MATÅNGEST?

Många har idag en dålig relation till mat. Många vågar inte äta sig mätta, är ständigt observanta på antalet kalorier i varje livsmedel, äter hellre på tok för lite av rädsla för att gå upp i vikt och kan aldrig riktigt slappna av när det kommer till mat och ätande.

 

Känner du igen dig?

 

Det är inte alltid lätt att veta om vi är ute på hal is när det kommer till mat och vår relation till mat, därför kan det vara bra att ställa sig själv några frågor för att få oss att tänka till. Många av mina PT-Online kunder förstår först efter dessa frågor att de på riktigt har en osund relation till maten och att vissa av dem behöver söka hjälp för att de är på väg ner i ätstörningar. Andra får sig en tankeställare och börjar jobba aktivt för att försöka förändra sitt beteende.

 

Känner du att mat och ätande upptar en stor del av din vardag och tankar? Fråga dig själv:

 

– Äter du dig mätt? Hur ofta?

 

– Har du den energin du önskar till träningen, livet, vänner, dig själv och vardagen?

 

– Vad har du för relation till fika/godis/sötsaker?

 

– Känner du ångest och/eller dåligt samvete när du ätit något du inte planerat?

 

– Funderar du ofta på vad du ska äta, vad du inte får äta, att du aldrig mer ska äta t.ex. socker och känner att du behöver kontrollera maten och ditt intag?

 

– Känner du att du måste kompensera en fika/godis/sötsak genom att äta mindre nästa dag eller träna extra hårt dagen efter?

 

 

Svarar du ja på de tre sista frågorna kan du behöva ta en funderare på hur din relation till mat egentligen ser ut, hur du mår och om du faktiskt behöver söka hjälp. Kom ihåg att en ätstörning inte alltid syns på utsidan. Det är inte bara ”smala och anorektiska” personer som är sjuka eller får ätstörningar.

 

Att leva med ett mönster av att t.ex. kräkas, hetsäta, trötsäta, känsloäta och/eller äta enbart extremt nyttigt är också tecken på att något inte stämmer och bör tas på allvar.

 

Du kan söka hjälp och testa dig själv här: Frisk&Fri!

 

Var rädda om er!

 

 

 

 

 

 

 1. rita skriver:

  Mi nombre es Rita yo estaba en una relación de 3
  años con un niño yo creía me amaba más que
  cualquier cosa en el mundo después de un tiempo
  me di cuenta de algunos cambios en la thingsthat
  lo hace, él comenzó a regañar por ellos, así que
  sabía algo era mal traté de agradarle en varios,
  pero aún no era el resultado. pronto me di cuenta
  de que estaba viendo a otra chica que traté de
  hacerle entender que lo amaba tanto, pero él ni
  siquiera quiso escuchar. Un día leí un testimonio
  en un caso similar, una persona testificar de la
  obra de este gran doctor Okojie e incluso cuando lo
  hice notbelieve yo estaba convencido por mi
  amigo, así que contacté con él y trató de que su
  método de mala gana sorprendentemente en
  menos de una semana mi amante contacto
  conmigo y hasta la fecha seguimos juntos
  felizmente casados ​​con un niño. Estoy muy
  agradecido al Dr. Okojie está specialiesed en la
  solución de otros problemas, incluyendo los
  siguientes:.. (1) Si usted quiere que su ex atrás (2)
  si usted siempre tiene pesadillas (3) ¿Quieres ser
  promovido en su oficina. (4) ¿Quieres mujeres /
  hombres que corren detrás de usted. (5) Si usted
  quiere un hijo. (6) Si usted necesita la ayuda
  financiera. (7) Si desea que el cura de él
  AIDScontact VIH ahora para solución inmediata de
  yourproblems en que
  Drokojiehealinghome@gmail.comThank

 2. nicole skriver:

  Jag insåg precis att jag har en ätstörning. Gud, vilken läskig känsla det är. Jag har länge tänkt att jag kanske har lite problem med maten, men eftersom jag inte är pinnsmal och inte spyr upp maten utan istället hetsäter enorma mängder till att sedan svälta mig, så har jag tänkt att det inte är någon direkt ätstörning. Men det är det ju, i högsta grad dessutom. Förut gick jag inte upp i vikt av detta beteendemönster då jag alltid såg till att svälta mig och träna i mellanåt, vilket gjorde att jag stod stilla på samma vikt hela tiden, men nu känner jag hur den här ätstörningen börjat trappas upp på ett vis då jag äter MER och eftersom jag inte lyckades gå ner i vikt så mycket som jag ville så har jag istället ”gett upp” och slutat svälta mig och träna. Så nu är det alltså bara hetsätning för mig, nästan varje dag. Och varje dag tänker jag att nästa dag ska bli en bra dag, då jag ska träna och bli hälsosam. Men när den dagen kommer och jag ser mig själv i spegeln, eller jag ser att det finns godis i skåpet, nej då går det inte. Jag är för svag. Det är en för lång väg att gå, och maten/godiset är min enda vän just nu i min ångest. Så jag vet inte vad jag ska göra. Det känns inte längre som jag kontrollerar mig själv, utan det är alla dessa känslor som tar över och leder till hetsätning och ångest. Jag vill såklart ha hjälp, men jag skulle aldrig våga skaffa mig det. Det känns som en skam att man inte kan kontrollera sig själv. Så jag hoppas kunna hjälpa mig själv, en dag. Jag hoppas att jag mirakulöst finner styrkan till det.

 3. M skriver:

  Jag har en väldigt konstig relation till detta. Jag känner ibland att jag har ett stört beteende till mat. Jag kan bara äta supernyttig mat som jag själv lagat, undviker äta ute och får ångest om jag får i mig något av mina förbjudna saker, tex socker. Samtidigt har jag inte någon träningshysteri eller vill bli smalare (tvärtom gå upp i vikt) men kan inte göra det pga jag försöker äta så ”rent” som möjligt. Jag tänker mycket kring mat och har börjat isolera mig då jag inte vill gå ut o äta på restaurang med vänner, dricka vin osv. Jag har fått för mig att allt är farligt…man läser ju hela tiden om socker, gluten, mjölk osv…..ingen hetsätning däremot. Har nog aldrig hört om min typ av ”problem” innan. Vikten har ingen påverkan i detta

 4. Fantastiskt bra hur du tar upp denna typ av problem !! Vår blogg handlar lite om samma sak, att våga älska sig själv ! 🙂

 5. Linde skriver:

  Hej Fia, kan inte du skriva lite om känsloätande? Jag tycks bara äta sötsaker i samband med PMS, när jag är nere alltså. Har du några tankar om detta? Jag vill ju äta när jag är sugen, inte som tröst.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..