jag ber er att slänga ut alla vågar, siffror och kalorianteckningar och rensa både er  kropp och själ från allt vad matematiska uttryck heter när det kommer till mat. Börja lära känna er mage, mättnad och välmående så kommer vi alla må så mycket bättre!

 

,. naturell och laktosfri kvarg som blandats med laktosfri filmjölk och toppats med apelsin, hasselnötter, russin, gojibär, kanel, granatäpple och grapefrukt.

,. denna överfulla färgbomb eller en snyggt förpackad pulversoppa?
.
 1. sofia skriver:

  bra inlägg! Visst att jag pluggar ingenjör och därför gillar att räkna på siffror men hemma är jag dålig på att följa recept och anvisningar när det handlar om detaljerade mängder av olika slag. Mycket lättare att komma ihåg dina recept när det inte är bestämda mått! Det är befriande och tror det är många som måste våga släppa sin kontroll-freak-sida lite oftare:)

 2. Elin skriver:

  Du är en mycket klok kvinna!

 3. Joanna skriver:

  Jag håller helt med dig, man borde gå mer på magkänsla än på vad som anses ”rätt” i kalorier och kilo mätt. Vad jag däremot undrar är hur du då kan förespråka vitamintillskott, t.ex. Mivitotal. Så länge man mår bra och äter nyttigt finns det med väldigt få undantag människor i västvärlden som behöver ta vitamintillskott för att få i sig all näring de behöver.

  En ögonöppnare för mig var när jag faktiskt tittade igenom innehållsdeklarationen på de tillskott som säljs bland annat på apoteket; många av de innehåller ibland mer än rekommenderat dagligt intag, vissa så mycket som flera hundra procent mer. Lägg dessutom till den näring du får i dig från maten så är det lätt hänt att man får i sig hiskeliga summor. Det kan låta ofarligt, vitaminer kan man väl inte få i sig för mycket av? Det är dock helt fel, studier har kunnat koppla ett överdrivet intag av vitaminer och mineraler till bland annat utvecklandet av gul starr. Så, även nyttigheter mår man bäst av i lagom doser!

 4. A skriver:

  Valio har laktosfri matkvarg som har 0,3 fett eller vad det nu är för er som frågar.

 5. Signe skriver:

  Å vad du är bra, å vad jag kämpar (men inte för mycket, för då blir det jobbigt och tråkigt!) för att verkligen leva efter detta. Jag har mina ideal och jag har mina hemska dagar, men samtidigt mår jag bättre och bättre i min kropp som faktiskt, faktiskt, verkligen är himla fin och vacker och smidig och som jag verkligen trivs i.

  Bra skrivet, toppen!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..