SPILLD MJÖLK

Låt oss prata om det här med ”Allt eller inget”-tänket. Vi har tidigare pratat om det HÄR och HÄR och det känns alltid lika viktigt och svårt eftersom det är så många som fastnat i dessa tankar. Många som känner sig misslyckade för att de äter en chokladbit, vill fortsätta trycka i sig sötsaker och ”dålig” mat för att ”allt är förstört” så då kan en lika gärna fortsätta.

 

När vi tänker så sätter vi sötsaker i en maktposition som inte blir sund. Vi straffar oss själva och är i ett destruktivt beteende. Genom att tänka att en bulle eller fika kan förstöra en hel dag i matväg så sätter vi bullen på tronen och låter den styra hur vi mår, hur bra vi känner oss och vi låter bullen ge oss dåligt samvete istället för att njuta av den.

 

Som jag tidigare skrivit så är det viktigt att alltid ha det sunda förnuftet på axeln och låta den prata lika högt som de elaka tankarna.

 

Säger djävulen på höger axel att ”du är värdelös för du åt en bulle, nu kan du lika gärna trycka i dig sju till och skämmas för allt är förstört” så behöver vi även lyssna på det sunda förnuftet som säger hur ologiska dessa tankar är och t.ex. lyssna på liknelsen ”Om du spiller ut mjölk, häller du ut hela paketet då?”.

 

Ge inte sötsaker makt i ditt liv, över din person och glädje. Gör aktiva val. När du väljer att äta bullar eller festa till det så se till att njuta ordentligt, annars blir det ju bara knäppt och bortkastat. Och vad spelar en bulle eller två för roll på en hel dag, en hel vecka och en månad när du tränar regelbundet, äter bra mat och tar hand om dig?

 

bullen

 

Se helheten och se det i ett större perspektiv. En fika är en fis i rymnde sett till allt du rör på dig, allt du äter och all energi din kropp och organ förbrukar. Du behöver inte ha nolltollerans på sötsaker, det är ju supoertråkigt och blir ofta svårt. Sätter du hårda förbud kommer du inte tänka på annat än sötsaker och längta mer än någonsin efter dem.

 

Sträva efter att hitta din balans mellan nyttigt och onyttigt, din alldeles egna personliga balans som är skapad efter dig, dina intressen och förutsättningar.

 

Sätt ribban där du kan nå den. Okej?

 

 

 

 1. Så självklart, och ändå behöver man bli påmind! Idag tillbringade jag närmare en timme i en skoaffär för att unna mig ett par löparskor för just mina fötter och mina behov. På väg därifrån köpte jag en kaffe och en muffin och satte mig vid vattnet och NJÖT! Mycket tack vare ditt FB-inlägg från igår morse. Nyss hemkommen från ett styrkepass laddar jag för en ny vecka, där jag har träning, bra mat och en och annan fika inplanerad. Tack för att du sätter klokskap om vikten av balans på pränt! <3

  1. PT-Fia skriver:

   Åh, tusen tusen tack för de fina orden! Och så fint att höra om din dag med och för dig själv! <3

 2. Frida skriver:

  Är så tacksam över att du finns!

 3. Helt rätt! Fika ska inte vara något ångestladdat, förbjudet. Vi ska kunna njuta av mat och allt som hör till utan följdkänslor som skuld eller skam. Det viktiga är vad man äter och hur man tar hand om kroppen i det stora hela. Man måste tänka på att sinnet också ska må bra.

 4. Helen skriver:

  Hej Fia! Förra året började jag träna ganska intensivt efter ett ganska stillasittande liv – detta i kombination med en förändrad kost. Resultatet blev en alltför snabb viktnedgång – först tänkte jag att det bara tydde på att jag gjorde framsteg, men sen fortsatte vikten att rasa och jag blev orolig för min hälsa. Nu kämpar jag med att gå upp i vikt och skulle gärna vilja få hjälp med min träning och kost för att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt. Har du något tips på vart jag kan vända mig?

 5. Sara skriver:

  Alltså du är så himla bra Fia

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..