SVAR 02.

Tycker din blogg är fantastiskt inspirerande! Skulle gärna vilja ha tips på alternativ träning inför ett halvmara, springer ett par gånger i veckan och går på spinning, men vill veta hur jag ska lägga upp träningen för ”snabbare” förbättring. Är intervaller ett måste?

Tack snälla du! Det är svårt att ge ett bra svar såhär utan att veta mer om dig och ditt liv. Men bara för att höfta fram något så skulle jag prioritera olika typer av intervaller: Långa som korta, i backer som slätt och i terräng som på grus, i löpning som på cykel som på roddmaskinen.

Men eftersom du skriver ”måste” så kanske du inte är ett stort fan av dessa och då vore det synd att tvinga sig till att göra det. Försök att hitta ett sätt att göra intervaller som du tycker känns roligt och bra. Blanda dessa med längre lopp och kom ihåg att träna det mentala så du inte bara springer mil efter mil.

Du kan med fördel lägga in någon form av styrketräning för att stärka kroppen och bli starkare i din löpning plus lägga in styrkeövningar för fötterna. De stackars fötterna behöver massor med uppmärksamhet men blir ofta bortglömda.

gå

Min pappa har ingen motivation till träning. Han jobbar mycket, har den typiska ölmagen (men äter annars hyfsat bra mat) dock är han inget fan av träning. Jag vill ju såklart att min pappa ska leva ett långt liv och är då orolig att han inte kommer göra det om han inte rör på sig mer.

Hur motiverar en någon som inte tycker att någon träning är särskilt rolig? Har sagt att jag bara är rädd om honom och vill ha honom vid min sida i livet länge men det känns som han tycker jag tjatar. 

Det där är svårt. I slutändan behöver det komma inifrån personen ifråga. Det är svårt att övertyga någon om varför något är bra för någon och nästan omöjligt att få en annan person att börja göra något annorlunda. Men, det går ju såklart. Du kanske kan presentera olika grejer för honom utan att ringa in att ”detta är bra för att, detta är nyttigt, detta är si och så”.

Att istället laga ett recept med något gott som råkar vara hälsosamt, att utmana honom på någon aktivitet eller rörelse (allt från att göra kullerbytta, sitta på huk eller springa några meter) eller visa någon nyhet/artikel/forskning som är läsvärt eller häpnadsväckande som ni kan diskutera och då kanske få en tankeställare.

Jag tror det är lite som med barn som du vill ska äta mer grönsaker. Gör ingen grej av det, presentera det på ett roligt sätt och nämn inte ”nu måste du detta för att det är såååå bra”. Ja, du fattar 🙂

Dina topp 3 favoritbloggar som inte handlar om just träning?

Det brukar variera och listan på folk jag följer brukar ofta ändras. Just nu ser den ut såhär:

Sara Holmberg
Janni Delér
Jonna Jinton
Lilla Matderiven
Hur bra som helst
Michaela Forni
,. och min vän Nilsson såklart!

 

 

  1. Sara skriver:

    Åh, tusen tack för din länkning, fina du!

  2. Hej Fia!
    Tack för en GRYMT inspirerande blogg!!
    Jag undrar lite över hur mycket du tycker man ska lyssna på andra när det kommer till val man står inför. Jag kom in på en grundkurs jag verkligen är intresserad av till hösten samtidigt som jag blivit erbjuden att gå på en schemarad på mitt nuvarande jobb. Alla tjatar på mig och kommer med sina åsikter och försöker påverka mitt slutgiltiga val vilket gör att det är totalt kaos i mitt huvud. HUR SKA JAG GÖRA? Hur mycket ska man egentligen lyssna på andra?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..