SVAR PÅ LÄSARFRÅGOR:

Har precis börjat träna och försöker äta nyttigare. Jag brukar göra en smoothie som jag dricker varje morgon.

Den innehåller: blåbär, hallon, jordgubbar, havrekli och lite mjölk, och sen lite kanel. Är det en bra/nyttig smoothie eller ska jag skippa typ mjölken?

Smoothies är bra på många sätt. Dels är det lätt att få den otroligt näringsrik med få ingedienser, dels mättar den bra och dels så känns det lite lyxigt att dricka dem och det går fort att få i sig när man behöver snabb energi.

Din smoothie låter bra i grunden, jag skulle göra den mer mättande genom att lägga till avokado/mango, havregryn, banan och en proteinkälla som tex. ägg, jordnötssmör, kvarg eller ärtprotein.

Om du ”bara” äter den till frukost är det viktigt att du fyller på med dessa ingredienser så den blir mer komplett som en frukost.

Annars kommer du gå hungrig hela dagen och då ökar risken för att äta skräp eller äta massor på kvällen för att du är så hungrig.

Hur ”nyttigt” är egentligen mörk chocklad? Syftar på marabous 70% chocklad.

Enligt vissa är det nyttigare att äta mörk choklad och det kan motverka hjärt- och kärlsjukdomar och påstår att chockladätande-människor lever längre.

Men hur är det med fett och kalorier, är det verkligen så mycket nyttigare än vanlig mjölkchoklad? 

Jag skulle inte kalla choklad nyttigt. Däremot kan vi säga att mörkare choklad med en högre kakaohalt är bättre än mjölkchoklad där det är mer socker och mindre kakao.

Sen har det visat att det finns vissa fördelar med mörkare choklad som kan ge positiva effekter men då får vi inte glömma att det handlar inte om att äta en chokladkaka om dagen eller att om vi äter massa choklad så blir vi friska.

De positiva effekterna sitter inte i själva chokladkakan.

Sammanfattningsvis: Ät med sunt förnuft och att välja de mörkare är bättre än de ljusare.

.

 

 1. Elin skriver:

  Hej Fia!
  Jag har en fråga, jag är studerande och har jätte svårt med maten under skoldagarna. Jag äter oftast stadig frukost, ytterst lite till lunch i skolan då maten är ganska äcklig (tycker jag) går hungrig hela eftermiddagen och äter jätte mycket på kvällen.
  Jag skulle behöva något mellanmål med mig i skolan, men det måste vara något som håller sig i skåpet till eftermiddagen. Nötter är inget alternativ då vissa är allergiska. Snälla HJÄLP MIG!!! mår inte bra av att ha det så och är ständigt trött och hungrig!!

  Kram och tack för en super inspirerande blogg!

 2. Jenny skriver:

  Hej Fia! Sen jag blev sambo så har jag verkligen låtit kosten slira iväg. Mycket sötsaker och onyttigheter har smugit sig in i vardagen. Nu vill jag ta tag i det och hitta tillbaka till min gamla energi. Kan inte du tipsa om lite standard varor du alltid har i kylen för att skapa nyttiga måltider? Och kanske tips på lite enkel vardags träning som kan hjälpa mig hitta energin för att sedan börja motionera mer? Jag har märkt att när jag brassar på för mycket med dieter och hårdträning det första jag gör så tröttnar jag lika fort. Jag vill ha tips till en bra start som jag kan successivt bygga på. Tack för att du är en sådan bra inspirationskälla till en sund livsstil 🙂 Kram

 3. Johanna skriver:

  Hej Fia! Jag försöker verkligen bli av med några extrakilon och försöker äta nyttigt och träna. Jag går på zumba 3 gånger i veckan och styrketränar 1 gång. Är det en bra kombo? Har du några tips för att få igång förbränningen och gå ner några kilo?:) / Johanna

 4. paulina skriver:

  marabous mörka choklad har ganska mycket socker, om man jämför med vissa andra chokladsorter, så man får ju därför se till att akta sig för att inte luras av den höga kakaoprocenten!

 5. Hej, har funderat på det här med att du använder ett speciellt proteinpluver när du använder det i bakning osv. Har läst lite om det och vad jag förstått är det neutralt i smaken och tål upp till 200 grader. Men om man skulle använda ett vanligt pulver, typ med chokladsmak som man gör shakes på, förstörs det om man värmer upp det? Jag vill gärna ha ett pulver att baka med så jag kan göra egna bars osv, men skulle vara gott att kunna göra shakes med. Och chokladshakes är ju gott. Borde jag köpa två olika då, eller kan man typ blanda ner lite kakao tillsammans med det neutrala för att få chokladsmaken?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..