LÄSARFRÅGAN

PILLA FRÅGAR:

 

Hur orkar du träna andra när du själv inte är i tillräckligt bra form för att träna själv eller har du paus från ditt jobb som PT?

 

FIA SÄGER:

 

Jag har inte tagit emot PT-kunder på gymmet sedan jag blev sjukskriven för utmattningsdepression i juni 2012. Då var det för att jag blev sjuk och behövde tid för återhämtningen. Sedan har jag valt att inte återuppta det så länge jag har andra uppdrag som tar min arbetstid. Så länge jag får fortsätta jobba med mina frilansuppdrag, projekt och samarbeten så kommer PT på gymmet att få vänta och det känns tryggt att ha det att gå tillbaka till.

 

Att jag inte har tränat själv under min sjukdomstid har inte haft så mycket med det fysiska att göra, eller jo, det var första månaderna när jag var som sjukast fick jag mjölksyra av att gå i trappor och var riktigt kass. Så snart jag började återhämta mig så har jag fortfarande vart aktiv men inte gått på regelrätta träningspass.

 

Mitt problem med att ”inte kunna träna” har till störst del handlat om det mentala. Det har blivit en spärr att gå till ett gym som ju var min arbetsplats och miljön jag blev sjuk i, en enorm brist på självförtroende i att ”kan/vågar jag verkligen detta” eftersom jag vart så svag på alla plan och en spärr i att våga prova vad kroppen går för, våga lita på den igen.

 

Min kropp har tack och lov en fantastisk grundnivå tack vare min uppväxt med träningen och den har en relativt hög lägstanivå vilket gjort att den svarar bra på träningen även om det tar tid att komma tillbaka.

 

Så rent fysiskt har jag orkat genomföra t.ex ett par timmars träningsevent med Kari Traa och några lättare träningspass ute i en trapp med vänner och en kort löprunda även under sjukdomstiden vilket har vart otroligt värdefullt och viktigt för att inte tappa det helt.

 

Detta har dock kostat i återhämtningstid vilket betyder att jag legat däckad ett par dagar efter ett event eller gjort ett sådant träningspass med vänner en gång på ett par månader.

 

Så mycket av min uppbyggnad sker i kroppen, att rent fysiskt hitta balans, lära känna kroppen igen och bygga på styrka och muskelmassa som stöd men en ännu större del är att bygga självförtroende och trygghet.

 

Sofia Sjöström(pt-fia)

 

 

,. en målbild från 2011. Stark, glad och frisk!

 

 

 

  1. E skriver:

    Inser att jag blev utmattnigsdeprimerad i samma veva som du gick in i väggen. Även om jag snarare blev ”vidbränd” och inte alls har samma väg tillbaka som du, inser jag hur sjukt värdefull din blogg varit. Peppande, men också viktigt med ngn som tar upp de tungabitarna. Jag upplever också att jag inte alls har samma energi som förr och väntar med spänning på om att att inte äta gluten funkar 🙂

  2. Tack för att du vågar visa att du inte är perfekt 🙂

    1. ptfia skriver:

      Tack för att du läser! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..