LÄSARFRÅGAN

LÄSAREN FRÅGAR:

Du verkar köra på igen nu efter utmattningsdepressionen, så kul! Men jag undrar bara, är du helt frisk nu?

FIA SÄGER:

Det här med ”frisk” är oerhört svårt. Det är ett så laddat ord. Du har helt rätt i att jag har skruvat upp tempot och har en den hittills högsta arbetsbelastningen sedan jag blev sjuk. Jag känner att den här hösten fick en rejäl köttarstart vilket inte riktigt var planerat utan bara blev – vilket i efterhand känns fantastiskt för jag klarar av det.

Den senaste månaden har vart overkligt intensiv plus två helger med jobb som inneburit både tidig morgon och flyga till norr och söder. Intensivt. Jag känner att kroppen och psyket är trött efter dessa veckor men att jag kan hantera det.

Är noga med att ta pauser, lyssna på kroppen och bromsa där jag kan för att ”lägga tillbaka” så mycket kraft jag förbrukat. Allt för att balansera på rätt sida av vad som är sunt för mig nu.

På frågan om jag är frisk – det vet jag inte om jag är eller ens kan bli. Men jag har många stunder och perioder då jag känner mig frisk och jag har det senaste året, särskilt halvåret, sett och gjort många stora friskhetstecken och det är det viktigaste för mig.

Att få känna sig som mig själv igen, det är en sjujäkla seger som ger mycket energi bara det.

,. några mer eller mindre viktiga detaljer som alla hjälper mig att balansera på rätt sida av hälsan: 

– Att ta sig tid att göra näringsrika smoothies, laga mat på vardagar med en bra serie som sällskap eller att äta mat med syrran.
– Det där lilla extra i vardagarna som att stänga av datorn tidigt, äta choklad till tekoppen eller köpa fina blommor ofta.
– Gå i terapi så ofta jag behöver, träna som kroppen orkar, åka till sommarstugan och bara vara där.
– Ta mig tid att reflektera så jag hinner uppfatta signaler på stress i tid och dra ner på tempot.
– Stanna upp och fråga mig själv ”hur känner jag mig just precis nu och vad behöver jag”.
– Logga ut, låta det vara tyst ibland och värdesätta sömnen.

frisk

Sedan ska jag inte sticka under stol med att jag har bokat in nästan bara vila och ensamtid nästa helg för att ladda batterierna efter denna intensiva period. Det blir sovmorgon, utloggat och tystnad. Längtar intensivt till dess.

 

 

 1. Lisa skriver:

  Hej Fia! Har du några tips på bra matlådor att ha med sig, som helst inte behöver värmas? Vore uppskattat! Kram!

 2. Hej Fia! Som alltid – tack för en superblogg. Tänkte bara höra om du skulle vilja göra ett inlägg om dina solhälsningar du brukar göra. Vet att jag bad om det en gång förut så sorry för upprepningen, är bara så nyfiken! 🙂 kram

 3. Amanda skriver:

  Tack för att du delar med dig! Jag har själv varit utbränd och även fast jag har klättrat upp riktigt bra sedan jag var som sjukast, så har det satt sina spår. Jag är inte alls lika stresstålig som jag en gång var, så dina tips kommer nog hjälpa mig väldigt mycket. Jag vill även passa på att säga att du är min förebild. Jag läser din blogg så ofta jag har möjlighet och försöker verkligen ta till mig dina ord. Tack!

 4. Nikita skriver:

  Hej! Jag har ett litet problem som jag undrar om du kanske skulle kunna hjälpa mig med. Jag är en tjej som verkligen älskar att träna. Inte bara för att få snygg kropp och vara hälsosam, utan jag innerligt älskar det. Jag boxas fyra gånger i veckan, och utöver de försöker jag springa cirka två gånger i veckan, och styrketräna ungefär två gånger i veckan. Men även fast jag inte bara tränar för att få snygg kropp, så vill jag ju självklart det också. Vem vill inte ha en snygg kropp som man är stolt över att visa upp liksom?

  Jag är inte tjock, och jag är inte jättmissnöjd med min kropp. Men jag har lite överflödigt fett som jag gärna skulle vilja bli av med. Men det försvinner inte, och jag förstår inte vad jag gör för fel.. Jag äter aldrig godis/läsk/chips/bullar/skräpmat och försöker undvika kolhydrater som pasta, ris, potatis o vitt bröd. Så bra jag äter, o så mycke jag tränar tycker jag ändå att jag borde förlora ganska mycket fett. Vad gör jag för fel? Har du någon aning? Skulle verkligen uppskatta ett svar sååååååå himla mycket.

  Tack på förhand!

 5. Tror att även sånna som inte varit utbränd skulle må bra av att följa den där listan. Men jag förstår att det är ännu viktigare om man redan varit där en gång. Jag kan också känna att det efter en hektisk period är skönt att ha en helg utan planer för att bara ta det lugnt och ta dagen som den kommer.
  Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..