LÅT MIG ÄTA MAT.

Ända sedan jag startade den här hälsobloggen för 3 år sedan har jag fått kämpa emot de som vill sätta en namnlapp på min mat.

 

Personer som vill veta om jag fastar, äter stenåldersdieten, gör mina måltider med mindre kolhydrater, äter vegetariskt eller är en smygbantare.

 

Jag har fått svara på frågan om jag slutat äta kolhydrater säkert fyrtioåtta gånger.
Redovisat matbilder, matdagar och tankar om mat.

 

Jag har skrivit långa inlägg om hur jag resonerar och försöker sprida sunda budskap till speciellt unga tjejer och kvinnor.

 

Ändå får mina vänner frågor om ”hon Fia, hon kan väl aldrig äta så mycket som det verkar i bloggen? Hon är väl väldigt strikt med sin mat ändå, i smyg?”.

 

Många vill att jag ska ansluta mig till deras matklubb. stava mina måltider med stora bokstäver och mycket fett.

 

Andra vill att jag ska hurra för fasta eller erkänna en gammal ätstörning som inte finns.
Fick senast igår frågan om jag äter LCHF eftersom jag åt vispad grädde till min frukt.

 

Låt mig äta mat, min helt vanliga ”nu är jag sugen på detta”-mat som fyller mig med energi, ger mig en hobby och massor med smakupplevelser.

 

Jag kommer aldrig sätta en namnlapp på det jag äter eller utesluta några livsmedelsgrupper ur min kost.

 

Jag gillar att baka med mandelmjöl, dinkelmjöl och nötter, älskar vispgrädde, provar gladeligen raw food-grejer, kan få stora sug efter krispiga grönsaker och kycklingvingar, njuter av min choklad, experimenterar med råvaror, bryter av med en klassisk kanelbulle, älskar fisk och äter ofta fil.

 

Det enda jag vet är att jag tycker om att äta rent, laga min egen mat och äter betydligt mer än de flesta tror.

 

Detta är säkerligen inte bara jag, utan något som många av er dagligen kämpar med.
Ändå verkar det inte riktigt okej att ”bara äta mat”.

 

Måste vi gå på en diet idag? Måste vi ha ett namn på vår kosthållning?
Måste vi utesluta vissa livsmedel? Hur gör ni?

 

IMG_9328 kopia

 

Det går inte en dag utan att vi hör folk diskutera, kommentera och analysera sin eller någon annans matlådor, kostval, diet, livsstil, osv osv. Kan vi inte bara äta det vi gillar och prata om roligare saker?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Nu kanske det är så att de flesta inte kan äta bara en kanelbulle ibland utan att det spårar ur pga skevt förhållande till mat. Kanske därför de flesta som ”äter lite av allt” är överviktiga, yes? Det är väl bara bra att folk får lite riktlinjer att hålla sig till ifall de inte själva kan uppskatta mängder i olika livsmedel, alla är ju inte utbildade kostrådgivare, vilket nästan krävs med all skräp som säljs dygnet runt överallt.

 2. Jag äter också bara mat. Även om man så klart blir påverkad av sin omgivning och all dess hets ibland så är det enklast att bara äta för att man är hungrig, för att det smakar gott och för att det är förbannat trevligt att äta tillsammans med andra 🙂 tack för en kanonblogg som får mig som läsare att må bättre i kropp och själ!

 3. Som vanligt, riktigt, riktigt bra skrivet! Behövde verkligen läsa detta just nu! Tack för att du skriver som du gör Fia! Kram

 4. Så är det, folk tycker att det är provocerande när man är smal och vill äta hälsosamt. Jag äter inte gluten med orsak av intolerans och tycker inte om godis, bakelser, chips och liknande. Handlar inte om att jag bantar utan jag vet bäst vad min kropp mår bra av, socker, e-ämnen och gluten orsakar mig smärta, orolig mage och även illamående. Älskar sorbet, yoghurtglass, hemmagjorda desserter, sattvabageriets glutenfria och nötter 🙂

 5. Grymt inlägg! Kan inte annat än hålla med. Det går ta mig fan inte en dag på jobbet utan att folk ska hålla på och fråga ”vad är det där du äter?” ”Jaha, så du kör LCHF? Eller är det kanske GI?” ”äter du sånt onyttigt du som är så nyttig i vanliga fall?” Jag kan väl för tusan få äta det jag känner för att äta utan att folk ska hålla på och namnge det? Ja, vissa dagar skippar jag kolhydraterna, men inte kör jag LCHF för det. Ja, jag brukar avstå fikabrödet när det bjuds men för den sakens skull är det väl inte förbjudet för mig att ta en bit eller till och med två en gång om jag känner för det? Jag är så trött på denna hets, som numera finns hos alla – oavsett kön eller ålder! Herregud, jag säger som du ”Låt mig äta mat, min helt vanliga ”nu är jag sugen på detta”-mat”! Punkt slut.

  PS Tack för en riktigt grym och inspirerande blogg. DS

 6. bra skrivet, kan bara hålla med!
  Arbetar också som PT och är utbildad kostrådgivare.. Försöker sprida vidare mina sunda kosthållning vidare men man får alltid frågor om hur man äter och hur man borde äta..är fasta bra? jag skippar kolhydraterna bla bla bla..
  Man blir trött i längden.
  Jag äter bra mat som gör att jag orkar träna på rätt sätt, jag tränar på rätt sätt för att kunna få äta vad jag vill.. Simple as that.

  http://www.tkhl.shapemeup.se

 7. Sitter och helgläser. Och detta inlägg muntrade upp mycket, för det är så jag tänker själv. Jag får ofta kommentarer om vilka stora portioner jag äter, eller att jag ska orka äta upp allt det där på tallriken, de blir imponerad, men då ser de inte när jag är ute och promenerar, springer och håller igång resten av dagen. För att orka måste man få äta och då vill jag kunna äta vad jag vill. Min mage fixar inte fibrer som havre, korn och råg, utan ska det ätas bröd, då blir det det vitaste i hyllan. Det ”Dåliga” brödet, och så får man konstiga blickar i affärn för att man plockar en sådan påse till sin korg. Ungefär som hur kan en lång, smal, ung tjej tänka sig att äta vitt bröd? men det kan jag för jag älskar att rosta det till frukost de dagar jag är ledig mitt i veckan och vill njuta av det. Att jag sedan inte äter godis, just för att det är för sött, inte äter choklad för att det helt enkelt inte är gott, det är en annan sak.

  Om det kom fler inlägg som de här kanske vi kan vända ettikettrenden till att vi faktiskt får äta vad/hur vi vill? Om man vill ramain sin kost till en diet, så gör det, men låt de andra äta som de vill.
  Jag är så glad att jag hittade den här bloggen!
  Kram Fia och ha en skön helg!

  1. hur vet du det? känner du fia eller?
   Eller menar du att hon ofta bloggar om mat i sin hälso–kost-träningsblogg?

 8. SÅ bra skrivet! Jag kan, på grund av en kraschad ämnesomsättning efter många år med ätstörningar, knappt äta kolhydrater. Hela mitt system slår bakut av kolhydrater, blodsockret åker berg-och-dalbana och jag går väääldigt snabbt upp i vikt av detta. Därför äter jag max 15 g kolhydrater (helst under 10 g) per dygn. Det funkar för mig, och håller min mage i schack. Problemet är att jag hela tiden får höra kommentarer som ”jaha, är du på väg att bli sjuk igen?” eller ”måste du banta jämt?” från min bekantskapskrets.

  Jag är så trött på att hela tiden försvara mig, och förklara varför jag äter som jag gör. Jag går aldrig hungrig, och jag ersätter kolhydraterna med extra protein. Det händer att jag ”fuskar” (hatar egentligen det uttrycket) och äter t.ex. en mjukglass, choklad eller naturgodis (vilket jag får lida för efteråt, men ibland är man helt enkelt sugen på något ”onyttigt”) även om det är väldigt sällan. De gånger jag då gör det så får jag höra kommentarer som ”men du bantar ju/kör lchf, du kan väl inte äta det där?” eller ”du säger ju att du aldrig äter kolhydrater, men godis går tydligen bra, konstigt nog!”. Hur jag än gör är det alltså inte bra.

  Jag bantar inte ens, och jag kör inte lchf! Jag uteslöt inte kolhydrater för att banta, utan för att jag mår bättre av det. Men bara för den sakens skull vill jag inte gå UPP i vikt heller. Jag förstår inte varför folk blir så oerhört provocerade av människor som tackar nej till pasta, potatisgratäng, tårta eller kanelbullar. Tråkigt nog måste jag säga att det många gånger är överviktiga människor som har åsikter om andras (oftast sundare)matvanor. I alla fall har det alltid varit så i min närhet. Gör de så för att de inte står ut med att andra är sunda eller smala när de själva inte är det? Man blir inte smalare av att tvinga i någon annan en tårtbit.

  Jag äter som sagt choklad ibland för att jag älskar det, men bara om jag är sugen, och jag skulle aldrig äta det bara för att någon annan försöker tvinga mig. Och det där med vispgrädden fattar jag inte. Folk har ätit vispgrädde i evigheter, innan lchf ens var uppfunnet.

  Slutligen vill jag säga det viktigaste av allt: alla gillar inte godis! Det finns faktiskt människor som inte tycker om sånt som smakar sött. De bantar inte, de är inte konstiga och de har ingen ätstörning. Vissa tycker illa om sött precis på samma sätt som vissa tycker illa om broccoli. Så sluta hacka på varandra angående maten. Vi gillar olika. Vi äter olika. Vi mår bra av olika. Punkt.

  Stor kram till dig Fia! Du är smal av naturen, vilket vissa tydligen inte fattar, och du rår inte för vilka gener du har. Det är absolut inget konstigt med det. Du är vacker precis som du är, och du är fantastisk som står upp för dig själv. Vik dig aldrig för alla hatiska människor där ute. Du är värd bättre än så!

  http://mityathalion.blogg.se

  1. Jag vill bara förtydliga en sak. Jag menar naturligtvis inte att ALLA överviktiga har åsikter om andras kost, utan jag pratar bara utifrån mina egna erfarenheter. Hoppas att ingen tagit illa vid sig.

 9. Finner inga ord Fia! Men HELT fantastisk inställning! TACK för att du också kämpar MOT all denna mat,- och träningshets som svämmar över i våra sociala medier – Där livet, träning, och mat mäts i sprunga kilometer och antal kalorier. Det är kvarg, kesella, avokado och fyndiga nötter till frukosten. Jag ÄLSKAR att du står för hälsosamma och synda ideal, och framför allt en träning som är till för DIG och DIN KROPPS välmående, det handlar inte om att vara smalast på stranden eller ha det synligaste 6-packet på magen utan det handlar om livsstil.

  Du är en sann inspiration och driver, utan tvekan, Sveriges absolut mest vettiga hälso,- och träningsblogg. Fortsätt rocka!

  Med vänliga hälsningar
  Föredetta bloggkollegan Jakob ”detvarmindag” på Veckorevyn.com

 10. Kära Fia,
  Du är så himla grym, jag blir tårögd när jag läser det du skriver och hela jag fylls av lycka. Du har med dina åsikter hjälp mig väldigt mycket i min resa mot att bli frisk från min ätstörning. Jag har kämpat mot anorexi i snart tio år. De senaste två åren har sjukdomen dock mer övergått till att ha blivit en typ av ”renlighetsanorexi”. Jag äter, men sjukligt strikt. Förbud efter förbud, livrädd för den ena ingrediensen efter den andra och ångest, ångest, ångest. I morse tog jag dock ett stort steg i och med att jag och min mamma åt frukost på ett litet lokalt bageri, jag åt en surdegsfralla med ägg och drack en latte till, något som jag inte gjort på över två år för både bröd, kaffe och mjölk har varit ”förbjuden frukt”. Under hela tiden jag åt tänkte jag på dig och ditt inlägg och dina andra inlägg, jag hade lite av ett mantra; Jag väljer att lyssna på Fia och hennes åsikter.
  Så tack fina du för att du finns och inspirerar och hjälper mig och många andra, det betyder så mycket!
  Stor kram till dig

  1. Bra gjort Emma! Att komma över vår anorexi är sjukt jobbigt, men såklart viktigt som du lär ha full koll på 🙂 Var stolt !! kram

 11. ÅH! Du är så rätt ute, så inspirerande, så bra!!
  Ung, vacker och sund i ett samhälle av hets etc – Få förunnat, guld värd. Finns inte en åsikt i dina texter om sunda matvanor, som jag inte suttit med ett stort leende & nickat jakande under läsning, haha! Du är grym.

  Senast idag fick jag höra att jag ”inte äter kolhydrater?!!” då jag åt en stor kycklingsallad med keso till middag…Vad jag ätit under resten av dagen fanns liksom inte med i bilden, men ändå kunde denna slutsats dras? Så utan att veta något om min gröt samt de frukter, lunchen och mellanmålen jag ätit kunde man kategorisera mina vanor ändå…Hm! Tack för att du finns och delar med dig av dina sunda åsikter, tankar, levnadsvanor, recept etcetera – du är för mig den enda sanna inspirationen och sunda blogg jag läser och jag hoppas du tar åt dig av all den positiv respons du får, att du kan använda den för att stärka dig själv de dagar du känner dig nedstämd – för du är, för mig och säkerligen tusentals andra ett ljus i vardagen. TACK!!!!

 12. Får hålla med om att det var länge sedan man hörde en diskussion om mat offentligt som enbart handlade om vad som smakar gott.

 13. På ett sätt tror jag att det kan vara så att människor vill ha på ett namn på en diet för att dom då kan få bevis på att just den dieten funkar för en annan människa. Funkar LCHF/GI/vegan/vegetarisk kost/ atkin för henne så funkar den för mig. Jag tycker bara man ska äta en varierande kost med mycket grönt och som du säger laga från grunden. Sen kan man ju själv välja om man mår bra utan socker, mjöl, fett, mjölkprodukter eller kött. Alla är ju så himla olika! Ha det gott!

 14. Jag blir jämt så glad när jag läser din blogg! Jag har aldrig haft någon ätstörning eller problem med mat – jag äter vad jag vill, men min prestationsångest och att ständigt känna sig på topp har vart ett problem för mig.
  När jag läser din blogg så sjunker allt det, får mig att inse att jag faktiskt inte behöver prestera så himla mycket, att jag är människa precis som alla andra.
  Jag gillar att du skriver sådanna här inlägg lite då och då och tackar för att åtminstone någon av de större bloggarna gör det. Det betyder så mycket för mig och säkert för andra unga tjejer. Heja Fia! (:

 15. Grymt bra inlägg! Är så in i helvete less på allt snack om dieter hit och dit! Ät vanlig hemlagad mat för tusan. Punkt.:)

 16. FAN VAD JAG HÅLLER MED DIG FIA! Så otroligt kloka ord i en sådan snevriden värld.
  Ska dela detta inlägg på min fejja, bara för att nå ut till fler. Du är bäst!

  Känns som att jag har tampats med att fundera ut vilket sätt jag vill äta mat på ända sedan
  jag blev medveten om min kropp och hur mat och godis påverkar den. Har aldrig fastnat eller hållit kvar något jag har sagt, ‘nu blir det inget onyttigt i veckorna, bara på helgerna’, eller den som passar mig bättre, ‘ät något litet sött efter middagen’. Jag vet inte och jag tror inte riktigt jag vill hamna i något sådant fack, vill inte heller sätta skylt på min mat som jag älskar något så otroligt!

  Ända sedan jag har börjat läsa din blogg har jag blivit mer och mer intresserad av mat och hur gott det är! Hur gott godis är! Hur gott det är med proteinrik mat som gör kroppen väl! Fan, jag ska aldrig sätta en skylt på hur jag äter längre, jag tänker äta, träna och må fucking underbart!

  Tack för ditt inspirerande inlägg. Återigen så får du mig att inse saker.

 17. Underbart!
  Jag brukar få frågan om jag äter LCHF eftersom jag äter ägg till mellanmål. Say what?
  Bra mat som gör kroppen glad PUNKT!

 18. Tack för ett tänkvärt inlägg, när jag läser det du skriver tänker jag att ”va skönt att vara en normis när det gäller maten!” Inte alla förunnat. Kunde jag så skulle jag också ha det förhållningssättet, men själv är jag sockerberoende och tyvärr är jag tvungen att utesluta vissa livsmedel för att inte droga ihjäl mig på maten. Hela mitt liv rasar samman i längden om jag äter viss mat. Jag har försökt under många år att ”normalisera” ätandet, men i längden har jag gång på gång fallit dit med allt större konsekvenser. Nu har jag åter hittat ett sätt att äta som fungerar för mig. Jag kanske alltid hamnar att ”gå på diet” som många skulle kalla det för (för mig är det ett sätt att leva), men nu har jag ett liv och det är jag otroligt tacksam för! Var och en med sitt tänker jag, vare sig man äter av allt med måtta eller om man väljer bort vissa livsmedel p.g.a. sjukdom, etiska principer eller vad det nu kan handla om.

 19. Tack för detta inlägget!! Tänker mycket som dig och jobbar med kost. Det är väldigt många somvill ha en speciell kost att följa. Tror mest att det är för lite kunskap som får människor att bli osäkra.
  Kram till dig

 20. Fullkomligt UNDERBART inlägg! Jag är precis som dej, äääälskar mat och vill kunna äta precis allt men kanske inte alltid. Mår bäst av ren mat men har inga förbud, det funkar inte för mej! Livet är alldeles för kort för att inte kunna njuta av en god fika eller bit choklad när man känner för det 🙂

 21. HEJA FIA! Även om jag blir så himla glad över att få läsa inlägg som dessa, så blir jag samtidigt lite ledsen. Ledsen över att en faktiskt måste ”bortförklara” när en bara äter riktig mat som inte har ett namn på fyra bokstäver eller något krångligt på franska. När en tycker om att njuta av maten, vare sig det är raw food eller husmanskost. Jag tycker att mathetsen har gått alldeles för långt och det är så skönt att du säger ifrån! Fortsätt såhär Fia, du är en grym inspirationskälla! Massa kärlek till dig!

 22. åhh, bra skrivet! jag kommenterar sällan bloggar av personer jag inte känner men kan inte låta bli att kommentera här ibland. tycker du verkar så grymt vettig och bra 🙂 får massa inspiration av att läsa din blogg. jag själv äter för mycket onyttigt och tränar alldeles för lite men har alltid varit naturligt smal. så jag får ofta frågan eller så förutsätter folk att jag äter för lite eller haft en ätstörning tidigare. och när jag blir sugen att äta ”nyttig” mat så undrar många om jag alltid äter nyttigt osv. men jag försöker lika som du äta mat med så lite tillsatser som möjligt och så, även om jag inte lyckas alltid.. men jag har blivit bättre på att läsa på innehållsförteckningarna och får ta att folk tror jag läser antalet kalorier/kolhydrater. tack för en bra blogg iallafall!

 23. I flera år testade jag olika dieter för att snabbt tappa fett, inget fungerade och jag mådde dåligt. Idag äter jag mycket och bra, precis det jag känner för. Det jag känner för är oftast fräsch, mättande och nyttig mat men såklart kan det slinka ned en och annan pizza eller så. Jag är MEDVETEN om vad jag äter med inte mer än så. Det finns inget sjukligt över det i nuläget (förut var det så) vilket är så skönt. Denna förändring har tagit tid, men äntligen har saker och ting fallit på plats. Det är mycket tack vare din inspiration Fia! Tack så mycket! Och fortsätt med det du gör 🙂

 24. Riktigt bra inlägg, hoppas på att fler ska få upp ögonen för ovan nämnda ”ät vad du vill dieten” så att man äter det man VILL, så länge som man inte vräker i sig av fel saker hela tiden och rör på sig så är det inte nån mat som är direkt farlig att äta, vill man äta chips en fredagkväll så ska man väl göra det och inte vara bunden till att bara äta nyttigt hela tiden, tror bara att man mår sämre av att ha en massa regler om hur man ska äta.

 25. Tyvärr är det sorgligt men sant det du skriver. Har sedan ett halvår tillbaka lagt om min kost och äter vad många skulle beskriva som ”hälsosammare” och tränar 5-6 dagar i veckan. Jag mår bättre än jag någonsin har gjort, fokuserar på att äta mer protein och fett än kolhydrater eftersom att det håller mig mätt längre vilket tidigare varit ett stort problem. Jag äter 5-6 gånger om dagen för att min kropp mår bra av det och för att det fungerar för mig. Och jag väljer aldrig bort något, det jag väljer är NÄR jag äter det. Jag har aldrig ätit godare mat än nu, satsar på bra råvaror och goda smaker och mycket frukt, grönt, kött och fisk och nötter. Har gått ner ganska mycket och börjat forma min kropp och folk tror att jag lider. Att jag plågar mig, går på ”diet” och frågar hur jag gjort. Det handlar om sund inställning till mat och motion, jag vägrar utesluta något för jag vill aldrig behöva ha ångest över vad jag stoppar i mig. Men jag väljer som sagt när jag äter det och hur mycket jag då äter. Aldrig har jag behövt försvara mig så mycket över att jag inte tar en bulle när det bjuds på fika på jobbet som nu, men faktum är att jag inte mår bra fysiskt av det, och det finns så mycket annat gott jag hellre unnar mig. Jag vill ha en balans i livet som jag lever varje dag. Och jag lider, aldrig. Min mage har aldrig mått så bra, har aldrig känt mig så pigg, stolt och lycklig som jag gör nu. Och jag förbluffar mig själv varje dag med saker jag aldrig trodde att jag skulle orka göra. Kroppen är fantastisk och den behöver bra bränsle. Svårare än så är det inte 🙂 Tack för att du sprider sundhet och glädje!

 26. Tack för detta inlägg, tack för din blogg som känns som den enda riktigt sunda hälsobloggen. Ingen hets, förbud, proteinshakes, 99% gymbilder eller annat som man ser på alla andra hälsobloggar och som kan ge ångest. DU är inspirerande, tack!

 27. Så otroligt bra skrivet! Jag tycker också att man äter mat för att det är gott och känns bra för just mig! Att jag sedan väljer att äta lite mindre av vissa saker och mer av andra är ju inte precis något som jag behöver deklarera och förklara för alla!
  Jag försöker njuta av livet och tycker om att jag kan göra vissa val bara för att JAG vill 😉
  Kramen.

 28. Jag känner igen mig en hel del. Kan garantera att jag tidigare testat dieter osv för att gå ned i vikt osv. Men jag älskar att laga och äta mas så är det bara. Min kropp mår som bäst när jag äter vad jag vill när jag vill. Det är så jag mår som bäst!

 29. Många människor verkar bry sig om andras mat…Jag äter inte tex inte kött men kan äta miljömärkt fisk ibland, fick senast igår kommentaren ”fisk! du är ju vego?! du får inte äta fisk!”
  Vilket jag svarar: Jag äter vad fan jag vill!
  Och det är så.
  Ät vad tusan du vill, det har man mer rätt till än att anklaga och lägga sig i vad och hur andra äter tycker jag!
  Jag älskar oxå att pröva olika recept, om det är Paleo, LCHF, GI eller vad det nu vill heta så är det för mig bara ett recept som jag gladeligen prövar och är det gött ja då kanske jag gör om det:-D

 30. Hej Fia!
  Jag tänkte fråga någonting som inte har med mat att göra nu.
  Jag är ute efter ett par nya joggingskor. Jag vet att du visade i NRJ några par sk. barfotaskor.
  Kan du förklara skillnaden på barfotaskor och ”vanliga” löpkor. Vad borde jag satsa på?

 31. Lika bra skrivet som alltid, du lyckas alltid med ”pricken över i:t” i dina texter o tankar! Som förhoppningsvis många andra håller jag med dig totalt, / en trogen läsare

 32. Så bra skrivet! Jag får ofta höra att jag äter LCHF, GI eller nåt bara för att jag lassar på med grönsaker som jag älskar och kött men ofta väljer bort pastan (som lägger sig som en hård klump i MIN mage). Jag brukar lite ironiskt kontra med att jag äter efter MB-teorin (Maria Berglund…) väljer det jag tycker om som är ”lagom” nyttigt. När jag väljer bort fikat på jobbet för tredje dagen i rad är folk säkra på att jag går på diet, men då svarar jag att jag väljer mina ”onyttigpoäng” och lägger dem på det jag inte kan motstå och det är inte tårta, utan chips. Tex…
  /Maria

 33. Jag känner som du. Det känns helt onaturligt för mig att utesluta tex kolhydrater för mig och jag skulle aldrig palla att äta så fet mat som lchf förespråkar. Blä… Ibland kollar jag på kalorivördet på livsmedel, mest för att lära mig vad som kan vara bra mellanmål och inte, men jag räknar absolut inte kalorier.

 34. Jätte bra inlägg! Är så trött på allt tjat om LCHF och dieter hit och dit. Jag förstår inte heller varför man inte bara kan få äta vanligt utan att det hetsas om kalorier och råvaror som ska uteslutas. Jag Älskar mat och tränar man så kan man faktiskt äta vad som helst!

 35. Bästa inlägget! Håller verkligen med dig på alla punkter.
  Folk i allmänhet gillar att kategorisera och placera både sig själv och andra i olika fack.
  Du sprider sköna budskap Fia, underbart!

  hejaerika.wordpress.com

 36. Smashing. Adorable. Brilliant. Perfect. Splendid. Wonderful. Magnificent. Marvellous. Shining. Beaming. Beautiful. Jag finner ord, men det finns inte nog för det du skriver – BAM!

 37. Fyfan vad du är bra!! Håller med dig till 100% och vet att både jag och mångamånga fler drabbas av dessa frågor dagligen, senast nyss plockade jag en sallad i salladsbaren med en vän och fick direkt frågan varför jag valde massor av keso istället för pasta, ”jasså har du börjat med lchf” ”nej” sa jag, ”jag valde keso idag för att jag var sugen på det” är otroligt störande haha och jag hoppas verkligen att det kommer en dag då folk bara håller käften om det!

 38. Det är ju just det som jag gillar med dina matinlägg. Att du INTE har något förbud mot något eller lobbar för en speciellt diet. Det syns verkligen att du gillar mat, glädjen till mat lyser igenom.
  Tyvärr tror jag att vi som är smala av naturen alltid kommer att få kommentarer om maten för andra tror inte att man verkligen kan äta så mycket som vi kanske gör bara för att vi är smala.

 39. Du e vettig du Fia! 🙂 Jag äter också av allt – men går mer och mer åt ”äta rent” hållet. Ju mer jag läser på om hur ren mat gör under för kroppen desto mer gillar jag att välja de hälsosammare alternativen. Att lämna bort något ”bara för att” så känns inte aktuellt. Inte så länge min kropp mår bra och jag tål all mat.
  Det handlar om att skapa mig en hållbar livstil som kräver minst ansträngning.

 40. Åh vad jag känner igen mig!

  Jag äter inte ofta kokt potatis eller ris och byter ut pastan mot kokta/råa grönsaker rätt ofta. Jag äter mycket sällan vitt bröd och äter inte heller kakor och godis var gång det bjuds. Är det för att jag går på diet? Svar: NEJ!

  Den enkla anledningen är att jag inte tycker potatis och ris är särskilt gott och grönsaker är minst lika gott till köttfärssås som pasta är. Jag tycker grovt bröd har mer smak och ger bättre mättnad än vitt bröd som ofta ger mig uppblåst mage och gör mig hungrig efter 5 minuter. Jag säger nej till efterrätter och liknande när jag helt enkelt inte är sugen på det.

  Däremot äter jag en ofattbar mängd lussebullar under hela december, kan äta tre grillade kotletter med kall bearneisesås fast jag egentligen inte orkar bara för att grillat är så gott, tar gladeligen för mig av 7 sorters kakor när jag är på besök hos henne. Dessutom startar jag i princip varje morgon med 1 portion havregrynsgröt med rivet äpple, kanel och mjölk, ett ägg, en skål naturell yoghurt med frukt/bär, flingor, rågfras, linfrön, solroskärnor, valnötter m.m.

  Jag vet vad min kropp behöver och vad jag mår bra av att äta. Vad andra tycker skiter jag i.
  I<3MAT

 41. Håller med till 100%, är så jäkla trött på att folk alltid ska kommentera och lägga sig i. Äter i grunden LC(HF) just för att jag mår bra av det, men känner jag för att äta annorlunda så gör jag det och då vill jag inte ha kommentarer om att ”jaha, du äter inte potatis till middagen men du kan äta några chips?” JA, för att jag väljer att äta det jag VILL äta, oavsett vad och när och hur. Less på att alla alltid vill sätta en etikett på det man får i sig istället för att acceptera att alla människor gillar och mår bra av olika saker.

 42. Det är precis det här jag gillar med din blogg. Du ger en sund bild av mat i en värld där matbiten blivit sådant snedvridet fokus. Såklart du äter mycket, du är ju PT och tränar mycket ! Helt logiskt.

  Fortsätt inspirera till nya sätt att förhålla sig till mat och till sig själv! Mat är ju ett bränsle du ska förse kroppen med, för att kroppen ska orka. Till alla andra, lär känna din kropp. Vad mår just du bra av. Vad ger dig energi och vad gör att just du fungerar bra? I dagens samhälle vill vi ha ett svar på allt och en lösning som fungerar enhetligt för alla. Å ena sidan ser vi alla som unika och individuella för att samtidigt leva i en föreställning om att finna trender, mat, träning, tips och råd som ska fungera på exakt samma sätt. Oavsett vem du är.

  Låt dig gärna inspireras av andra, det tror jag vi alla behöver men sätt en gräns för jämförelse. Om du inte lyssnar på dig själv och din kropp utan alltid låter andras åsikter styra dina val och tankar. Då förblir du för alltid en version av dig själv som andra skapat och kan aldrig lära känna dig själv, på riktigt. Och att lära känna dig själv på riktigt är väll just det som de flesta innerst inne önskar.

  Vem är just du i denna värld och vad mår just du bra utav?

  Hellre dialog om mat än monolog!

 43. Bra inlägg. I mitt fall kan jag fråga någon som jag tycker verkar ha massa energi, är snygg, stark, verkar må kanon m.m. för att själv få lite tips och bli motiverad. Äter inte efter någon speciell diet men alltid kul med tips =)

 44. Länge leve experimentell matlagning & ätande av det man tycker är gott – inte äta för att man bör/ska/tvingar i sig. Bra, ett inlägg helt i min smak.

 45. Kanon fint inlägg!!:) håller med dig helt! Alla får äta vad dem vill! Jag har sen yngre dagar ätit så ren mat som möjligt, e nummer är bannlysta och sen ett år tillbaka äter jag inte kött men däremot fisk. Mjölk och ägg använder jag inte själv när jag lagar mat
  Men äter om jag blir bjuden. Det är mina val och något jag gör för min hälsa, djurens, miljöns och jordens skull. Ekologiskt i största möjliga mån och raw food = ja tack!! Då mår jag bra! Det här är en jobbig situation när man är bortbjuden, en del har åsikter, vissa undrar VAD jag äter, jag känner mig ofta till besvär och min sambo tycker det är jätte jobbigt att jag inte äter kött. Det här gör att jag aldrig har åsikter om någon annans val! Om någon ber om råd med mat så vill jag gärna prata raw food och vegetariskt:) men annars är det upp till var och en! Vår klädsel är ju också ett val- det kan va spontant för vad man känner för att ha på sig just idag. Vad behöver och vad vill jag ge min kropp för näring idag?:) härligt inlägg Fia!

 46. Jättebra inlägg!!! Det är lätt att vilja förklara hur man äter, tycker jag? Folk frågar hur lyckas du? Hur får jag samma resultat mm och då vill jag förklara. Jag äter inte LCHF, Paleo eller ngt annat men jag har ju ändå ett tänk även om det inte råkar passa in i någon ”mall” eller diet. Det är underbart att du kan äta som du vill coh inte utesluta något men jag tror att många följer bloggar och personer för att kunna lära sig och se hur de ska göra och då hamnar vi i förklaringsträsket:)

 47. Det är första gången jag tittar in hos dig och att då få läsa ett inlägg som detta är helt klockrent!!
  Jag är själv av den personligheten att jag vill äta rent. All mat jag gör hemma gör jag från grunden i den mån det går av den enkla anledningen att jag vill veta vad jag stoppar i mig.

  Har mer än gärna fett i maten men är ytterst noga med att använda bra fett. Riktigt smör istället för margarin t ex. (och inte blir man en tjockis för det)

  Titta gärna förbi på <a href="http://www.ensaligsoppa.se&quot; title="www.ensaligsoppa.se" ..Kanske jag kan få inspirera i gengäld?

 48. Vill bara skrika JAA rätt ut. Senast igår satt jag med mina släktingar och de frågar saker som ”Men äter du vanlig glass?, äter du potatis till middagen?, har du hört om den där fastan som verkar bra?”
  Jag blir så frustrerad! Kan vi alla inte bara äta nyttig bra mat och äta för själen ibland? Jag vill inte behöva ha frågan men KAN du äta potatissalladen när det är gräddfil i? ja om jag vill så kan jag självklart göra det! Det är bara det att så fort man tänker på vad man bygger upp sin kropp på så måste man ha en metod, man ska liksom kunna beskriva hur man äter med ett eller två ord. För att kunna förklara för dem som inte förstår kan vi kanske hitta på ett namn för ”Äter exakt vad jag vill dieten” ? 😉 ev. Spontandieten, haha! Skämt åsido så blev jag glad av det här inlägget, känner exakt likadant!
  Kram

 49. Jag älskar dig! Tack för världens bästa inlägg! Sätter ord på precis allt! Sluta ALDRIG vara så härligt skön och avslappnad med mat som du är, du ger hopp till oss som inte lyckats vara lika avslappnade. Du ger hopp om att det går att ha ett avslappnat förhållande till mat istället för att det som nu är världens mest laddade sak. Du inspirerar att må bra, på riktigt!

 50. Skönt inlägg! Jag håller med dig. Mat är till för att njutas av och vi ska äta det vi vill och känner att vi mår bra av just den dagen!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..