NATURALCYCLES

Reklam / I samarbete med NaturalCycles

Jag berättade tidigare om mitt samarbete med NaturalCycles. Den främsta anledningen till att jag tycker mycket om det är att det är helt hormonfritt. Vi har tidigare diskuterat p-piller här i bloggen och jag berättade om mina erfarenheter av dessa.

Jag åt p-piller från 16-21 års ålder med rätt dåligt resultat. När jag först gick till barmorskan var p-piller det enda som presenterades och det blev snabbt utskrivet utan någon större genomgång. När jag kom tillbaka för att jag inte mådde bra av det första märket fick jag som följd prova tre andra. Alltså fick jag prova fyra olika märken på kort tid utan någon närmare eftertanke.

Samtliga gav mig biverkningar i någon form.

Till slut valde jag att avsluta p-pillren för gott eftersom de gjorde mig deprimerad, gav enorma humörsvängningar, ångest, onda bröst osv osv. Det kändes helt enkelt inte bra. Sedan 21 års ålder har jag valt att skydda mig på annat sätt och att gå tillbaka till p-piller känns inte som ett alternativ.

Många funderar kring det faktum att man med NaturalCycles ska ta temperaturen varje morgon men det skiljer sig inte så mycket från p-pillren som man ju också ska ta samma tid varje morgon. Enda skillnaden är egentligen att istället för att svälja pillret så tar du tempen och för in den i appen.

Jag är på riktigt väldigt glad över att det nu kommer fler hormonfria P-alternativ och att de förhoppningsvis presenteras som ett alternativ oftare.

natural cycles
natural cycles

 

Vad har ni för erfarenheter av p-piller och minipiller? Vad använder ni för preventivmedel idag? Kondom, p-stav, spiral, Natural Cycles?

Berätta gärna och dela era erfarenheter!

Läs mer om hur NaturalCycles fungerar genom att klicka HÄR. 

 

Presenteras i samarbete med Natural Cycles

 

 

 

 1. jag har testat P-piller, P-stav, minipiller, hormonspiral och nu tillslut kopparspiral. Hormoner funkade kanon för mig i början men efter 9 år med hormoner började jag reagera negativt på dem. Jag blev väldigt nedstämd, fruktansvärt trött och orken och lusten försvann. Då bytte jag min hormonspiral till kopparspiral och än så länge älskar jag den! Jätteskönt att den bara sitter där och sköter sig själv liksom, så skönt att slippa hormoner!!

 2. Jag har haft först P piller i ett år från 16 men glömde alltid att ta dem. Så jag slutade sen dess har jag haft P-stav vilket funkade bra i ca 6 månade men sen dess har jag haft mens i princip hela tiden. Jag vill så gärna prova något annat men alla skräckhistorier om P-piller gör mig nervös vågar man prova natural cycles?

 3. Jag har använt kopparspiral i ett par år nu och det funkar super! Inga hormoner, ingen temperatur eller nått att komma ihåg. Jag har inte varit gravid innan – seglivad myt att en måste varit det. Barnmorskan mäter livmodertappen och kollar att det funkar, sen sätter de in den på nolltid. Kändes som en kraftig mensvärk efteråt men sen ingenting. Håller i 5 år. Skitbra! Synd (och konstigt!) att inte fler tjejer kör på det!

  1. Ser inget konstigt alls i det. Vi är ju alla olika och allt passar inte alla. Själv har jag läst många skräckhistorier om just kopparspiral och känner mig inte så
   sugen på att prova heller. Trivs med det jag har.

 4. Jag har använt NC (Natural Cycles) de senaste 3 månaderna ungefär. Är så himla nöjd! Har precis som många andra tjejer provat diverse hormonpreparat i form av ppiller och minipiller med tråkiga biverkningar som följd. Så när jag träffade min sambo och sa att jag inte ville börja med hormoner igen stöttade han mig till hundra procent och sa att vi hjälps åt att komma på ett alternativ (finaste han). Det blev NC och det har jag inte ångrat en sekund. Hur enkelt som helst att ta tempen och skriva in i appen och så vet jag vilka dagar jag riskerar att bli gravid (röda dagar) och vilka dagar jag kan ha sex utan kondom utan att behöva oroa mig för att bli gravid (gröna dagar). Hur smidigt som helst, och de röda dagarna använder en ju såklart kondom om en vill ha sex ändå. Dessutom blir det ju en fantastisk hjälp den dagen vi bestämmer oss för att försöka skaffa barn, eftersom NC då har koll på min menscykel och kan hjälpa mig att hitta ägglossningen. Så ni som inte testat – gör det!

 5. Jag har hela mitt liv haft eksem som inte beror på allergi, så kallade atopiska. När jag började använda P-piller (cerazette) vid 17 års ålder försvann eksemen men ersattes istället av en otroligt finnig hud. Jag förstod inte att det berodde på pillerna utan åt och var glad. Jag hade även grova humörsvängningar. Jag skämdes över min hud, men trodde att jag bara var sen som fick finnar mycket senare än alla andra. Efter rätt lång tid provade jag att byta P-piller, till Yasmine. Två månader efter bytet fick jag en otrolig migrän två gånger på fem dagar. Jag som aldrig haft migrän förut fick stanna bilen på vägen hem och stå och kräkas i diket av smärta. Inte roligt! Jag slutade med dem, började om med cerazette och planerade att sätta in en hormonspiral för att se om en mindre och jämnare dos av hormoner skulle hjälpa mig. Sagt och gjort. Finnarna blev kvar, men kanske något mindre än förut. Det gick bra första månaderna, sedan kunde vi inte ha sex längre. Det kändes som en kniv i magen när han kom för långt in, för nära spiralen antar jag. Jag åkte dit, det var inget fel, men bokade en tid för att ta ut den. Tänkte att nu skulle jag vara utan, köra med kondom. Då kom eksemen tillbaka. Hela armarna, ansiktet, brösten, händerna och knävecken. Jag kunde inte träna så att jag svettades för då sved det värre än värst, fick sluta träna kickboxning. Jag som hästtjej hade även otroliga problem i stallet då händerna blev smutsiga och kliade om jag inte hade handskar och instängda och kliade om jag hade handskar. Jag kliade mig blodig i sömnen och fick ligga omlindad på nätterna. Jag som hela tiden trott att de växt bort insåg efter ett tag att de berott på P-pillerna. Jag gick till barnmorskan och fick prova mini-P, ett minipiller med samma verksamma ämne som cerazette. Eksemen försvann, ersattes av en otroligt finnig och öm hud, humörsvängningar, oregelbundna blödningar och minskad sexlust. Stod ut ett år ungefär innan jag bestämde mig för att åter igen prova något nytt. Kände mig nedstämd och visste att jag förmodligen var tvungen att välja mellan mitt riktiga jag med eksem, ingen träning, sömnlösa nätter omlindad som en mumie för att inte kunna klia eller finnig, okåt och med dåligt humör. Fick inte äta kombinerade P-piller igen då migränen tydligen innebar högre risk för blodpropp. Men efter att ha tjatat och de hade rådgjort med en läkare så fick jag börja med Zoely. De sa att direkt jag fick huvudvärk skulle jag sluta. Några gånger i början fick jag en lättare migränliknande huvudvärk, men valde att inte berätta det. Nu har det gått över, jag mår hur bra som helst, har perfekt mens, fin hud, inte ett spår av eksem och känner mig så lättad. Vet att det innebär en ökad risk, men att äntligen få må bra och kunna leva mitt liv gör att det är värt det! Zoely har blivit min drog 😉 tack för mig!

 6. Personligen har jag hållit mig ifrån hormoner i form av p-piller och liknande sedan jag var 18, ett medvetet val. Jag har haft natural cycles i snart ett år och det funkar så bra, att ta tempen varje morgon blir ju snabbt en vana.

 7. Jag började med p-piller när jag var 19 år och träffade min nuvarande pojkvän. Gjorde ett break efter ett par år eftersom det kändes som om jag blev nedstämd och tappade sexlust. Vi skyddade oss inte tillräckligt bra och jag blev gravid… Innan jag hann göra abort fick jag missfall. Då började jag direkt med p-piller igen fast en annan sort, jag tänkte inte så mycket på andra alternativ. Mådde bättre av den sorten inbillade jag mig. Däremot är jag så himla glömsk! I februari 2014 bytte jag till slut ut p-pillren mot hormonspiral. Trivdes hur bra som helst med den eftersom jag inte hade mens och ingen värk, det har jag haft mycket problem med alltid. I januari i år tog jag ut den eftersom vi vill försöka skaffa barn. Jag började då direkt med natural cycles (plan) och jag väntar nu på att kunna ta graviditetstest 🙂 Jag kommer aldrig mer äta hormoner känner jag efter att ha provat den här metoden!

 8. Har vid några tillfällen testat minipiller men har varje gång blivit påmind om varför jag slutade. Jag mådde ju inte bra! Konstanta blödningar påverkade hela mig. Ingen kan blöda i 3 månader och må bra av det. Till slut bröt jag ihop en dag då allt kändes så jävla tröstlöst, då sa min pojkvän ”Det ska inte behöva vara såhär, du ska inte behöva må såhär, sluta med minipiller på en gång om du vill”. Sedan dess har vi använt kondom och när vi inte gjorde det så blev det en underbar liten dotter <3 Nu testar jag Natural Cykles, dels för att jag aldrig mer vill stoppa i mig hormoner som stör min kropp och dels för att det känns som en naturlig del av mig själv, att lära känna min kropp och min cykel. Har hittills bara testat någon vecka – hoppas vi kommer trivas bra ihop, jag och min termometer!

 9. Jag tycker det är väldigt tråkigt att unga kvinnor nästan tvingas till att använda p-piller, ofta utan någon större genomgång eller övervägande. Det är seriösa biverkningar vi snackar om, men det är något självklart som kommer med. Jag använde p-piller från 14 år ålder till 17 och mådde aldrig riktigt bra. Sen testade jag p-stav vilket har funkat fantastiskt. Men man undrar ju vad alla hormoner påverkar oss i det långa loppet….

 10. Hej Fia!
  Jag är 22 år och har kört p-ring i lite drygt två år. Innan dess hade jag stått ut med p-piller i fem år fast jag avskyr att ta tabletter. P-piller är minismå jag vet hehe men det är en extremt mental rubbning hos mig att jag bara inte kan ta tabletter utan att få kväljningar (du kan ju föreställa dig en alvedon haha.. det går inte).Jag har varit ganska skonad från symptomer och biverkningar (trodde jag) men har nu när jag tänker efter haft en ganska extremt minskad sexlust på senaste året, något som jag aldrig tidigare kopplat till mitt preventivmedel innan min kompis berättade att hon upplevt samma sak. Så jag ska till nästa mens avsluta med mina ringar och prova natural cycles – i hopp om att få ökad sexlust och att få sluta med en massa onaturliga hormoner!

 11. Hur man påverkas och vad man väljer är väldigt individuellt. Jag åt prionelle i ca 1½ år men slutade dels då jag misstänkte att det kunde finnas ett samband mellan dem och synrubbningar (migrän med aura, fast utan huvudvärk) och dels för att de inte fick tas om man hade migrän (eller misstänkt migrän). Detta var inget jag hade när jag började äta dem utan något som dök upp efter ca 8 månader. Visst hängde det också säkert ihop med B-vitamin brist och järnbrist men när dessa värden blev bättre så kvarstod flimret framför ögonen. Några månader efter jag slutat med prionelle så avtog synrubbningarna och senaste åren har jag klarat mig utan några ”anfall”. Så jag anser att man bör vara kritisk till p-piller och uppmärksam på förändringar i humör/hälsa osv. Dock vill jag säga att jag numera äter minipiller sen 1½ år tillbaka och det fungerar jättebra!

 12. Jag åt p-piller (neovletta) i 8 år utan några större biverkningar. Trodde jag. När jag i höstas slutade äta dom kändes det som att en tung, vår filt plötsligt lyftes bort från mig. Har haft en del ”skengravid”-symptom nu under vintern men det börjar stabilisera sig. Inte konstigt att det tar tid för kroppen att vänja sig utan hormonerna, det är ju dom som varit det normala i 8 år. Nu använder jag Natural cycles och jag är riktigt imponerad! Den har prickat in min ägglossningasdag och första mensdag flera veckor innan de inträffar på pricken! Och jag har bara hållit på i 1 månad.

 13. Jag använder P-piller (och ibland kondom) och har gjort i ungefär fem år. Den enda biverkningen jag märkt av är att mina monstruösa mensvärkar upphörde helt när jag började med P-piller, vilket är grymt skönt. Har funderat på att byta till Natural cycles vilket jag kanske gör någon gång i framtiden, dock inte just nu.

 14. Snälla Fia, vore verkligen lifesaving om du kunde svara på det här (utan att vara partisk pga ditt samarbete med natural cycles).
  Jag har hört från flera att natural cycles inte gett en enda grön dag på de 3 första månaderna, stämmer det för dig?
  Jag vill verkligen bli kvitt mina p-piller, men 3 månader kom igen!? En har ju behov…

  1. Jag kan svara helt opartiskt 🙂 Har använt NC sedan i december och fick ca 10 röda dagar till en början, så med andra ord ca 20 gröna/månad (kan dock tillägga att jag är på plan och ej prevent, men fortfarande samma funktion i produkten). Sen stämmer det att man får fler gröna dagar desto längre tid man använt NC, men får man aldrig en grön dag så är det något som blivit fel. När jag har varit osäker över något har jag mailat deras support och alltid fått svar inom 24-36h, ibland är det exempelvis någon faktor så gör att ekvationen blir obalanserad. Då kan de enkelt ordna upp det åt dig. Du kan ju ta några testmånader, se hur det känns? 🙂
   Hoppas du hittar något som funkar för dig!

 15. Jag har haft minipiller, p-piller och p-ringar under en period på sju år. Nu använder jag Natural Cycles men i plan-syfte. Vi har försökt skaffa barn i snart två år men utan framgång. Testar NC för att se om det kan hjälpa. Alla fertilitetsutredningar och hormontester visar inget ovanligt men min cykel är helt annorlunda nu än hur den var innan alla piller och hormoner. Så man kan inte låta bli att undra hur mycket det påverkat.. (utan att skrämma upp folk!)
  När vi (förhoppningsvis) får barn så tänker jag fortsätta med NC för att hålla koll på cykeln och framförallt skippa alla hormoner. Känns så himla onödigt.

 16. Jag har använt Natural Cycles i drygt 8 månader. Tycker det fungerar väldigt bra, har ca 8 röda dagar per månad. Nu har vi bestämt oss för att börja försöka så då är det ju kul att ha koll på när ägglossningen verkligen sker. Innan dess hade jag ätit p-piller (Neovletta) sedan typ 6-7 år tillbaka. Jag upplevde egentligen inte några större biverkningar, det kändes nästan som att biverkningarna kom när jag slutade med p-piller i form av viktuppgång och barnlängtan (det är väl inte rätt att kalla det för biverkningar kanske men men). Tycker iaf att Natural Cycles fungerar väldigt bra och rent mentalt känns det bra att inte stoppa i sig hormoner även om jag personligen inte märkte några större negativa effekter av p-piller.

 17. Har testat allt (p-pillar flera sorter, minipiller, p-stav och p-ring,kondom) men är nu äntligen nöjd med kopparspiral. Den kan vara obekväm att sätta in, för mig kändes det bara som mensvärk dock. Är gratis, håller i fem år och helt hormonfri. Min gynekolog varnade för högre menssmärtor och rikligare mens men har faktiskt blivit helt tvärtom! Så är supermöjd och rekommenderas starkt. Kan hända att ens partner känner av den vid samlag men inget som påverkar direkt.

  Tips! Ni som funderar på att skaffa spiral, be er gynekolog sätta in den när ni har mens, är lättare och gör inte lika ont.

 18. Jag har alltid varit en motståndare till olika hormonpreparat som preventivmedel, speciellt efter första besöket hos ungdomsmottagningen där jag iprincip fick p-pillrena kastade i ansiktet på mig utan något alternativ till dessa. Jag valde att inte ta dem, jag tyckte inte det var värt eventuella biverkningar och kände ett obehag av att stoppa i mig hormoner. Dock har jag haft grova problem med cystisk akne och mens ca 3-4 ggr/år enda sedan tidig pubertet (pågick i nästan 10 år….), så när jag för miljonte gången sökte hjälp för dessa problem så kom jag till en hudläkare som skrev ut ett ”p-piller”, men som inte får användas som preventivmedel, utan enbart för att behandla akne. Och halleluljah. När jag började äta dem (efter mkt om och men eftersom jag egentligen inte ville) så blev mitt humör stabilare, huvudvärken minskade, regelbunden blödning och aknen läkte ut. Så i just det här läget måste jag tacka just det här p-pillret, eftersom alla mina besvär berodde på en hormonell obalans. Mina problem rättade liksom till sig med hormonerna…

 19. Jag använder p-piller och har gjort det i ungefär 4 år. Tycker det fungerar hur bra som helst, har inte fått några biverkningar alls av dem. Förutom att jag gick från att inte ha någon mensvärk alls till att ha det.. men tycker att jag kan leva med det! 🙂 Det enda konstiga med p-piller är att jag och mina kompisar (vi använder samma sort, prionelle 28) har fått olika information? Te.x fick dem veta att om man missar ett piller kan man dubbelskydda sig en dag och sen ta pillren som vanligt i en vecka så är man skyddad sen! Jag fick höra att man var tvungen att börja om helt… Våran information om raden med sockerpiller är också olika :s så skumt..

 20. jag använder mig av p-stav och har gjort det i några månader nu! Jag är väldigt nöjd med den hitils men jag har märkt lite små biverkningar som t.ex. Lite mer finnar på ryggen m.m.

 21. Åt P-piller i ca 6mån och mådde inte alls bra av det, fick samma biverkningar som du också hade. Visste att det fanns bieffekter men tänkte att jag inbillade mig. Men efter jag slutade har jag mått så mycket bättre, tyvärr inte helt bra än då jag fått hormonell obalans som bland annat gett mig acne… Vet inte riktigt vad jag nu kommer använda med det där låter intressant, ska undersökas! Nej till konstgjorda hormoner!

  Kram

 22. Jag började med p-piller november 2011. Då hann jag testa två olika sorter innan jag gick över till nuva-ring. Detta var för mig ett betydligt mycket bättre alternativ. Dock tillsatte jag ju hormoner fortfarande till kroppen och det påverkade mitt humör och mående. I vissa perioder var jag deprimerad. Sedan i slutet av augusti 2014 så har jag inte använt mig av något preventivmedel och har på köpet fått ett bättre välmående. Min sambo får använda kondom och det har gått sisådär i perioder. Det påverkar vårt sexliv tyvärr. I början hade vi knappt sex, sedan gick det toppen med kondom och nu är vi tyvärr dåliga med kondom också… Vi har pratat om detta med Natural Cycles och det lär ju vara betydligt mycket säkrare än inget preventivmedel alls. Vi sa senast igår att vi ska beställa tjänsten så nu är vi på g! Tack för att personer som dig Fia pratar och påminner om detta ämne öppet och bidrar till en ökad samhällsdebatt och medvetenhet kring problematiken med hormonbaserade preventivmedel!

 23. jag började med p-piller jag var ca 16 år, fick de precis som du utskrivet utan någon närmare genomgång märkte väl inte direkt av några biverkningar då men valde ändå att tvärt sluta när det tog slut med killen 4 år senare. Sen blev jag oplanerat gravid, började om med p-piller efter sonen föddes och märkte att jag började må konstigt igen. Slutade 1 1/2 år senare för nästa barn och började om igen efter den omgången. Då började jag koppla ihop att mitt dåliga mående kanske ändå berodde på pillerna så jag slutade igen, blev gravid fick ett sent missfall, blev gravid igen och då bestämde jag mig för att aldrig ta någon form av hormoner igen! Överläkaren på specmödravården har sagt nej till att sätta in en spiral efter en komplicerad tredje graviditet/förlossning så det är kondom som gäller här! Kanske är det du nu testar något för mig?! 🙂

 24. Jag har prövat det mesta, började med minipiller som slutade i katastrof efter några månader, det var minst sagt berg&dalbana i humöret. Då skulle vi pröva att sätta in en hormonspiral, vilket visade sig vara svårt då livmodern var liten på mig som inte fått barn. Därför övergick vi till p-stav som verkade som ett bra alternativ. Stog ut med den i ca 8-9 månader, under dessa månader var humöret bättre men mensen kom varannan vecka. När jag gav upp hoppet på staven tyckte barnmorskan att jag skulle testa ”vanliga” p-piller. Det var som att jag fick livet tillbaka med dem, inga biverkningar och mindre mens! Däremot så fick jag efter ca 9 månader en blodpropp som var en följd av p-pillrena. Under behandling med blodförtunnande fick man inte använda preventivmedel förutom kondom. Så i drygt ett års tid använde vi kondom och slarvade lite mer ju längre tiden gick. I vintras blev jag gravid och gjorde abort då ett barn inte är lägligt i vårt liv just nu. Satte därefter in en ny hormonspiral som kommit, som är mindre än den andra, den har funkat superbra! Nu förra veckan däremot började jag må illa och fick inte min mens. Tog ett grav.test och ja, gravid igen. Trots spiral. Tydligen händer detta 0.3% av användarna och jag är tydligen en av dem. Nu väntar en ny abort och livet är i botten. Efter aborten kommer vi inte att använda några hormonella preventivmedel utan ska testa naturalcycles, jag är så trött på att inte kunna lita på något och vill kunna ha kontroll över skyddet, hoppas jag blir nöjd med naturalcycles. Det är mitt sista hopp.

 25. Jag använde p-piller i 8 år innan jag slutade med dem. Under den tiden så hade jag två olika vanliga p-piller och två stycken minipiller. När jag slutade med det så försvann dock min huvudvärk nästintill helt! Så det är galet vad man trycker i sig.
  Nu så använder jag kopparspiral, dock inte säker på vad jag tycker om den. Har haft den sen i oktober men har ännu inte fått någon mens, de säger ju att de ska vara värre med mensvärk och liknande när man har kopparspiral, så får se hur de går…

 26. Jag har ätit p-piller i 7 år nu. I början testade jag minipiller och p-stav, men det fungerade inte alls för mig, då jag hade konstanta blödningar. Nu äter jag Prionelle.
  Har vid två tillfällen slutat ta pillerna och då fick jag kraftigare mensvärk, ojämnare humör, finnar över hela ryggen, ansiktet och dekolltaget. Man kan väl säga att det är pillerna som håller mig stabil, vilket känns rätt oroväckande för framtiden. Fasar för den dag jag bestämmer mig för att skaffa familj och sluta med dom.

 27. Har använt p-piller i 10 år och det var som en räddning då jag började äta det och mensen blev regelbunden. Normal mängd var fjärde vecka istället för niagarafall varannan vecka gjorde att jag inte kopplade ihop biverkningarna (extrem acne) med p-pillren. Det var först när jag skulle förnya pillren och nämnde att jag tog antibiotika mot acne som barnmorskan sa att jag var tvungen att byta märke. Nu har jag märkt att min mens i princip uteblir, vilket gör mig orolig för att jag missat eller tagit piller för sent och blivit gravid varje gång. Barnmorskorna säger att det ”kan bli så” om man äter p-piller väldigt länge. Vet inte om jag vågar risker niagarafall igen men är ju sugen när man ser att det finns hormonfria alternativ…

 28. Jag har använt p-piller i några år och de har fungerat bra. I början var jag lite orolig att jag skulle drabbas av biverkningar såsom viktuppgång, humörsvängningar o.s.v., tack och lov fick jag inga negativa biverkningar. Jag hade tur eftersom det första märket jag provade passade mig perfekt. Som en bonus blev min hy bättre och mensvärken minskade. Idag använder jag kondom (har inget stadigvarande förhållande) och det fungerar utmärkt. Ett stort plus är att man förutom oönskade graviditeter slipper oroa sig för könssjukdomar.

 29. Hej!
  Tack för en vettig blogg med många kloka åsikter.

  Precis som du tycker inte jag att p-piller är ett bra alternativ egentligen, med tanke på alla dolda risker och biverkningar som medföljer. Saken är dock den att jag har såna fruktansvärda problem med mensen att jag inte klarar av veckorna utan pillren. Får ruskigt ont, enorma blödningar osv. Därför har jag fått ta beslutet att ”ta” biverkningarna och istället kunna fungera på ett relativt bra sätt annars i vardagen.

  Hoppas dock på ett bättre alternativ, för det är som sagt lite läskigt med blodproppsrisken mm.

  Ha en fin dag!

 30. Jag har ätit p-piller i lite drygt 14 år och har aldrig haft uppehåll, så jag kan faktiskt inte säga om jag har några biverkningar av det.
  Har sedan 6 månader tillbaka bytt sort då jag haft stora problem med akne sedan 11-årsåldern och barnmorskan jag var till senast föreslog att jag skulle prova Jasmine. Tidigare åt jag Neovletta.
  Kan ärligt säga att jag inte funderat så mycket över mitt val av preventivmedel men börjar väl kanske att bli lite orolig att det inte är ett så bra alternativ..

 31. Jag började äta cerazette (minipiller) när jag var 19 och träffade min kille. Har ätit de sedan dess och nog inte förstått hur mycket biverkningar de gett förrän jag bytte till spiral. Har haft minskad sexlust och humörsvängningar sedan vi blev tillsammans men har haft svårt att se vad som är egenskaper hos mig och vad som är biverkningar. När jag i höstas helt plötsligt kunde bryta ihop vid frukostbordet flera dagar i veckan utan att egentligen veta vad problemet var började jag med att byta preventivmedel. Jag är snart 25 år och använder nu en hormonspiral som heter Mirena, vilket funkar mycket bättre för mig om jag ser till de biverkningar jag hade innan. Önskar dock att barnmorskan hade förespråkat natural cycles eller något liknande då det känns som det bästa alternativet om det fungerar så bra som det verkar 🙂

 32. Jag tycker heller inte om att stoppa i mig hormoner och vill helst sluta äta cerazette, men blir tyvärr så himla dålig i samband med mens att jag måste sjukskriva mig fem – sju dagar/månaden utan. Känns inte ens som ett alternativ att sluta med dem för att försöka bli med barn någon gång i framtiden. Har till och med övervägt sterilisering. Med cerazette slipper jag mens helt, vilket gör att jag står ut med biverkningarna.

 33. Jag är 21 har ätit flera olika sorters p-piller sedan 15 års ålder. Alla har fungerat mer eller mindre bra på mig, den första jag fick var Trionetta och de var fruktansvärda. Spydde varje månad när jag började på ny karta, så illa mådde jag av dem. Där efter har jag ätit Zoley och Yaz, nu äter jag Cilest. Zoley var väldigt bra trodde jag i över ett år innan jag insåg att min sexlust var som bortblåst och hade varit i säkert ett halvår. Jag övergick då till Yaz när jag hade fyllt 20. Funkade helt ok men min PMS blev väldigt jobbig och min hy blev sämre. Flyttade och började plugga och har nu ätit Cilest i tre månader (med i regionens avtal så jag får dessa gratis) vilket jag tycker fungerar fint! Min mensvärk är inte så jobbig i jämförelse (innan hade jag ett helvete) och jag har inte märkt av några direkta biverkningar vilket jag är väldigt tacksam över.

  Det är verkligen en satans djungel där ute, men för mig känner jag ändå att p-piller är det bästa alternativet, trots hormonerna – just för att det går att ”avbryta” när man vill. Vet många som har väldigt negativa erfarenheter av stav/sprial/ring och jag tycker det är lite jobbigt att man inte kan avbryta själv så att säga. NaturalCycles känner jag mig fortfarande skeptisk till.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..