LÄSARFRÅGAN

Har några frågor om chiasylten. Har du alltid chiafrön i exempelvis din lingonsylt? Vad sötar du lingonsylt, äppelmos oc chiasylt med? Är det honung, fikon eller kokossocker? Vad anser du är godast?

FIA SÄGER:

Chiasylt är något jag upptäckt ganska nyligen och tycker är helt genialiskt. Provar olika varianter och nu senast blev det med blåbär vilket blev jädrans gott. Blåbär, en sked honung och chiafrön. Super!

Har ännu inte provat äppelmos med chiafrön och lingonsylt med frön tycker jag blev sådär, föredrar den helt klart utan chia rent smakmässigt. Brukar höfta fram min version av sylt och det brukar se ut ungefär såhär:

Bär eller furkt + honung eller kokossocker + ev chiafrön

Häller i bär/frukt i en kastrull, gärna tinade och mosade, låter de koka upp i 1-2 min, stänger av plattan och rör ner det söta. Kyler snabbt i kallt vatten och häller upp i en burk som blivit diskad och upphettad i ugnen på 100 grader. Färdigt!

Äppelmos gör jag alltid av ekologiska äpplen och föredrar då honung framför kokossocker då jag tycker de gifter sig bättre. Har ofta i någon smak som kanel eller ingefära och några droppar citron för syra.

Förvaras i kylskåp och håller i ca 1-2 veckor, kanske mer men den tar alltid slut innan så har inte testat.

frukost

,. blåbärssylten är godast i filmjölk, på chiapudding, gröt och fruktsallad. Eller ja, på typ allt.

 

 1. Jennie skriver:

  Jag kokar aldrig utan tinar bara bären (gillar också blåbär bäst eller blåbär + hallon!!) och sedan kör jag bara pyttelite me stavixern, sen i med chiafröna och blanda om me en sked o in i kylen! =)

 2. Linnéa skriver:

  Stämmer det att man måste krossa chiafröna för att kroppen ska kunna ta upp dess omega-3 och protein?

 3. Nattie skriver:

  Hej igen, kom på en fråga till, hur mycket chiafrön har du till sylten och har du vatten eller kokosvatten i kastrullen till chiasylt och äppelmos, vill så gärna att det ska bli rätt:)

 4. Nattie skriver:

  Hej Fia,
  Tack så jättemycket för svaret på frågan 🙂 jag undrar om du skalar dina äpplen och mosar dem innan du lägger dem i kastrullen till ett mos? Många frågor från mig men är mycket tacksam för svar, är det godast med kanel eller ingefära? Stora hälsningar nattie

 5. Camilla skriver:

  Varför en upphettad burk? Är det en bakteriell fråga eller påverkar det sylten på annat sätt?

  /Har-precis-klivit-upp-kanske-inte-fattar^^

  1. Japp Camilla helt riktigt att det är för den bakteriella delen 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..