LÄSARFRÅGAN OM TOA

ANGELICA FRÅGAR:

 

Snälla, snälla någon, Fia, anyone!!! Bästa sättet att komma på toa! Utan alla dessa knep såsom plommon o sådant. Det hjälper inte! Utan vardagsknep, levnadssätt, diet osv…vill ha en fin sommar utan svullen förstoppad mage o ångest!

 

FIA SÄGER:

 

Att inte få gå på toa och lasta av regelbundet kan vara något av de jobbigaste vardagsproblemen som finns. Tyvärr känns det ofta pinsamt, något vi inte bör prata om och känslan av att vara ensam i det är enorm.

 

Att ha problem med magen är betydligt vanligare än vad vi tror och jag kan nästan garantera att flera av de ni känner någon gång har/har haft problem med magen.

 

Låt oss nu hjälpas åt och skapa ett inlägg till alla som har magproblem.
Dela med er i kommentarsfältet så samlar jag ihop det i ett stort ”Hjälpa magen”-inlägg.

 

Alla tips är välkomna! Magen styr så mycket av vår allmänna hälsa och påverkar kärleken för vår kropp så låt oss ta en minut och hjälpas åt.

.

pt-fia laktosmage

 

,. ett halvår innan jag gick in i väggen blev jag laktosintolerant, troligen av stress. Under en lång period vaknade jag som bilden till höger åt frukost och såg sedan ut som till vänster resten av dagen. Vanliga mjölkprodukter, kaffe och stress skapade så mycket irritation att magen var uppblåst, bullrig, blev förstoppad/diarré, spände på ett brutalt sätt osv. Mina dagar styrdes av min mage och att ha en toalett nära till hands var nödvändigt. 

 

 

Jag börjar:

 

– Kaffe påverkar magen. Det kan skjuta på, verka som förlösande och göra den upprörd. Prova dig fram!
– Undvik kolsyra. Känsliga magar mår ofta inte bra av den.
– Försök att äta på samma tider varje dag. Att äta regelbundet är guld för många klena magar.
– Mjölkprodukter. Har du IBS kan en laktos-mjölkproteinfri kost vara bra för dig. Prova och utvärdera.

 

,. Vad vill ni lägga till?

 

 

 

 

 

 

 1. Om det är stress så får man nog ta hand om det först. Är man stressad pumpar adrenalinet och gastronomin slutar att fungera. Tänk dig stenåldern, varför ska kroppen slösa energi på att smälta maten och skapa näringsämnen när den flyr från något hotfullt. Stress skapas för att ge energi åt att ta sig ur en hotfull situation. Samma med exempelvis sexlusten som försvinner när man är stressad. Fortplantning är inte prioriterat i stressade situationer.

  Annars är mitt bästa tips att ta en morgonpromenad och sedan dricka starkt kaffe på morgonen. Det ger en otrolig skjuts!

 2. Hej!
  Jag är en 18-årig tjej som har haft magont de flesta dagarna det senaste året. Inte särskilt intensiv magvärk men definitivt irriterande och ibland om jag har en dålig dag blir jag såklart ledsen och frustrerad över att det inte verkar gå över. För det är det jag hoppas på, att det ska gå över någon dag. Jag har varit hos skolsköterskan, på läkarbesök och tagit blodprov för att se att jag t.ex. inte hade någon allergi, kuratorbesök, testat att äta laktosfritt en vecka.. Ingenting har hjälpt. Men däremot var jag nyss en vecka utomlands, solade, badade, åt god mat och var inte uppkopplad till internet och för en gångs skull gick det några dagar utan att jag tänkte på min mage. Jag vet inte om det var en slump, eller om miljöombyte och avkoppling kan hjälpa men det känns inte som en bra lösning på problemet för resor kan man inte åka iväg på så ofta. Har hört från många att stress kan sätta sig i magen, vilket kan kännas som en rimlig förklaring under skolterminerna men magvärken upphör inte på loven då jag inte känner mig stressad på det sättet. Därför skulle det vara intressant att läsa om det finns någon som har tips och råd kring magont som är relaterat till stress eller andra orsaker till magont som inte enbart har med kosten att göra. När jag ändå skriver ett inlägg vill jag tacka dig för att din inspirerande, fantastiska blogg, absolut en av de bästa bloggarna jag följer!

 3. Min mage har mått mycket bättre sen jag började med periodisk fasta! Idag följer jag det verkligen inte slaviskt, men att bestämma regelbundenhet med maten och samtdigt låta magen hinna ”rensa ut” istället för att fylla på lite hela hela tiden och alltid låta den jobba. Jag försöker äta sista gången vid 19 o äter oftast inte innan kl 10, helst 11. Drt har hjälpt min mage även om den bråkade lite innan rutinen satt!

 4. Om du är en person som inte dricker mycket vatten -> drick mer vatten. Inte fockerfri saft eller annat som man kanske tror kan likställas med vatten eftersom det är kalorifritt. Nope. Vatten. 3 liter om dagen funkar bättre för mig än plommon, cihli, kanel och linfrön tillsammans.
  Om du däremot är en person som alltid har vattenflaska med dig -> se till att diska den med jämna mellanrum. Jag blir otroligt bubblig i magen när den legat i väskan för länge och bara blivit påfylld och ursköljd.

 5. Se över din livsstil! Även stress inräknat!

  1 VÄTSKA. Det allra första man bör se över är sitt intag av vätska! Många dricker för dåligt. Dessutom kräver en fiberrik kost mer vätska.
  2 MOTION. Ökar tarmperistalstiken!
  3 Förändra kosten. Prova uteslut laktos tio dagar – utvärdera. Gör detsamma med gluten (inte samtidigt givetvis).

  Förstoppning: Tänk vätska, motion i första hand. Det kan vara värt att prova katrinplommon, linfrön etc. Kaffe hjälper en del att göra sina morgonbestyr.

  Diarré: Tänk vätska även här i och med att det förloras mycket vätska i diarréerna. Kanske vätskeersättning tom? Undvik mjölkprpdukter och se om det blir bättre.

  Detta är mina råd!
  // ”syster” Felicia

 6. Havregrynsgröt till frukost! Sätter fart på magen.

  Åt fil och flingor nu i några dagar och blev förstoppad på en gång. En skål havregröt imorse gjorde susen!

 7. Har undvikit kolhydrater i snart sex månader. Jag mår helt fantastiskt bra! Är numera aldrig orolig i magen! Jag försöker få i mig tillräckligt med fett som jag tror fungerar smörjande för tarmarna. Gluten gjorde i alla fall min mage mycket besvärlig…testa att undvika det! Drick mycket vatten. Testa lchf-inspirerad kost, då brukar magen bli kanon!

 8. Finns en massa saker som kan påverka magen, några tips jag har är:

  – rotera maten du äter, mat du äter ofta har du större sannolikhet att bli känslig mot.

  – använd probiotika vid behov, de goda bakterierna i magen producerar laktas vilket bryter ner
  laktos vilket kan ha varit ett av dina bekymmer Fia.

  – Drick mycket vatten så motverkar du bland annat förstoppning.

  – Överät dig inte på protein då det också kan göra dig förstoppad.

  – Använd en elemineringsdiet eller matdagbok för att hitta eventuella matkänsligheter som kan göra dig uppblåst, lös eller förstoppad i magen. Matkänslighet kan påverka kroppen på en mängd olika sätt vilket leder till inflammation så denna är superviktig.

  Här är ett exempel Utdrag ur min matdagbok

  Det är några av de tips jag kan komma på just nu.

  Ha det bra!

  Johan
  http://www.halsasomlivsstil.se

 9. Käkade paleokost i några månader förra sommaren, dvs undvek alla halv- o helfabrikat, gluten, mjölkprodukter (åtminstone delvis), tillsatsämnen osv. och mådde väldigt bra över lag. Då märkte jag dock genast om jag åt/gjorde något som fick min mage att bli tokig, bland annat:

  -tuggummi (galet magknip o uppsvullen! antagligen tuggandet kombinerat med själva innehållet)
  -sockeralkoholer/sötningsmedel (tuggummi, vitaminbrustabletter, sockerfri choklad…)
  -för mycket fibrer från t.ex. rå kål/nötter/fiberhusk…
  -för mycket fermenterad mat (typ surkål eller yoghurt)
  -för mycket kaffe
  -småätande under dagen

  Min mage mådde/mår bra av motion (en lugn morgonjogg fick verkligen igång den), antiinflammatorisk mat, kryddor, mycket vatten/te/citronvatten. Mycket lax o ägg o annat gott protein med bra fetter! Behövde inga större mängder av fibrer eller kolisar.

  1. Och ett tips mot sur mage är att blanda 1/2 tsk bikarbonat (matsoda) i ett glas vatten o undvika kaffe (speciellt på tom mage). Drick inte heller medan du äter utan vänta en stund före o efter. Tugga långsamt. För mig funkar det också att äta 3, högst 4 mål om dagen i stället för att småäta eller tugga i mig flera mellanmål. Småäter tyvärr väldigt lätt om jag bara möglar hemma hela dagen så rutiner is the shit.

   Det som påverkat hela mitt mående väldigt mycket är att jag i princip aldrig mer behöver lida av blodsockerfall även om jag missat en måltid eftersom jag inte äter så stora mängder kolhydrater utan fokuserar på bra fetter o proteiner o är därmed inte sockerdriven!

 10. Mitt bästa tips är att låta bli sockret (på vardagar, hehe)! Det är helt sjukt vilken stor skillnad detta gör för mig. Om jag är duktig hela veckan så har jag märkt att lördagsgodis inte förstör tarmrörelserna. Annars har jag lagt om mina matvanor genom att helt och hållet sluta dricka söta drycker, och speciellt läsk, och börjat dricka mer vatten. Om man dricker 2 glas runt frukost, och kompletterar med kaffe, så sätts min mage igång. Det hjälper också för mig att äta yoghurt med bär och LINFRÖN varje morgon. Till lunch äter jag oftast någon matig sallad med avokado och annat gott, eller en omelett med en sallad vid sidan av. Nyckelordet är iaf färska grönsaker. Äter man dessutom någon/några frukter per dag, dricker vatten och låter bli godiset de flesta dagarna, så borde man kunna bajsa. Jag går nästan varje dag direkt efter frukost nuförtiden. Förr kunde det gå mååååånga dagar utan det. Lycka till! (P.S. En daglig promenad på minst 30 minuter hjälper också).

 11. Jag har massor av matallergier OCH jag jobbar skift vilket gör att det är komplicerat att följa någon annans kostråd. Jag hade egentligen behövt äta på lite fastare tider och fler mål om dagen men det är svårt att få ihop det när jag ibland sover länge på dagen osv. Skulle du kanske kunna få med det i ett annat inlägg?

  Jag försöker att äta mindre ”tung” mat ju närmre kvällen kommer. Och jag märker stor skillnad om jag druckit läsk, ätit godis och annat socker då min mage ballar ur helt och blir som den vänstra bilden. Jag är allergisk mot råg, vete och korn men tål gluten MEN sedan jag slutade äta allt det där mår kroppen 100% bättre. Det blir ju ingen vanlig pasta heller utan glutenfri som är gjord på pofiber osv.

 12. vet du om laktos kan påverka viktnedgång också? jag försöker att gå ner med hjälp av lchf för att jag tycker det passar mig.. men går inte ner ett gram. och känner mig svullen :/

 13. Jag känner inte att jag fick ett enda tips jag inte hört förut. Inget av de som jag hört har funkat. Jag har varken IBS eller är gluten/laktosintolerant ändå har jag väldiga problem med magen. Vissa dagar blir jag precis sådär svullen som du och väldigt trög mage. What to do?

  1. Hej

   det kna ju var precis så att du råkar ha ibs då det flesta med problem magar har det fast utan vetskap. testa och drick amycket vatten och utesluta födoämnen i omgångar.

 14. Jag har haft problem med min mage en längre tid och har fått diagnosen IBS. För att må bättre har jag dragit ner på laktos och gluten. Kaffe fungerar utmärkt för mig för att få igång magen på morgonen. Det som har varit min stora räddning är det receptfria läkemedlet Inolaxol som jag tar varje morgon. Efter att jag börjat med det blir jag nästan aldrig uppsvullen längre och jag har fått mycket mer regelbundna toalettvanor. Om jag slutar med det märker jag direkt en försämring. Det tar några dagar eller kanske veckor innan det ger resultat men det är helt klart värt att testa. Det är inget som kroppen tar upp utan endast något som fyller upp tarmarna och får dem att arbeta i jämn takt. Mitt liv har blivit så mycket lättare sedan jag började med det.

 15. Mitt tips som har IBS är att dra ner på laktos, gluten, fett och baljväxter, även lök, paprika och annat som är gasbildande. Men det viktigaste för mig är helt klart att undvika baljväxter!
  Och så dricker jag kaffe varje morgon för att få igång magen, det räddade mig när jag började med det! Innan var jag totalt förstoppad jämt, så heja kaffet!

 16. Jag har ingen IBS, ingen gluten- eller laktosintolerans, men hade fuktansvärt mycket strul med magen tidigare, pyttesmå portioner i veckorna och överätningar på helgerna var det som ställde till det för mig! Lösningen var att äta all typ av mat, att inte undvika något (använder mig inte av speciella fukornsbröd/ frön/ annat), äta i bra mängder (mao större mängder!) och att äta regelbundet!

 17. Skönt att veta att man inte är ensam med dessa problem, själv har jag problem med att jag är lös i magen och som många beskriver så måste jag ständigt veta var toaletten finns. Annars blir jag stressad och får nästan panik.
  Det började för 3-4 år sen då min mage reagerade på laktos, jag undvek de så mycket som möjligt men blev fortfarande inte riktigt bra. Jag åkte till sjukhuset och läkaren sa att alla värden var bra och att jag varken var känslig mot laktos eller gluten. Efter cirka ett år så kunde jag börja äta laktos och blev ”bra” i magen.

  Sen ett och ett halvt år tillbaka har jag haft samma problem med att jag är lös i magen men det hjälpte inte att ta bort laktosen. Istället märkte jag att min mage reagerade på fel fet mat så som snabbmat, chips och mat som är stekt i mycket olja. Den reagerar också mycket på socker och gluten. Under den här tiden så märkte jag att jag var väldigt stessad och nästan alltid trött då jag sällan fick behålla maten speciellt länge. Efter att ha tagit prover och gjort undersökningar på sjukhuset så sa läkaren att mina värden är bra och att de inte finns något mer som dom kan göra.
  Jag har provat de mesta medicinerna och tagit bort olika livsmedel i min kost och kommit fram till:

  Undvik:
  Snabbmat (pizza, Friterat osv) och mat som är stekt i mycket olja
  Gluten
  Socker
  Stress
  Chips
  Kolsyrad dricka

  Ät/gör:
  Sov ordentligt!
  Träna de är bra för magen och humöret
  Ät psyliumfrön
  Ät knäckebröd istället för vanligt bröd.
  Försök ta de lugnt efter du har ätit
  Tugga maten ordentligt

  jag har också börjat äta kosttillskottet Lepicol (läs mer här! http://www.naturligt.se/lepicol-180g-lepicol) De funkar jättebra för mig och jag är nästan alltid bra i magen nu. Jag måste fortfarande undvika sakerna jag skrev men magen är nästan alltid fast och jag känner mig mycket piggare då jag får behålla maten längre.

  Senast jag pratade med en läkare så förklarade han för mig att människan inte är gjord för att äta gluten och de är därför så många magar reagerar så hårt på detta. Magen vet alltså inte riktigt hur den ska göra när de kommer till gluten och de är där de ställer till sig.

  Jag hoppas era problem löser sig och att ni får en bra sommar!

  Kram

 18. Hej
  Det jag skulle vilja lägga till är psylliumfrön! Riktigt bra för magen, både om man är hård eller lös i magen. Själv tar jag ca 1,5 msk på filen varje morgon. Håller magen i fin form.

  1. Hej
   Psylliumfrön är laxerande, ett bulklaxativ 🙂 Dock ett bra alternativ om man vill gå ner i vikt då det sväller i magen så man känner sig mätt men kroppen kan inte ta upp det.. Gör ingen skada 🙂

 19. Jag har problem med raka motsatsen, kan springa på toaletten flera gånger om dagen istället och behöver därför alltid veta var närmsta är. Att vara ute och springa och det trycker på kan vara fruktansvärt! Så tips på vad som stoppar diarrér hade tacksamt också tagits emot. Äter allt laktosfritt, försöker äta så lite gluten som möjligt för då blir magen precis som din vänstra bild. Vissa frukter och grönsaker märker jag också sätter igång magen mer än andra saker men kan inte riktigt komma fram till allt så att jag får en normalt fungerande mage. Har varit hos läkare flera gånger och testat mig men de hittar inget utan fick endast som kommentar att vissa är ”mag-människor”. Har även försökt kartlägga min kost men eftersom jag är dålig så gott som jämn är det svårt att komma på något som är värre än annat. Det är ju svårt att utesluta allt… Hoppas på många bra tips! Och tack för en jättebra blogg!

 20. En sak som funkar för mig som jag verkligen kan rekommendera är att blanda ca 3 teskedar med linfrön i ett halvt glas vatten, låt stå över natten och drick på morgonen. De har verkligen hjälpt mig att få fart på magen, drack bulkmedel tidigare som inte hjälpte och vart tipsad av en sjuksköterska att pröva linfrö blandningen och det hjälpte! =)

 21. Kronisk förstoppning var för mig från att jag var ett till tjugo åt gammal dålig gluten intolerans. Magen gick inte igång för någonting och provade allt möjligt fram till dess. Alla kan inte bryta ner gluten och oavsett om det syns på allergiprover eller inte är det värt att prova. Från att besöka toan mer sällan än varannan vecka till varje dag är stor förändring för mig.

 22. Spännande ide med att samla andras tips! Ser fram emot ditt framtida Mag-inlägg. Kommer läsas med stooort intresse! =)

  Mina tips!
  – Torka inte ut, dricka vatten. Vid uttorkning skapas allergier.
  – Undvik gluten- och/eller mjölkprodukter och även kolhydrater kan behöva undvikas.
  – Undvik socker helt.
  – Oliv olja med linfrön ska få fart på magen.
  – Yoga kan vara bra för visa.
  – Citronvatten på morgonen 30 min innan frukosten.
  – Kontrollera tarmfloran och ev äta tillskott med bakterier. Otroligt viktigt för ett friskt matsmältningssystem.
  – Det kan vara så att man har ett svagt eller överaktivt immunförsvar. Så det kan man behöva undersöka och förbättra.
  – Undvik antibiotika.
  – Spirulina kan hjälpa eftersom det hjälper för elimineringen av toxiner genom galla-utsöndringen.

  Det var dom jag kunde komma på nu. Önskar dig (och den som läser detta) en underbar sommar.

  Kram

 23. Jättebra inlägg!

  Jag har själv IBS och stress är största boven. Jag börjar dagen med ett halvt glas grapejuice med 5 droppar av Sempers magdroppar för spädbarn. Då får jag en viss rytm i magen.
  Mycket rörelse och att undvika socker helt. Ibland är det svårt men jag märker att magen vill inte alls vara med när jag har ätit godis. Det är så olika för alla och det bästa och jobbigaste är att testa sig fram lite i taget. Äta så rent som möjligt och undvika gluten. Men det är tufft och det påverkar verkligen livet. Bästa lindring är kamomillte när det är som värst… Lycka till!

 24. Åh, jag har haft så mycket problem med förstoppning. Minns en semester där jag grät hela tiden för att jag hade så ont i magen och mådde för illa för att äta. Nu är det mycket bättre och mina bästa tips är;
  -Ät och sov regelbundet, helst samma tider varje dag.
  – Tugga maten ordentligt, riktigt riktigt ordentligt. Jag läste nånstans att när man tuggar sätter man igång nån slags enzym-produktion som är bra för magen. Det funkar!
  – Knäböj. När jag känner att stoppet är på gång gör jag ett gäng ordentliga knäböj. Typ på jobbet när jag väntar på hissen, när jag borstar tänderna, osv.
  Sen såklart alla saker som man redan vet, regelbunden motion, bra och ren kost.Ät bara linfrön och plommon och sånt i förebyggande syfte, när du redan har stopp blir det bara värre av detta. Lycka till!!!

 25. Jag har en sjukdom som heter Ulcerös Kolit, märker alltid att det blir värre vid stress så att plugga på universitetet som jag gör lugnar inte alltid min mage ;P märker att det blir värre av kaffe, fett, fibrer, gluten, laktos…men jag vill inte sluta äta allt gott bara för att jag har min mag/tarmsjukdom…tar medicin regelbundet och äter alltid laktosfri fil, dricker laktosfri mjölk osv.

  Är däremot orolig när jag är ute och joggar/powerwalkar osv då magen ofta sätter igång då…

 26. För det första gå till läkaren. Testa dig för olika allergier och ”problem med magen”-sjukdomar. Om du får en diagnos be om en remiss till en dietist, lyssna på råden och använd dig av dem. Magont ska inte behöva stoppa livet!! Lycka till!

 27. hej!
  vill jätte gärna hjälpa me dtips, eftersom jag sedan födseln varit laktosintolerant och haft vääääldigt jobbig mage, som jag fortfarande kämpar med dagligen. Men vill tipsa dig om några saker, hoppas ngn av dessa hjälper, kram!
  – ät gröt på morgonen; det får igång min jobbiga mage och havregrynen är ngt min mage älskar!
  – undvik friterad mat/rött kött; individuellt såklart, men jag får hemska kramper av dessa två.
  – undvik väldigt kryddig mat; det irriterar min mage och får den att bli uppblåst.
  – ät varm mat; har stor inverkan på min mage!!
  – sov TILLRÄCKLIGT(!!!); matsmältningen måst få vila oxo, så den orkar jobba nästa dag.

 28. Vilket toppen inlägg. Jag har själv krånglig mage. Med hård avföring och ofta stopp. Jag blir glad om jag ens får gå på toaletten var tredje dag. Ibland går det fem dagar vilket är helt sinnessjukt.

  Mitt tips är kanske simpelt men ack så viktigt. GÅ NÄR DU BEHÖVER GÅ!
  Jag har hållit mig så många gånger för att det är ”pinsamt” att bajsa på en offentlig toalett. Nu har jag kommit ifrån det där och kan gå när jag känner att jag behöver!

  Heja maginlägget!

 29. dra ner på gluten som bröd/ris/pasta och ät mycket grönt & naturliga fetter 🙂 Rent, nyttigt och gott helt enkelt!

 30. Olika E-ämnen påverkar magen. Kolla vill e-ämnen som ska vara ok genom någon av alla appar som finns, det brukar stå vilka som kan påverka magen och annat nämligen.

 31. Lugn morgon och ett stort glas vatten och/eller ljummet citronvatten innan frukost sätter igång min mage.

 32. För mej fungerar det med lugna mornar och ha tid efter frukosten hemma utan stress. Försöker starta dagen med ett stort glas vatten och/eller ljummet citronvatten som ska hjälpa till att få igång magen. Det fungerar för det mesta för mig =)

 33. Har regelbundna problem med min mage, och då framförallt med att den svullnar upp och jag blir gasig. Mina tips är att inte tugga tuggummi för mkt, magen gillar varken aspartamet eller all luft man sväljer. Annars äta på regelbundna tider och kolla upp om man är gluten/laktos!

 34. Jag vaknar alltid svullen på magen på morgonen. Varför då? Har man inte vilat magen då? Tack för alla tips! Tyvärr har man ju hört o testat de flest redan…utan resultat…:( Den vill ändå aldrig göra nr 2…

 35. Jag har alltid haft en stökig mage – sväller upp massor i perioder och då verkar det inte spela någon roll vad jag ätit. Även förstoppad i perioder. Har börjat misstänka att det är kopplat till PMS. Min läkare tror även att det ev kan vara gallsten, ska snart göra ultraljud så då får jag förhoppningsvis svar på det. Superbra med alla tips ovan!

 36. Har IBS själv.
  Laktosprodukter. Pasta i stora lass klarar jag inte. Tugga inte tuggummi. Rör på dig. Får du inte bukt med felet, ta bort livsmedel, testa dig fram. Anteckna. Se vad som passar dig bäst.

 37. • Stressa inte med maten utan ät i lugn och ro
  • undvik tuggummi
  • vissa mår bra av att undvika råa grönsaker och frukt och satsa på varm mat.
  • vissa reagerar också på väldigt fet mat

 38. Testa skippa gluten. Gjorde underverk för min mage! Sen är vattenlösliga fibrer bra. Ta tex 1 tsk hela linfrön/ physylliumfrön/chiafrön morgon och kväll. Kör en vecka linfrö sen nästa vecka physylliumfrö och 3e veckan chiafrön. Och sen börjar man om med linfrön igen (viktigt att köra hela linfrön inte krossade). Sen varvar man var 3e vecka liksom så att kroppen inte ”vänjer” sig. Vattenlösliga fibrer är guld för mage och tjocktarm! Det är i alla fall mitt tips! 😀 lycka till!

 39. Gluten är något som alla bör undvika, det kan jag säga eftersom jag blev allergisk när jag var 13 år. Jag märkte skillnad direkt på att svullnaden gick ner och avföringen normal. Jag slapp få panik av att inte hela tiden veta vart närmaste toalett fanns. Jag kunde leva ett mer normalt liv.

  Att dricka pshylliumfrön utblandat i vatten och juice är väldigt bra för oroliga magar. Hjälper både vid förstoppning och diarré.

  Kramar Jannie

  1. Det är klart du märkte skillnad om du fått en diagnos på att du inte tål gluten. Det är inte något alla behöver undvika. Har två systrar som är glutenintoleranta men det är inga problem för mig. Jag har IBS men tål glutenprodukter alldeles utmärkt, det är så olika för alla med såna här problem. Man måste helt enkelt testa sig fram, det den ena tål tål inte den andra och vice versa. Sen finns det självklart bättre och sämre produkter med 🙂

 40. Nr 1: Tugga maten ordentligt. De flesta kastar i sig maten alldeles för snabbt, och då spelar det just ingen roll vad du byter ut din kost till, tuggar du inte så blir magen kaos.
  Nr 2: Drick 2 liter vatten om dagen. Vatten! Nej, mjölk, kaffe, läsk och dylikt räknas inte. Kroppen är som en tvättmaskin, den måste få vatten för att kunna ”skölja ur” ordentligt ( och för att ta upp näring med).
  Nr 3: Funkar inte dessa två knep så kan man fundera om man äter för mkt bröd, för lite fibrer eller för mkt mjölkprodukter.
  Brukar funka för 99% av mina kunder. Aloe har en lugnande effekt på magen också, fast det måste vara en aloe som hanterats på rätt sätt.

 41. Yoga är jättebra för tarmfunktionen eftersom dom blir ”masserade” i diverse positionen. Dessutom är det ju stressdämpande om besvären orsakas av det. Pröva till exempel solhälsningen, triangeln och grodan finns mängder av korta och långa yogaprogram på youtube! Lycka till!

 42. Jag har också IBS, och har i flera år nu haft problem, ofta i perioder på 2-3 veckor då det verkligen bara är rent kaos.
  Förutom bra rutiner, stressa mindre och träning tycker jag detta är bra knep;
  – Inget fläskkött. Otroligt svårt för magen att bearbeta, ersätt med nötkött, kalkon, eller bara vegetariskt.
  – Inte äta sent på kvällen. Har själv satt en gräns vid kl20.30, dricker grönt te efter middagen och sedan stopp, mår så mycket bättre på morgonen.
  – Iberogast 3ggr/dag. Droppar som man dricker med vatten, för just IBS-magar. Finns på apoteket, ingen mirakelkur men lugnar väldigt bra och helt naturligt.

 43. Jag har IBS, är laktosintolerant och lider sedan i december av min andra magkatarr. Så har ganska många problem och därför en hel del knep. Mjölk och banaer funkar jättebra vid magkatarr och sura uppstötningar, även potatis är bra. Om magen ät svullen och det känns som en har massa gas i magen som sitter still och gör ont brukar jag lägga mig ner och massera magen ganska hårt. Det gör lite ont men hjälper. Det hjälper också att ligga ner, dra upp ena benet i taget och trycka mot magen (som en gör en strechar höften). Te hjälper också mot samma problem. Äter probiotikatabletter varje morgon, det är superbra. Har även börjat äta surkål, lite varje dag, efter att jag har hört av en läkare att en matsked surkål innehåller lika många bra bakterier som 1 liter Proviva.

 44. * Linfrön kan hjälpa till att få fart på magen
  * Fibrer ger tarmarna något att jobba med, samtidigt som för mycket fibrer kan sätta stopp
  * Aspartam kan göra magen upprörd
  * Pasta kan vara svårsmält och orsaka knip
  * Omeprazol mot magkatarr är räddaren i nöden!

 45. Jag har gått igenom en utmattningsdepression och är delvis fortfarande i den. Jag har haft problem med magen i ca 3 år. Det enda som hjälpte för att blir bättre var att stressa av. Nu har jag sällan ont i magen eller är uppsvälld. Jag äter laktosfritt så långt det går och det tycker magen om. Det allra bästa jag gjort är att yoga, meditera och planera. Bli lugn i kropp och själ. Magen är ju oftast kroppens signal på att kroppen inte är i balans.

 46. Mitt bästa tips är att ta det lugnt, särskilt vid frukost. Gå upp lite tidigare och se till att sitta ner i lugn och ro medan du äter, detta ger magen lite tid att sätta igång och arbeta istället för när man bara stressar i sig maten och sen springer iväg. detta funkar jättebra för mig! har i princip alltid haft problem med magen och problem med att få in en rytm på toalettbesöken

 47. Min stackars IBS-mage svarar bra på:

  1. Ta bort eller minska ner rejält på gluten (det var den magiska insikten för mig).
  2. Lagom mycket fett och fibrer. Äter jag för mycket fet/fiberrik mat så blir magen galen, men även för lite fett/fiber gör att det blir problem.
  3. Små portioner var tredje timme.
  4. Träning. Magen kommer igång.
  5. Drick ordentligt med vatten.
  6. Kolla upp laktos. Antingen är man känslig, och då gäller samma som med fett & fiber, dvs. lagom mängder. Eller så måste man bli laktosfri.
  7. Gå över till vegetarisk kost. Kött är jobbigt för magen. Alternativt skär ner rejält. I övergången till mer vegetarisk mat – se upp för mängden bönor/linser, det kan också ge besvär.

  1. Jag håller verkligen med dig. Att ta bort gluten har hjälpt mig otroligt mycket, och då är jag inte ens glutenallergiker utan har som du IBS.

 48. Jag hade problem med trög mage förut. Men fiberhavregrynsgröt (1 dl gryn) med 1 msk chiafrön och 1 msk ekologiskt kokosfett hjälpte min mage. Vill jag ha mjölk till så blir det mandelmjölk. Min mage blev så bra så jag har nu börjat äta gröten som ½ dl fiberhavregryn och ½ dl vanliga havregryn (+ chiafrön och kokosfett). Havregrynsgröt går att variera i det oändliga, jag skulle kunna skriva ett helt inlägg bara om det.

  Jag cyklar minst 2 mil om dagen till och från jobbet, på väg till jobbet blir jag knappt svettig för jag tar det ganska lugnt så att jag slipper byta om på jobbet men kroppen kommer igång av att vara i rörelse. Förutom det så stryketränar jag på gym.

  Sen tror jag att om man har mycket problem och lever ”rätt” så ska man nog inte dra sig för att söka sig till läkaren för att få hjälp och råd med kostrådgivning och diagnostisering. Har man t ex IBS så finns det massor med information men det kan vara skönt att ha fått diagnosen först så att man vet att man är på rätt spår.

 49. Undvik konstgjorda sötningsmedel! Jag sväller upp, blir förstoppad och får ont i magen när jag fått i mig för mycket produkter innehållande sådant.

 50. För mig fungerade det att ta bort gluten. Jag har IBS, också från stress och när jag tog bort sädesslag såsom råg, vete och korn samt ris, bulgur osv så mår jag mycket bättre i magen!
  gymjenny.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..