STOPP.

Vafan. Jag är så djävulskt trött på det här nu. Det här med att svartmåla vissa livsmedel så unga människor blir livrädda för dem. Vad är det för skit? Jag och många med mig får dagligen försöka hjälpa kunder och läsare att förstå att nej, bröd är inte farligt för att det heter bröd och nej kolhydrater är inte ”gift för kroppen” och nej vi blir inte tjocka av att äta en sked grädde ibland.

 

Jag blir så jävla ledsen och arg. Fan ta er som har svartmålat brödet och kolhydraterna och packat ihop det som en enda dålig skit. Förstår ni inte hur det skrämmer folk? Hur unga människor läser allt, tar till sig och svälter sig? Hur de tror att PERFEKT är en kosthållning och hur de utesluter allt fler livsmedel. Hur de utvecklar ortorexi, hysteriska träningsberoenden, kompenserar varje ”snedsteg” i maten med att springa milen och tror att allt som inte är ”lätt” eller ”nyttigt” direkt blir fett på kroppen?

 

En gång för alla. Potatis är inte farligt. Bröd är inte automatiskt dåligt för att det heter ”bröd”. Det finns mängder med bröd som är bäst, bra och mindre bra. Nej, en sked grädde sätter sig inte direkt på låret och ja, du kan äta kolhydrater, fett och protein och det borde för övrigt inte pratas om dessa grupper utan heta MAT. Mat som tillför glädje, energi och kraft. Hur vi mår, vad vi får för resultat och hur våra kroppar trivs handlar om en helhet skapad av rutiner, stressnivå, sömn, glädjeämnen, rörelse, vila, tajming, mat, återhämtning, träning och allt det där som skapar hälsa.

 

Det är olika för alla och det är verkligen så, vi är olika. En mår bra av mer fett, en annan av att äta mer sällan och en tredje av att äta massor med gröna smoothies. Det finns inga rätt eller fel och vi måste sluta skrämma upp varandra. Hjälp varandra eller låt var och en sköta sitt men ge fan i att svartmåla kolhydraterna så unga springer livet ur sig för att fly dem.

 

 

 

 

 

 1. Johan skriver:

  Klokt skrivit, dock finns det givetvis livsmedel som bör undvikas eller i alla fall förberedas på rätt sätt för hälsans skull.

  Till exempel alla frön, nötter och gryn bör blötläggas för att kunna ta del av näringen i dem men det väldigt få som känner till det. Mjölet som används i vanligt bröd har inte genomgått den nödvändiga processen av fermentering som behövs för att bryta ner grynens skyddsämnen vilket är en av anledningarna till varför bröd som du köper i affären inte är att föredra.

  Ska du äta bröd är det bättre att göra det själv där det genomgått en ordentligt fermenteringsprocess på upp emot 2 dygn för att bryta ner delar av glutenkomplexet och för att neutralisera fytinsyran.

  Sen kan man ju fundera om bröd över huvudtaget är att föredra med tanke på att Ingen människa kan bryta ner gluten.

 2. Emil skriver:

  Mycket tjejer som kommenterar här. Men hetsen finns även hos oss killar också. Ditt inlägg borde varenda 16åring läsa i skolan innan de börjar träna. Eller att det står som inträdesprov för att få börja på gym.
  Underbart inlägg!

  1. ptfia skriver:

   Det här gjorde min dag. Vilka ord. Tack!

  1. ptfia skriver:

   Spännande! Lyssnar nu 🙂

 3. Så fruktansvärt bra skrivet! Detta borde ALLA läsa. Jag och min kompis bor för tillfället i Vietnam. Här äter man bara vitt ris och vita nudlar, och tänka sig – vi har gått ner i vikt. (Ofrivilligt) INTE upp. Kolhydrater är inte farligt och man blir inte fet av det. Hela Vietnams befolkning är små och smala och även den mest positiva och gladaste befolkning vi sett. Livet handlar om så mycket mer än att svartmåla kolhydrater.
  Instagram är livsfarligt, folk lägger upp halvnakna bilder på när de gått från ”normal” byggda till PINNSMALA och får uppmuntrande kommentarer som tex: vad stark du är!! Bra jobbat!! Keep up the good work osv osv. Det är bara SJUKT. För att inte tala om alla hashtagar som tex: ”flagom” (som antagligen står För fuck lagom) ”aldrigvila” ”icaniwill” ”cleaneating” ”minresaräknas” Vart är världen på väg? Det är bara sjuka beteenden enligt oss. Vissa tror tom att de är förebilder när de lägger upp bilder på sina svettiga nyckelben med dessa hashtagar – det gör snarare andra människor att må dåligt och känna sig som sämre människor!!!
  Vidrigt är vad det är. VIDRIGT.
  Du är mänsklig och står med fötterna på jorden – MER sånt. Du är fantastisk!

 4. Tack för att du tar upp det här! Tänk så många smörgåsar jag gråtit mig igenom under tvång samtidigt som jag tänker på ”vilket gift” det är jag får igenom. Men det är inget jag vågart säga till mamma eller ärstörnkngskliniken, dem skulle ju inte förstå! I denna stund är det bara jag som förstår hur farligt brödet är och hur fet jag kommer bli. Till och med den svartaste rågbullen har varit farlig för det är ju stärkelse?!? Jag vill ju äta bröd!! Jag vill va frisk men hur ska det gå i vårar samhälle när man blir fet av allt och allt är farligt! Hur ska en anorektiker vilka ha en 3 procentig yoghurt när det står i MåBra tidningen att man ska börja dagen med lätt yoghurt?
  Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..