DET HÄR MED KÖTT.

Känner att suget efter kött dör lite mer för varje obehaglig rapport om antibiotika, vidrig djurhållning och livsstilssjukdomar. Det är svårt att inte bli påverkad.

Vi konsumerar helt enkelt för mycket kött och med en alldeles ohämmad fart. Jag hoppas och tror att vi alla kan bli mer medvetna om vår köttkonsumtion och välja bättre alternativ när vi får utrymme. Som att prioritera att köpa svenskt kött, att välja ekologiskt så ofta en kan och prova mer vegetariskt.

Helt enkelt värdesätta kvalitet och gör medvetna val.

Hur som helst, de här köttbullarna nedan är ett fint exempel på hur kött gör sig i sin bästa form. Det kommer från Dalarna, är ekologiskt och djuren har blivit väl omhändertagna.

Mamma tog med ett par kilon sist de hälsade på och det är en enorm skillnad i smak. Det borde inte få vara så stor skillnad på kött och kött …

köttbullar
köttbullar-4

 

Klyftpotatis:

Dela potatisar i klyftor och strö över en smord form. Strö över olivolja, timjan, flingsalt och peppar. Ställ i ugnen i ca 20-25 min på ca 225 grader.

Köttbullar:

Rör ihop köttfärsen med 1-2 ägg, pressad vitlök och örtsalt/svartpeppar. Rulla till bollar och stek i smör tills de fått färg och blivit genomgräddade. Lägg i en form och gör såsen direkt i pannan för att få smaken av köttet. Häll ner grädde, creme fraiche, soja, kryddor och låt koka upp under omrörning. Häll såsen över köttbullarna och täck med folie.

Lingonsylt:

Häll upp lingon i en kastrull, gärna tinade, och låt koka upp under omrörning. Stäng av plattan efter 1-3 min och rör ner valfri sötning. Som honung, mixade dadlar, kokossocker etc. Svalna omgående genom att ställa kastrullen i kallt vatten och häll upp i en rengjord burk.

 

 

  1. Sanna skriver:

    Nästan att man undrar om du skämtar när du säger att djuren har blivit omhändertagna och lägger upp en bild på köttbullar..

    Visst för ekologiskt osv men enda sättet att sluta plåga dem är att sluta förda upp och stycka dom

    1. Linde skriver:

      Måste tyvärr hålla med… ”Väl omhändertagna?” jo jo, men sedan slaktade…

  2. Karin skriver:

    Åhhhhh du är så himla himla bra Fia! ❤️ Kött- men mer sällan och med hänsyn till djur, natur och våra svenska bönder försöker jag tänka.
    Tack för detta inlägg, tack för att du är du och tack för den bästa bloggen!

  3. Johanna skriver:

    Äter själv så lite kött som möjligt! Om jag äter kött så är det vilt och svenskt! Ser bara fördelar med det och det passar ffa ekonomiskt då studentplånboken inte är allt för tjock.. Äter mycket bönor och ett hett tips till den vanliga fredagstacosen är kidneybönor, krossade tomater, majs, tacokrydda och lök i en ungsform med lite ost på och sen in i ugnen, supegott! 🙂

  4. POOS skriver:

    Väldigt bra inlägg!
    Jag var vegetarian i två år innan jag började äta kyckling/fisk igen, men jag äter det rätt sällan och försöker välja andra alternativ.
    Rött kött däremot har jag inte ätit på över 6 år.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..