REPRIS FRÅN 12 SEP 2011:

ÅNGESTBOLLEN?

FIA SÄGER / måndag 16:26 12 Sep 2011:

Jag blir alldeles kallsvettig när jag får höra att folk får ångest över mat, fikastunder och oplanerade lösningar.

Jag blir alldeles ifrån mig när jag inser att vi är så många som straffar oss själva när vi har tagit en bit för mycket, att vi är alldeles för många som panikslaget tror att kinderna och höfterna ska jäsa två storlekar bara för att vi missade ett träningspass, tog en bulle på jobbet eller inte orkade vara disciplinerad en helg.

Jag åt dessert på en bloggmiddag i torsdags, jag åt chokladmousse hos mamma i fredags, hemmagjord bärglass med sockerkaka i lördags och mammas äppelpaj igår.

Jag tränade ett klent benpass och cyklade till jobbet i fredags och har gått två promenader under helgen. Inte för en sekund har jag ångrat mig, funderat över hur det ska påverka min kropp eller att jag på något sätt borde ha ätit annorlunda.

Jag har valt att njuta av sådant jag tycker om, hembakta och goda fikastunder med nära och kära vilket har gjort det ännu godare.

Jag hoppas på något sätt att ni ska få er en tankeställare och inte ha ångest över mat. Se det inte så svart eller vitt. Vi kommer inte att bli tjocka eller svaga för att vi väljer att frossa en helg, fika två gånger i veckan eller struntar i ett träningspass.

Många av oss är för dramatiska med träningen och kosten idag, lämnar inga utrymmen för fusk och när vi gör det så verkar vi straffa oss så oerhört hårt.

Njut istället när du väljer att fika.
Njut istället av ditt val att skippa träningen, njut av att träna när du tränar.

Se det inte som ”nu har jag ätit en bulle nu är det kört så då kan jag lika gärna ta en,.. fyra till”. Försök hitta helheten och balansen i dina val.

Kom alltid ihåg att om du har en hälsosam grund så finns det plats för fusk, allt handlar om balans mellan energi in och energi ut.


Rörelse-vila-träning-mat-glädje-balans-helhet. Det är det vi mår bra av.

Självklart kan man behöva vara striktare när genomgår en livsstilsförändring, bryter ovanor eller på något annat sätt har obalans mellan mat och rörelse, men det förstår ni redan.

.

 1. Cissi skriver:

  Tack för korrekturen Linn! Ännu större orsak till att man inte ska ha dåligt samvete om man unnar sig något gott då och då. 😉 så länge man lever hälsosamt i övrigt!!

 2. Berit skriver:

  Kloka ord. Det gäller att hitta sin balans och älska sin kropp för den finns där med dig hela livet.

 3. Linn skriver:

  Cissi:
  Nja, ett kilo är ca. 7000 kcal 🙂

 4. Cissi skriver:

  bra inlägg fia!

  Till m: för att gå upp ett kilo så måste man överäta (dvs äta uöver det man annars ska/brukar äta) 5000 kcal. En kanelbulle innehåller ca 300 kalorier. dvs att unna sig en kanelbulle eller annat gott ett par gånger i veckan gör ingen skillnad på en i övrigt sund kost. Tränar man dessutom som Fia gör så är det klart att det finns utrymme för njutning. Det är det ständiga överätandet som gör en tjock. inte att man unnar sig då och då.

 5. Linn skriver:

  Kan människor förövrigt lägga ner skitsnacket om att ”Fia är trådsmal och kan äta preciiis vad hon vill”. Hör inte hit och det är knappast trevligt att bräka ur sig såna bitterhets-fasoner.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..