ALDRIGENSAM.COM

Ända sedan jag blev sjuk i utmattningsdepression i juni 2012 har jag velat göra någonting för att hjälpa andra i samma situation. Jag har bara inte vetat vad. Så jag har bloggat öppet om min sjukdom och svaga dagar för att på något sätt bidra till att fler får upp ögonen för psykisk ohälsa och att bilden av den breddas.

För en månad sedan fick jag ett mail från en kille som vill samma sak. Charlie som själv går igenom psykisk ohälsa och beslutade sig för att göra ett informationsprojekt av det. Jag vill hjälpa honom att sprida detta och använder därför detta inlägg till att tipsa om hans viktiga initiativ.

aldrigensam.png

Charlie, vem är du?

Jag är en kille på 22 år som är född- och uppvuxen i Falkenberg. Hade en normal skolgång med höga betyg både i högstadiet och gymnasiet. Efter gymnasiet hade jag ett så kallat sabbatsår där jobb varvades med resor.

I januari 2012 började jag studera vid Linnéuniversitetet i Kalmar, men idag är jag bosatt i Uppsala. Mina största intressen är inredning, entreprenörskap och att upptäcka världen.

Vad är aldrigensam.com?

Aldrigensam är ett informationsprojekt om psykisk ohälsa bland unga vuxna. Jag tror att mer tillgänglig information bidrar till att kunskaperna förbättras och därmed reducerar de fördomar som finns.

På sikt kan det här leda till att den skam/tabu som idag råder suddas ut. Fler unga människor ska våga söka hjälp för sin psykiska ohälsa istället för att begå självmord.

Hur ser du på det faktum att psykisk ohälsa bland unga ökar drastiskt?

Det är inte konstigt att den psykiska ohälsan breder ut sig bland unga idag. Det är en enorm press som råder från samhället. Idag räcker det inte att vara en ”vanlig” individ, utan samhället kräver att du ska vara framgångsrik.

Det är en bild som hela tiden byggs upp och blir allt starkare via sociala medier. Där framställs bara hur lyckade alla är och vilka framgångar de haft. Där är det ingen som beskriver sin ångest eller sina misslyckanden.

De krav som ställs bidrar i hög grad till den stress som idag finns bland unga och stress i sin tur leder i många fall till svårare fall av psykisk ohälsa.

Hur skulle du beskriva bemötandet du fått av vården när du själv behövde hjälp?

När jag själv var sjuk fick jag ett professionellt och trevligt bemötande inom vården. Direkt fick jag kontakt med psykologer, läkare och andra yrkesfolk som var inblandade i min behandling mot depression och panikångest.

Vården finns och den behöver bara sökas. Bemötandet och kompetensen är fantastisk av det jag själv fått erfara, därför kan jag personligen rekommendera alla ungdomar att våga söka vård.

aldrigensam.png

Vad är din vision med aldrigensam.com?

Min vision med Aldrigensam är att hela Sveriges befolkning (drygt 9 miljoner) ska ta del av budskapet som vi har att dela med oss av. Ingen ska undgå vår existens. Det här ska i sin tur leda till att fler ungdomar vågar söka vård istället för att begå självmord.

Liv ska räddas, sjukdomar ska normaliseras och den skam/tabu som råder ska en gång för alla suddas ut. En social acceptans ska skapas.

Läs mer på aldrigensam.com

 

 1. Vilket bra inlägg! Mer sånt i bloggvärlden, vi ska peppa varandra. Ska visa det här för min sambo som också hamnade i en depression pga stress för snart två år sen.

  1. PT FIA skriver:

   Kram till er båda!

 2. Frida skriver:

  Vilket underbart initiativ! Det känns oerhört viktig att lyfta upp och prata om psykisk ohälsa just eftersom det inte syns utifrån så som ett brutet ben. Stort tack till både dig och Charlie!

 3. Gud vad bra! Ska också köpa ett sådant armband, det är viktigt att vi börjar prata ännu mer öppet om denna problematik, ja psykisk ohälsa överhuvudtaget. Men sakta men säkert vågar folk be om hjälp och säga ärligt till andra hur de känner. Jag minns själv hur dåligt jag mådde psykisk för några år sedan men det tog jättelång tid innan jag vågade erkänna detta för någon, därför blev jag allt sjukare i anorexi och var nära att dö. Dagen då jag erkände för andra blev vändpunkten.

  Tack för dina inlägg! Du är modig som pratar om det så öppet i din blogg.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..