LÅT MIG ÄTA MAT.

Ända sedan jag startade den här hälsobloggen för 3 år sedan har jag fått kämpa emot de som vill sätta en namnlapp på min mat.

 

Personer som vill veta om jag fastar, äter stenåldersdieten, gör mina måltider med mindre kolhydrater, äter vegetariskt eller är en smygbantare.

 

Jag har fått svara på frågan om jag slutat äta kolhydrater säkert fyrtioåtta gånger.
Redovisat matbilder, matdagar och tankar om mat.

 

Jag har skrivit långa inlägg om hur jag resonerar och försöker sprida sunda budskap till speciellt unga tjejer och kvinnor.

 

Ändå får mina vänner frågor om ”hon Fia, hon kan väl aldrig äta så mycket som det verkar i bloggen? Hon är väl väldigt strikt med sin mat ändå, i smyg?”.

 

Många vill att jag ska ansluta mig till deras matklubb. stava mina måltider med stora bokstäver och mycket fett.

 

Andra vill att jag ska hurra för fasta eller erkänna en gammal ätstörning som inte finns.
Fick senast igår frågan om jag äter LCHF eftersom jag åt vispad grädde till min frukt.

 

Låt mig äta mat, min helt vanliga ”nu är jag sugen på detta”-mat som fyller mig med energi, ger mig en hobby och massor med smakupplevelser.

 

Jag kommer aldrig sätta en namnlapp på det jag äter eller utesluta några livsmedelsgrupper ur min kost.

 

Jag gillar att baka med mandelmjöl, dinkelmjöl och nötter, älskar vispgrädde, provar gladeligen raw food-grejer, kan få stora sug efter krispiga grönsaker och kycklingvingar, njuter av min choklad, experimenterar med råvaror, bryter av med en klassisk kanelbulle, älskar fisk och äter ofta fil.

 

Det enda jag vet är att jag tycker om att äta rent, laga min egen mat och äter betydligt mer än de flesta tror.

 

Detta är säkerligen inte bara jag, utan något som många av er dagligen kämpar med.
Ändå verkar det inte riktigt okej att ”bara äta mat”.

 

Måste vi gå på en diet idag? Måste vi ha ett namn på vår kosthållning?
Måste vi utesluta vissa livsmedel? Hur gör ni?

 

IMG_9328 kopia

 

Det går inte en dag utan att vi hör folk diskutera, kommentera och analysera sin eller någon annans matlådor, kostval, diet, livsstil, osv osv. Kan vi inte bara äta det vi gillar och prata om roligare saker?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Chris skriver:

  Nu kanske det är så att de flesta inte kan äta bara en kanelbulle ibland utan att det spårar ur pga skevt förhållande till mat. Kanske därför de flesta som ”äter lite av allt” är överviktiga, yes? Det är väl bara bra att folk får lite riktlinjer att hålla sig till ifall de inte själva kan uppskatta mängder i olika livsmedel, alla är ju inte utbildade kostrådgivare, vilket nästan krävs med all skräp som säljs dygnet runt överallt.

 2. Malin skriver:

  Jag äter också bara mat. Även om man så klart blir påverkad av sin omgivning och all dess hets ibland så är det enklast att bara äta för att man är hungrig, för att det smakar gott och för att det är förbannat trevligt att äta tillsammans med andra 🙂 tack för en kanonblogg som får mig som läsare att må bättre i kropp och själ!

 3. Anna skriver:

  Klokaste tjejen någonsin! Tack tack tack för din underbara blogg!

 4. Anna skriver:

  Som vanligt, riktigt, riktigt bra skrivet! Behövde verkligen läsa detta just nu! Tack för att du skriver som du gör Fia! Kram

 5. Arw skriver:

  Så är det, folk tycker att det är provocerande när man är smal och vill äta hälsosamt. Jag äter inte gluten med orsak av intolerans och tycker inte om godis, bakelser, chips och liknande. Handlar inte om att jag bantar utan jag vet bäst vad min kropp mår bra av, socker, e-ämnen och gluten orsakar mig smärta, orolig mage och även illamående. Älskar sorbet, yoghurtglass, hemmagjorda desserter, sattvabageriets glutenfria och nötter 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..