VAD HÄNDE?

Är helt slut ., Puh.

Jag måste bara säga att det är något som
håller på att hända i världen och det tar musten ur mig.

Sedan jag började jobba som PT så har arbetet blivit enormt mycket mer
ansträngande och instensivt i det att människor är så enormt
uppskrämda i precis allt som handlar om mat och träning.

Det är panik över kolhydrater, det är två-tre timmars pass på gymmet,
det är äta så lite som möjligt, vilja träna triceps på onsdagar
när målet är att gå ner i vikt för att ”man ska träna så”
och det är ännu mer panik över kolhydrater.

Det är ätardagar, det är proteinbombar, det är proteinpulver, proteinmjölk,
det är keso fem gånger om dagen och det är gråt och
stress över att ha missat ett träningspass.

Det är allt fokus på målet, ingen lever i nuet, det är hets över gram
på vågen och det är jubel över att bara ha ätit tusen kalorier på en dag.

Det är instagramkonton med ”fitinspo” och magrutor i varje mediakanal,
det är träna för att bli smal och träna tungt och hårt och det är dieter och
önskan om deff från vanliga människor.

Det är helt jävla galet och jag blir helt utmattad.

Vad hände med världen?

När blev det fitness och extremsport att försöka leva hälosamt?
När blev det en tumstock för precis alla som vill träna?

 

 1. Så sjukt bra skrivet! Skönt att veta att det är fler som tycker som en själv. Detta var nog ett väldigt välbehövligt inlägg!

 2. När varje tidning och tv program fylls med dieter och diverse skitsnack (som oftast bara är helt sjuka osanningar) så är det ju faktiskt inte konstigt att folk som inte vet bättre tar efter. Själv tränar jag otroligt mycket, tar kosttillskott, äter på bestämda tider, dricker väldigt sällan alkohol osv. Jag skulle trots det säga att jag lever ett otroligt mycket hälsosammare liv än de flesta och anledningen till det tror jag handlar om att jag besitter mycket kunskap om just kost och träning. För mig är det självklart att ett för stort underskott dagligen är lika illa som ett för stort överskott dagligen. Jag vet att en dag med godis och pizza och alkohol inte kommer göra ett dugg för min form om det bara sker ibland. Jag vet att det är otroligt viktigt att inte träna för hårt utan att låta kroppen återhämta sig. Jag vet att det inte spelar någon roll om jag tar min proteinshake direkt efter träningen eller om jag väntar tills jag sitter i bilen påväg hem från gymmet. Folk har ingen aning om sånt. De bara lyssnar och tar in vad media och dessa fitnessgurus förespråkar.

 3. Hej Fia! Vad ”glad” jag blir att det inte bara är jag som tycker att hela samhället har blivit ett sånt hälsofreak så att det inte längre är hälsosamt! Det är hemskt men jag har dragits med också! Är nervös inför träningspass för att jag inte ska orka trotts att jag dels vet att jag orkar, att jag inte äns behöver köra så hårt som jag gör och att jag inte borde vara rädd för att mislyckas. Men det blir ju inte precis lättare när alla klasskompisar ständigt pratar om att de börjat träna och kör Varje dag! Min kropp klarar inte träning varje dag så jag tar vilodagar men blir nästan besviken bara för att jag då ser att någon annan tränar! Det är ju inte klokt?! Inser själv att jag måste bli nöjd över god hälsa och inte hela tiden måste va bättre än andra men somsagt så är det ju sjukt svårt i ett hälsohettsatt samhälle! Nu behövs en ny våg med ”du är bra som du är” mode!
  Må bra samhälle vore bäst!

 4. Gud vad bra sammanfattat! Detta blogginlägg från en kunnig som du måste komma ut till fler för tyvärr är det såhär samhället ser ut idag vilket är synd! Jag tror vi kommer leva längre och sundare och gladare om vi bara sket i allt detta och lever normala liv utan att stressa och ha ångest över sådanna saker! Och tänk hur lyxigt vi lever egentligen, jag menar tänk på de som knappt har något vatten eller bröd för dagen och vi gnäller om att vi ska se ut som victoriassecret till sommaren. Jag lever på mitt sätt och är en 50 kilo tung på 160cm och trivs bra med det och fullkomligt hatar all dess ”fitinspo” ”thininspo” propagandan! Tack för mig

 5. Hej Fia. Tack för att någon äntligen tar upp denna viktiga fråga. Det är modigt och väldigt respekterat. Själv har jag alltid varit en tjej som har lidit av det klassiska duktighetssyndromet. Under fyra års tid har jag strulat med maten, övertränat och utvecklat en ätstörning. I september sa min kropp nej och jag ramlade ihop och blev inlagd på en psykriatisk avdelning för ätstörningar. Nu har jag kämpat i snart sex månader med att bryta mina tidigare ovanor och tillåta mig själv till ett nytt och värdigt liv med en ”LAGOM” dos av allt. Jag blir fruktansvärt förbannad och ledsen när jag ser inflytelserika personer lägga upp triggande bilder och texter kring mat och träning. Numera svämmar dessa över. Därför vill jag ge tummen upp för ditt ”SUNDA” engagemang. Mer sådant, för jag önskar ingen människa det helvetet som jag har gått igenom och gå igenom. Det kan verka töntigt, men jag började på ”måndag”, precis som många andra och slutade aldrig. Jag uteslöt ett livsmedel i taget och tränade lite mer varje pass. Till slut så försvann hela kostcirkeln och keso och tonfisk var det ända som inte var förbjudet. Addera 1 timmes PW varje morgon (oberoende väder) och 1 mils löpning på kvällen så kan du själv lista ut hur roligt mitt liv va. Tack för ordet!!

 6. jag erkänna att jag följer ett antal såna där fitspo-konton på Instagram och ibland får jag fel fokus av det. på ett sätt tycker jag att det är fantastiskt och jag vill också se ut sådär med schyssta magrutor och tight kropp. sen tycker jag att det ser hemskt ut på tjejer och och tänker att jag i min skidåkning inte kan leva som dom gör med gym 7 dar i veckan och kolhydratsnåla dieter… det funkar inte i en konditionssport! huvudsyftet med att jag började med crossfiten för tre månader sen var att jag skulle bli allmänt starkare i kroppen för skidåkningen, inte att jag skulle deffa senare och se mer vältränad ut (även om det sista har tillkommit naturligt). det är lätt att tappa fokus på vad man egentligen vill ha ut av träningen och kosten!

 7. Det är just därför jag bara älskar dig!!
  Jag trodde man skulle äta mindre för att gå ned i vikt det hela gick till att jag ”åt i smyg”/ början till ”lättare” matberoende.. Men sedan fick jag hjälp till en dietist, och äter nu ca 5 gånger om dagen! Och då ”vanlig” mat, mitt mål är att träna så jag mår bra och äta vanlig husmanskost, av det kommer jag nog (hopas på det) på resultat till en friskare och piggare kropp men bättre kondition (;
  Längtar tills 07.30, struntar i att jag har sovmorgon till 11.55!
  Många styrkekramar till dig Fia! 🙂

 8. Hej!
  Jag har en liten fråga som jag skulle vilja ha svar på, för jag fick höra idag att om magen är kall när man tränar så innebär det att man förbränner kalorier.

  Vet någon om detta är sant eller en myt?

 9. Vem fan tycker magrutor är snyggt på en tjej då? Inte jag iallafall. En kvinna görs bäst i former. Alla dessa kvinnor som visas upp med jätte vältränade kroppar är inget för mig. Tacka vet jag er med härliga höfter och kvinnliga former, er kommer jag fortsätta att titta på, er kommer jag, av någon förmodan någongång hamna på krogen igen, prata med och söka kontakt med. Men dock ska ni också veta, att en kvinna som är överviktig, som lever osunt, är lat och har inga ambitioner, går inte långt hos mig heller.
  Sluta påverkas av media kvinnor! Ni gör verkligen PR-människornas jobb lätt.
  Man 28

  1. Jag reagerar verkligen på sista meningen i din kommentar. ”Sluta påverkas av media kvinnor!” Det är inte första gången jag hör en man säga att man får ju helt enkelt inte bry sig.
   Allvarligt, det är inte så enkelt. Det är helt brutalt och många kvinnor mår verkligen otroligt dåligt, och det är överallt. Precis överallt. Underklädesreklamer (eller vad för mode som helst) finns överallt, på busshållplatser, överallt på internet, tv, tidningar, även om vi håller oss ifrån tidningar finns löpsedlar och tidningsomslag alltid vid kassan på butiken och åker vi in till centrum är reklamen på varenda vägg.

   Tänk om man skulle trycka upp lika många män som kvinnor på dessa bilder och göra det lika omöjligt för er att komma undan dessa idealbilder. Tänk om man på något sätt skulle framföra att varenda modell som visas, varenda man som får representera stil och perfektion, är såpass välhängd att de flesta kvinnor skulle fly vid intim kontakt. Jag är säker på att liknande situation för män som råder för kvinnor idag skulle få män att må sämre, precis som det får oss kvinnor att må i dagsläget.

   Många av oss har full koll på att vi inte är misslyckade på något sätt, vi är vackra och vi har kroppar att vara stolta över, men så länge samhället sänder de signaler till kvinnor som det gör idag, så spelar det ingen roll. Idealbilderna sätter enorma spärrar i huvudet på oss. Vi påverkas och vi mår inte bra av det över huvud taget.

  2. Vi har idealbilder vi med, men för det påverkas jag ej. Finns diverse kalsongreklamer med män på. Kunde faktiskt inte bry mig mindre om dem.

   Kanske kvinnans natur att titta på andra och jämföra sig med dem?

  3. Fast din kommentar bidrar inte heller med något bra. Det bidrar bara med kroppshets. Kan vi inte sluta prata om kvinnors kroppar bara? Seriöst, allt handlar inte om att vara attraktiv för män.
   Om en kvinna vill ha magrutor, så låt henne ha det. Om en kvinna vill vara tjock, låt henne vara det. Lägg inte dina jävla ideal på kvinnor.

  4. Det du säger om att vi kvinnor ska ha former, men inte ha magrutor eller vara överviktiga, det skapar också ideal precis som reklam och media gör. Det är alla dessa SKA som får oss att må dåligt, vare sig det handlar om att man ska vara smal, kurvig eller tjock. Jag tror inte att man kan välja att inte påverkas av reklam och den bild media sänder ut om hur man ska vara och se ut. Det påverkar oss alla omedvetet, hade det inte gjort det hade reklam inte existerat, för det är det den bygger sin framgång på.

  5. jag håller med jolin, du är inte ett dugg bättre. sitter och förklarar exakt hur en tjej ska se ut för att du över huvud taget ska söka kontakt med henne. sluta påverkas av media kvinnor säger du. jaja, ska vi börja påverkas av dig istället då? så kan alla tjejer som är raka i figuren börja må dåligt istället? TÄNK om det någon gång kunde ge sig in en kille i debatten som kunde förespråka utstrålning och personlighet, det vore ju något! tycker faktiskt du ska hålla tyst om du inte har något bättre att säga Jim.

 10. Och jag håller verkligen med om att du har Sveriges bästa träningsblogg som tar upp just det här,som ingen annan träningsblogg törs göra. Måste säga att så många träningsbloggar är rent osunda. Du ska träna 365 pass på ett jävla år,inte tillåta dig att vila för då måste du ta igen det,på en annan står det att kolhydrater gör inget bra med din kropp,inte ens långsamma bra kolhydrater.nä det är pesten för din kropp. Helt ärligt så är din blogg den enda sunda träningsblogg jag vet för tillfället och den enda jag numera läser!

  1. Jag förstår vad du menar, men det finns många andra bra träningsbloggar också. Som handlar om hälsa, inre hälsa och hälsosam utan att vara extrem. Kanske intensiva stora, men de finns! 🙂

 11. Helt rätt Fia, det är sånt där jäkla svammel som gör mig omotiverad till träning, att allt ska vara så jäkla extremt. Och plötslig tränar och äter folk som om de alla ska vara med i bodyfitness istället för att träna och äta efter sitt eget liv och sin vardag.

 12. Det verkar som om de blir ”Det är väl klart att jag ska iväg och träna efter skolan/jobbet.. Jag är ju så duktig och bättre än alla andra för att jag tränar mer. Om jag har någon ätstörning? Nej varför skulle jag? Dom är ju bara idioter. Jag är så duktig som äter och tränar perfekt.” Blir så irriterad! Jag skiter i vad alla andra på gymmet håller på med och varför. Dom får vara och göra som dom vill! Men känns inte som om någon annan är med mig. Vad säger du? Vill gärna höra.

  1. ”Varför ska alla äta sin jäkla gröt?”
   Det finns vi som inte har något annat val än att äta havregrynsgröt på morgonen eftersom att det är billigt. Sedant att det inte är särskilt mättande och man gärna lägger till någon protein behöver inte ha med hets att göra.

 13. Det finns bara en sak jag säger om det och det är Nja!

  Träna efter dina mål.
  Säg att du vill gå ner i vikt då måste du hålla på med kardio+lite styrketräning varför jag säger lite är för att mål är inte att behålla muskelmassan utan för att gå ner i vikt.

  Resultatet är att man går ner i vikt men man försvagar muskelramen!

  Om du vill dock öka i vikt så tränar du tuuuungt och äter därefter för att tillgodose den hypotrofa återhämtningen alltså behöver du ligga på ett markant kcalori överskott. Men det innebär inte att du ska trycka ner i dig en massa skit utan mer mer naturliga ämnen dvs mat med kvalite inte mat som har högt energivärde men totalt urholkad på näring.

  Vad gäller träningsfrekvensen så tränar novisa hårt som fan utan någon grundträning eller uppfasning eller periodsering sen att kroppen reagerar individuellt på träning beroende på många olika yttrefaktorer som jag inte tänker gå in på.

  Träning för hälsa och då menar jag inte att förbättre eller försämra så räcker det med 30 min om dagen att du rör dig och då spelar det ingen roll om du går i 10×3 eller hushålls arbete.

  Vad gäller kost hållning så är det faktiskt för stor fokus nu för tiden på näringsintagets beståndsdelar och inte på helheten.

  Fokusera bara på en sak så missar du allt annat.

  För genomsnitts Svensson så funkar bara tyvärr ett ord och det är Lagom.

 14. Vad bra att en av Sveriges största träningsbloggar äntligen skriver om det! Tycker det är alldeles för mycket press i media och som du säger så lever ingen i nuet. Vad hände med världen?

 15. kan bara hålla med. Det är sorgligt och det gör mig inte bara ledsen utan också helt utmattad. Känns som man jobbar MOT strömmen helt plötsligt – när blev det så satans ohälsosamt att vilja vara hälsosam?!
  Bra initiativ att skriva detta inlägg, du är väldigt bra på det du gör och en fantastisk förebild (en av de få som fortfarande ÄR just hälsosam)!
  Kram

 16. Intressant och sant! Vi hamnade i en kroppshetsdiskussion igår på middagen med vänner och även om jag faktiskt anser att majoriteten av befolkningen bryr sig för lite om vad de stoppar i sin kropp och hur de aktiverer den så är det de facto väldigt många som upplever en enorm press på hur man ska se ut, hur snabbt man ska vara fit efter graviditeten etc. Jag kände mig lite som en bov där och då som vill inspirera till en hälsosam, rörelsespäckad (så gott det går!) graviditet – men det är ju inte kroppshets jag vill ägna mig åt!!!
  Det finns ju någon slags balans – det handlar ju om att må bra i kropp OCH själ?
  Hm, måste reflektera vidare angående detta i morgon då jag har tid…

  1. Jag tror inte det handlar om att folk inte bryr sig om var de stoppar i sig och hur det aktiverar den. Jag tror att man får så inpräntat i sig att det är ”allt eller inget” så folk orkar helt enkelt inte. Man tror man måste utesluta allt och träna stenhårt för att vara hälsosam, när det kanske räcker med en promenad efter middagen var dag och att spara det dagliga fikat till exempelvis fredag eftermiddag. Tror man måste uppmuntra folk att röra sig LITE mer och äta LITE nyttigare, och det är inte hets.

 17. Förstår exakt vad du menar! Jag tror att problemet är att fitness och hälsa har blivit trendigt, och så fort något är trendigt blir all information och livssyns snedvriden pga av median…

 18. Det är så himla bra att någon skriver sånna här saker. Tack!
  Jag håller verkligen med dig. Jag tränar för att må bra, äter bra och god mat och jag unnar mig godis ibland.
  Jag har så många kompisar som börjat ”deffa” och det är verkligen sorgligt att se hur folk pressar varandra….
  Usch.

 19. Jättebra skrivet! Tänkte själv på detta idag. Ens ideal blir helt vridna när man dagligen matas av bilder på extremt vältränade kroppar, sallader m.m. Jag känner mig vilsen och vet inte riktigt vad som är hälsa och nyttigt för mig själv längre…

 20. Kunde inte sagt det bättre själv!!! Det ska vara roligt att träna,man ska göra det för att må bra,precis som att man ska äta för att det är gott! Nu tränas det så folk blir sjuka,det räknas kalorier,mat är inte längre en njutning för många. Vad hände,det undrar jag med. Den där balansen mellan sunt och osunt verkar tippa över för fler och fler…

 21. Brukar gilka din bligg men nu blev jag sur. Säger vem? Jag, 40 år, tre barn, karriär, madsa aktiviteter blir ifta stressad av dina bilder på otkunder flre o efter, dina tränungspass, din mat, pulver, allt o all tid i världen som inte har barn o ändå böir DU utmattad

  1. Nä nu blir JAG lite sur. Vad vet du om hur mycket tid i världen Fia har? Bara för att man inte har barn så betyder det inte att man har hur mycket tid som helst. Man kanske jobbar extremt mycket, pendlar flera timmar varje dag, har mycket krav på sig själv eller från sin omgivning, tar hand om sjuka släktingar på sin fritid, är hobbypsykolog åt sina vänner, renoverar sitt hus eller vad som helst.
   Fia har visat enorm styrka dom har varit öppen med sin utbrändhet. Håna inte henne då.

 22. Jag hamnade här genom Trend och Träning-bloggen. Jag slutade läsa den här bloggen just p.g.a att jag kände att det inte funkade med matråden härifrån.

  När jag läste här för 1-2 år sen så var du ofta väldigt anti socker. Choklad man äter ska vara mörk, alltid denna mörka choklad. Men det är inte så stor sockerskillnad på mörk och ljus choklad. Du kunde inte acceptera hur mycket socker vi trycker i oss en random dag. Nån frågade om chips var bättre än godis och du svarade ja ur sockersynpunkt. Där kände jag att det blev för antisockerhysteriskt för mig (som alltid ätit en hel del socker, ändå lyckats gå ner 45 kg och springer ultralopp).

  Du fördömde Pressbyråns reklam om mellanmål, du förstod inte hur barn kunde få McDonalds mat då och då.

  Du får såklart skriva vad du vill, men om du är ute efter att minska ångest hos din publik så rekommedarar jag Anna Trend och Träning och Sofi Lindberg som inspiration. De kör sin grej, dömer ingen och äter allt- Nyttigt blandat med onyttigt. Men det är bra att du tar upp det här, lite debatt skadar aldig.

  1. Förstår absolut ditt tänk! Själv tycker jag att många verkar se världen så svart-vit och gråskalorna är obefintliga. Jag har själv börjat sålla bort bloggar/instagramkonton osv. just för att det finns många hetsiga människor där ute. Det enda man kan göra själv är ju att sluta läsa sådant man mår dåligt av.

   Själv tänker jag förvisso på vad jag stoppar i mig, men samtidigt är jag ingen som pekar finger på vad man får äta och inte äta. Även fast jag kanske är den som äter kvarg varje dag så drar jag mig inte heller för godispåsar och glass ibland. Jag är lagom och det trivs jag otroligt bra med. Tänker inte heller skämmas för att jag äter kvarg och gillar mitt proteinpulver (?!) Nu får man visst inte göra någonting längre.

   Men ja, som sagt. Håller med om att många hetsar, men absolut inte alla som äter keso eller deffar.

 23. Skäms när jag läser det här, för precis innan jag klickade mig in på din blogg så bestämde jag att salladen bredvid kvällens middag inte skulle innehålla nötter, för att det blir för mycket kalorier. Det här inlägget blev en käftsmäll och jag gör nu helt om i ren protest mot den jag omedvetet förvandlats till.

 24. Du har fullkomligt rätt! Jag förstår inte heller vad som hänt, men hetsen kring ”snygg hets idealet” har gått över styr.

  Frågan är bar hur man ändrar på det

 25. TACK! Vill att detta ska uppmärksammas MER. Jag har själv varit i träningshetset. Men har tillslut kommit fram till att jag mår DÅLIGT av det, istället för tvärtom; ”som man ska”. Så mycket måsten. LEV I NUET. (man måste påminnas om det oftare i media)

 26. Tycker du har fel nu Fia.. Har du inte hört ”strong is the new skinny”? Smal-hets? Nix! Visst är det synd att detta med kost och träning blivit så ångestladdat men att inte hålla koll på vad man äter och inte röra på sig överhuvudtaget är värre. De människor som inte kan kontrollera sin kost eller träning får väl uppsöka psykolog.

  1. Jag tycker iaf att ”strong is the new skinny” är ett problem, precis som smalhetsen är ett problem. Många runt mig (20årsåldern) har träning som heltidssyssla utöver jobb/studier. Alltså deffar, tränar, smäller i sig dryga kilot kvarg varje dag, och är på riktigt helt BESATTA av att bli muskliga. Tycker det är minst lika osunt!

  2. Visst ”strong is the new skinny” florerar på många bloggar och vissa andra ställen, det är ett modeuttryck som också handlar om att sätta ideal för hur människor ”ska” vara. Det betyder inte att alla människor i vårt land har anammat det och att smalhetsen inte längre existerar.

 27. Det är precis av denna anledningen jag följer dig! Tyvärr så ångestfyllt i många andra träningsbloggar..
  Du är så himla bra! Fortsätt med det du gör.

 28. Jag måste bara säga att delvis ni offentliga personer bidrar till denna hets tillsammans med media. Jag anklagar inte just dig tvärtom!! Tycker att det är bra att du tar upp det här! Jag ser otroligt mycket upp till Christina Aguilera och jag blir förbannad när man sågar henne för hennes vikt. Kan man inte bara låta bli att fokusera på varandras kroppar?

 29. Åh vad bra inlägg! Det känns som att det är mer hets nu än någonsin och det är så tröttsamt, jag tycker man ska träna för att vara hälsosam och för att må bra, men man ska inte glömma bort att leva också.

 30. Jag började tänka liknande tankar för ungefär en månad sedan. Det har blivit en enorm hets kring träning och mat. Men man glömmer något som är otroligt viktigt, den psykiska hälsan. Hur mår vi egentligen inombords? Personligen tycker jag det är viktigare att ha ett välmående inre än yttre, men ändå lägger jag mer fokus på det yttre. Det är dock något jag ska försöka ändra på..!

  Tack för att du uppmärksammar det här!

 31. Oj, sjukt bra skrivet.. känner igen mig i allt verkligen! har gått ner 27 kg och nått målet jag satte för ett år sedan. men känner att jag inte är nöjd och vill gå ner 5 till. Och jag får verkligen panik när jag inte får in träningen, när jag känner att jag inte rört mig tillräckligt, jag kan inte alls se hur långt jag kommit utan bara dit jag ska och att jag inte vill gå upp.. det är så fruktansvärt kul att träna, det tycker jag verkligen. Men det är ju den där pressen jag vill slippa, jag vill komma ner på min vikt och sedan bara träna för att hålla den. Det blir till överdrift när man knappt kan ha kul med kompisarna och man ska göra taco och man har världens ångest på dagen och måste hinna med en morgonpromenad och 1,5 h gym där man kör stenhårt för att man tänker att man går upp annars.. Du är en underbar förebild och desto mer såna här inlägg du gör desto mer får du en att inse vad dum man är och får en att vilja tänka i rätt banor. Tack för att du finnt PT-Fia! <3

 32. Otroligt bra skrivet Fia, tur att det i denna upp och ned vända värld ändå finns sådana som du. Det är när jag läser din blogg och dina kloka ord som jag fortsätter tro på en ljusare framtid, att det trots allt finns lite hopp kvar.
  Snälla, sluta aldrig vara du och överge aldrig dina kloka och sunda värderingar!
  Kram

 33. Pingback: !!!! | Cam
 34. Säger precis som alla andra, tack! Själv tränar jag endast för min egen hälsas skull, för att orka och må bra – all den där hysterin som finns runtomkring just nu känns bara överdriven. Man försöker verkligen stänga av, men klart att man påverkas ändå då det skrivs och pratas om träning och dieter mer eller mindre hela tiden. Så tack!

 35. TACK och åter igen TACK!! Blir också helt utmattad av allt sånt där… Visst att man ska vara nog när man ska tävla i body building kanske, men för att leva hälsosamt – ska man ha massa kost&träningsscheman? Som du sa – räkna och väga varenda gram? Oj oj oj säger jag bara…

 36. Så otroligt bra skrivet! jag tror tyvärr att alldeles för många känner igen sig i det du beskriver men då är det så himla skönt att det finns sådana som du! du är en riktig förebild och inspirerar till ett glädjefullt liv där hälsosam står för så mycket mer än vikt och träning. Tack!

 37. TACK!! Det känns underbart att läsa detta av någon som verkligen har koll. Älskar din blogg, och älskar att det finns träningsfolk som fortfarande förstår vad det är att inte hetsa kring ALLT. Love it!!!!

 38. Inget fel på proteinpulver! (utan sötningsmedel osv då) jag tycker det är praktiskt att ta efter träningen tsm med banan…jobbigt att få i sig annat tkr jag! Keso äter jag till mellanmål för det är praktiskt och gott! Ätardagar har jag en gång i veckan (inget extremt, äter lite friare och ca 300 kcal över…) för jag vill ha resultat av mitt slit! träningen gör jag ju främst för jag tkr det är roligt och jag mår så bra av det! Det är terapi för mig helt enkelt. ahah nu blir du galen på mig! Håller med om att jag borde leva mer i nuet dock, ibland blir det lite väl mkt fokus på ”hur bra det kmr vara när jag kommit i form”

 39. Tack för att personer som du finns som gör samhället till en lite bättre plats! 🙂 Du är en av mina absolut största förebilder, och sätter alltid ”huvudet på spiken” med dina kloka ord. Fortsätt med det du gör fantastiska människa! 🙂

 40. Jag undrar samma, blir helt förvirrad av allt man ‘måste’. Jag försöker hitta det jag mår bäst av och därmed inte utesluta kalorier eller ingå i sekter som ‘viktmästarna’ (överdriver såklart men det är så det känns). Fan det ska jag lyckas med. Och jag är på god väg känns det som nu. Så tack gode, jag är inte helt inne i det du skriver om. Bara 40% och det är 30% för mycket för mig.

 41. Skulle ljuga om jag sa att jag inte kände igen mig i din text… Rädslan för kolhydrater, paniken om man tvingas ställa in ett gympass och lyfta så tungt som det bara går…

  Bra skrivet fia!

 42. Sjukt bra skrivet! Vet exakt vad du menar då jag själv har tänkt likadant. När jag var ung åt jag vad jag ville och tränade för jag tyckte det var kul. Under denna tiden hade jag en snygg och hälsosam kropp. Sedan slutade jag träna och fortsatte äta vilket inte är en så bra kombo hehe. Men efter att jag gått upp i vikt blev jag helt fixerad och sjuk i mitt tänkande kring mat och träning. Kände mig tvungen att träna så mycket som möjligt och äta så lite kolhydrater och kalorier som möjligt samtidigt som jag skulle gå så långa powerwalks jag bara kunde. Så jävla sjukt.

  Nu försöker jag äta nyttigt utan att vara fixerad. Vill kunna äta onyttigt en dag utan att få ångest. Vill kunna sitta hemma en hel dag i soffan utan att känna mig dålig för att jag inte tränar. Vill kunna äta potatis (som jag egentligen älskar) utan att ens fundera på att det innehåller för mycket kolhydrater. Vill helt enkelt bli som jag var förr när jag åt vad jag ville och tränade för att det var kul. Låter så himla enkelt och självklart men för mig är det något jag får kämpa med varje dag. Helt sjukt.

 43. Tack för de orden! De fick mig att vakna upp. Herregud alltså, jag kan inte gå en promenad utan att tänka ”jag kunde egentligen gå lite längre..” och få dåligt samvete. SJUKT är det. Så tack fia ! <3

 44. Håller så med dig! Arbetar själv på gym och försöker verkligen ge kunderna råd som ger dem möjligheten att njuta av träning med ett sunt förhållningssätt till sin kropp. Ingen tror att det som känns naturligt kan vara bra och ibland blir det som att allt som är extremt måste vara bra. Kanske kan det också vara så att i takt med att människor i allmänhet blivit allt mer medvetna så stiger också kraven, både utifrån och inifrån? Tycker att det är så bra att du skriver ett inlägg om detta och att du, som ändå arbetar med träning och kost, försöker förmedla vikten av att det ska vara sunt och kul!

 45. FIA.
  gud vad glad jag blir av detta inlägg. Det finns inga ord som beskriver mina känslor just nu. Jag mår grymt dåligt över att mina vänner äter keso, dricker proteinpulver, äter kvarg och tränar varje dag. Själv tränar jag max tre ggr i veckan, tycker inte om keso eller kvarg och dricker inte proteinpulver. Jag mår hur dåligt som helst över detta men jag försöker göra detta för mitt eget bästa då jag har en ätstörning och jag VET att om jag inte behärskar mig kommer det gå utför. Jag kan inte äta kolhydrater alls, (om jag inte bakar brödet själv) och mår ständigt dåligt över att jag är onyttig och tjock som inte tränar varje dag och äter keso. Detta inlägg träffade rakt in i mitt hjärta. Jag ser upp till dig, du är underbar och bäst, alla borde försöka leva hälsosamt utifrån sina egna krav. jag är oerhört tacksam
  KRAM <3

 46. Ååååh så jäkla bra skrivet! Jag kände precis att jag höll på att dras ner i ”fördärvet”, jag satt ärligt och tvekade på alla mina matvanor som ändå är nyttiga och mina träningspass som är hårda efter att ha läst diverse bloggar

 47. Hej! Tycker samma som du! Nästan alla mina kurs kompisar har fått hysteri över det där, gymmet hit och dit, kan inte äta dittan och dattan.
  Visst att man har en målvikt men det ska inte framkalla ångest om man inte når dit, sen ska ju vara på en sådan nivå att man kan hålla den! Har aldrig gillat att gå på gym men kör på promenader till och från universitetet eller dit jag nu ska, snöskottning och äter det som jag tycker är gott. Tallricks modellen fungerar fint!
  Slänger in ett citat som alla mina och systers killkompisar sagt ”man vill ju inte ha en planka till tjej, det ska finnas lite att hålla i annars gör det ju ont att krama dem om de är för smal”.

  1. Jag förstår vad du menar, men, så fort man säger ”tjejer ska vara” så blir jag allergisk. Oavsett vad som följer därefter. det sätter lika stor press på smala tjejer när man säger att tjejer ”ska ha lite att hålla i” som det gör åt andra hållet.

  2. Camilla: jag blir irriterad av ditt inlägg. Som att den enda anledningen att man tränar är för att vara snygg för killarna. Så länge tjejer låter killar bestämma hur tjejer ”ska” se ut eller ”ska” vara så kommer killarna ha makten i samhället. Okej, kanske spårade lite, men tycker alla ska utgå från de själva och vad man själv mår bra av.

 48. Så otroligt bra skrivet! Dina ord gick rakt in i mig. Tänk om fler kunde tänka som dig; ät, träna och lev för att må bra! Jag måste erkänna att jag är en av dem som lätt tänker att jag inte borde ta den där semlan, att jag måste träna fem gånger i veckan och gör jag inte det blir det samvetet som får sig en törn.

  Tack för din fantastiska blogg! Fortsätt som du gör, det behövs.

  Kram

 49. Jag har själv ryckts med i det helt, träning och mat är numera något som förknippas med ångest, kontroll och tvång åt olika håll. Jag fullkomligt HATAR att glädjen försvinner i allt detta. Det gör mig ledsen. Därför är jag så innerligt glad att du finns, Fia. En, visserligen stressjuk, men ack så sund tjej inom andra områden. Du är min förebild, och jag önskar att en dag få se det på samma kloka sätt som du. TACK för att du skriver det här.

 50. Tack för att du finns!!!! Du hjälper mig att försöka hålla distans till all hets! Tur att det finns såna som du <3

 51. Du har så rätt Fia! Du sätter ord på mina känslor. Jag älskar att träna för att må bra och att sätta realistiska och roliga mål som jag KAN uppnå. Det är sådan lycka att svettas, målmedvetet men ha roligt och till slut nå sitt mål.

  Kram!

 52. Bästa jag läst på länge! Tycker precis som du att det har blivit en jävla hets kring träning och mat, bilder på mat och smala kroppar hit och dit. Klart att det påverkar en själv, man känner av den där stressen att behöva träna jämt och inte kunna unna sig en sötsak ibland. Sjukt!

  Du är en riktig inspirationskälla iallafall, om jag har ”tappat” motivationen går jag in och läser lite på din blogg! Hoppas du får en underbar helg!

 53. Gud vad jag håller med dig, och känner tyvärr igen mig 🙁 Är så sjukt svårt att inte dras med i pressen och det är mer än en gång som jag tyvärr fått dåligt samvete över att inte gett allt på träningen eller efter en bit kladdkaka…

  Älskar din blogg Fia, tack för att du är fantastisk!

 54. Åh vad du är bra Fia, det här gjorde min dag. Tack för att du är så fantastisk och vågar stå emot. Jag brukar inte tycka att man ska ha en förebild, men om jag ska välja en så är du vara mitt självklara val. Jag brukar inte kommentera på bloggar men nu kände jag att det var dags, för du måste verkligen förstå hur otrolig du är. Du höjer dig i mina ögon för varje inlägg jag läser från dig. Du gör att jag orkar fortsätta träna, för nu vet jag att det inte bara handlar om att bli som dem på inspirationsbilderna med magrutor och en 15 cm omkrets runt höfterna, utan det handlar ju om att må bra och vara hälsosam, och det har du fått mig att inse. Du är bästbästbäst!

  1. Du är tamigfasen bäst! Du förenklar livet, maten och träningen. Hamnade i smalhetsträsket någonstans 6 månader efter jag slutade spela fotboll 7 pass i veckan + idrott i skolan. Har sedan dess pendlat upp och ner samt provat på LCHF. Slutade med dieten för att jag blev rädd för att framkalla en ätstörning då det fokuset blev helt och hållet fel. Nu har jag som mål att träna minst 2-3 gånger i veckan och äta bra. Godis och sådant tjaffs kan jag äta på helgen, men helst bara en dag. Jag mår bra. Jag känner mig stark och jag är så stolt varje gång jag ser mig själv i spegeln nu.

   Tack för ditt sunda tänk som smittat av sig hos mig.

 55. Kan inte annat än att bara hålla med dig och samtidigt tacka för ditt inlägg! Du är en underbart sund injektion i dagens träningssamhälle! Så tack även för det! För det börjar skrämma även mig; hetsen och stressen och icke-glädjen som många verkar uppleva och gör allt för att sprida. Då är jag otroligt tacksam att ha kommit ur dem perioden i livet där man var extremt lättpåverkad av mediala influenser. Tacksam är jag att jag han hitta mig själv och min egen träningsrytm – orolig är jag för de som idag inte hunnit dit! Fortsätt peppa och inspirera! Du behövs!!

 56. Du tog mina senaste månaders klump i magen och satte ord på detta fenomen. Ett fenomen där det verkar vara en ständig tävling om vem som kan träna flest pass på gymmet, ha tydligast magrutor när man poserar och fotograferar sig i sportbh och lågt skurna trosor, äta mest kesella och ha karaktären (?) att avstå de ruskigt farliga kolhydraterna som framställs som jordens undergång för människorna. Önskar jag hade mer självkänsla att jag kunde ignorera detta. Tack Fia för att DU Är en av få hälsobloggar som faktiskt känns hälsosamma då du även fokuserar på den mentala biten – och framförallt glädjen med träningen !

 57. Förstår att det är lätt att fasstna i sådant beteende om man inte mår bra generellt.. Man ställer krav på sig själv om hur man själv vill att man ska vara och ställer höga krav och band på sig själv. Trodde att den perfekta kroppen , perfekta betygen, snyggaste pojkvännen etc. skulle göra mig lycklig för men det var allt bara ytligt.. Har nu fyra år senare funnit lyckan i mig själv och älskar mig själv trots att jag inte är perfektion i andras ögon!

 58. Håller med dig till 100 %! Jag har aldrig förstått mig på de som kör två/tredubbla pass på gymmet. Själv kör jag helst 30-60 minuters pass, för då orkar jag verkligen kämpa och ge allt, man behöver inte tänka att man ska orka ännu en timme till…

 59. Hej Fia!

  Ett mycket bra skrivet inlägg! Jag försöker att inte bry mig om mitt kaloriintag men samtidigt så vet jag att jag mår som bäst när jag äter mindre men bra kolhydrater och härliga grönsaker. Jag älskar att hoppa igenom inspirationsbilder och har själv publicerat mitt första inspirationsinlägg med bilder på min blogg.

  Min inspiration ligger i att ta hand om mig själv, att träna, äta och må bra och jag mår som bäst när jag får tillåta mig själv att känna mig peppad av bilder eller av andra på mitt gym. De bästa är att man trivs med sig själv!

 60. AMEN!
  jag blir helt utmattad när jag ser alla ”inspirationsbilder” på alla bloggar och instagram, pust! Jag försöker att inte låta det påverka mig utan kör mitt eget race, men det är inte alltid så lätt. Ibland kan jag faktiskt bli inspirerad av någon bild, men det är just hetsen kring det hela som jag ogillar starkt.

  Tack Fia för en enormt bra blogg, du är den vettiga rösten bland alla träningsbloggar! Keep ut the good work 🙂

  1. som LinaLina säger, du är den vettiga (och riktiga ) sunda rösten bland alla träningsbloggar

   TACK TACK TACK Fia för att törs ”stà ut” fràn allt tänkande, och framför allt dela med dig av det här pà bloggen

 61. Hej Fia!
  Läser alltid, kommenterar aldrig. Utbildad idrottslärare och är självklart intresserad av träning och kost. Läser din blogg för att den är en motsats till allt du skrev i inlägget ovan. Den är en motsats till all stress och hets kring något som borde njutas av istället för att plågas av, att äta och att träna. Älskar att äta, livet går i stort ut på att äta och då ska vi äta gott tycker jag, inte pulver med jordgubbssmak. Älskar att känna mig stark i kroppen, det är mest därför jag tränar samt att jag vet hur bra träning är för hela mig. Istället för att investera i pengar så investerar jag i mig själv, genom att träna och äta gott.

  Tack för en peppande och inspirerande blogg, som drar läsarna åt ”rätt” håll!

  /S

 62. Håller med, det är mycket sånt i omlopp nu, trist! Jag har turen att träna på världens bästa gym (ingen kedja, utan ett lokalt gym) som har sloganen ”happy helath center” och alla instruktörer har ett väldigt sunt sätt och påpekar vikten av att äta mycket, allsidigt och bra. Tycker att det smittar av sig på oss som tränar där också och det är alltid en bra stämning på gymmet.

  Tur också att det finns många bra bloggar med människor som tränar för att må bra i både kropp och själ, som din underbara blogg!
  Fler tips på sådana bloggar är:
  http://sofiaspringer.elle.se/
  http://linastraningsblogg.blogspot.com/
  http://www.lopningforalla.se/index.php/bloggar/varabloggare/vinden-mot-kinden

 63. Tack Fia för att du tar upp detta! Är så himla sant alltihop. Jag känner igen mig själv i stort sett det mesta, något jag är ledsen över att jag gör. Det är inte den synen jag vill ha på träning, kost och hälsa egentligen men det blir lätt så med alla krav och förväntningar runt omkring. Ska verkligen försöka tänka om från och med nu. Ditt inlägg var en bra ögonöppnare för mig. Tack! 🙂

 64. Kan bara hålla med även om jag känner mig lite träffad också.
  Och du glömde stressen som alla nyblivna mammor verkar känna över att komma i form igen efter sin graviditet. Är glad över att det inte var sådan stress över detta när jag fick mina barn. Tiden har sin gång och efter knappt 1 år var jag nere på min normalvikt igen.
  Samtidigt är det bra att det verkar som folk i allmänhet rör sig mer, men det får inte bli ett stressmoment.

 65. Åh, du rar lilla människa! Jag älskar dig, din blogg och dina otroligt sunda åsikter. Som jag slagits med dom där jävlarna.

  Har nu, vid 30 års ålder, slutit fred med mig själv.

  Och som pricket över i:et, publicerar du det här inlägget.

  Från och med nu raderar jag alla hysteriska bloggar och instagramkonton. Så kikar jag helt enkelt bara in på din blogg, då och då.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..