BEHIND THE SCENES DEL TRE

Nu har vi kommit fram till matfotograferingen för min bok ”PT-Fias tio i topp”.

Innan hade jag nog inte tänkt så mycket på hur det skulle gå till. Fota mat liksom. Men det var så oerhört mycket jobb. Det var så mycket detaljer och pill och knep och grejer för att få det att bli riktigt bra.

Så roligt att få lära sig så mycket nytt. Till min hjälp hade jag matstylisten Marie Tegnér och Erik Dilexit som fotade.

Här kommer tre grejer som jag har tagit med mig efter matfotograferingen:

– Hur viktigt detaljerna är. Vi bytte rekvisita, pillade på hur handduken skulle ligga, hur mycket sylt som skulle vara på gröten, hur mycket choklad det skulle vara på glassen, om det skulle vara vit duk eller blå osv osv. Detaljer!

– Att man lagar maten på ett lite annorlunda sätt när man ska fota den för att få den att se så aptitlig ur som möjligt. Det betyder att rotfrukterna blev lite mindre bakade än vanligt, att vissa saker behövde svalna för att se snygga ut, att en del grejer behövde ha något grön bredvid sig för att färgen på själva livsmedlet skulle lyfta osv. Det finns ju mängder med vetenskap och tricks här.

– Hur viktigt det är att ha någon typ av tanke från början och att ha mycket rekvisita och alternativ men samtidigt  inte för mycket så det förvirrar.

Sedan finns det såklart massor mer. Jag hade inspirationsbilder som jag glömde använda när vi satte igång, det tar jag med mig till nästa gång. Men vi gick mycket på känsla och jobbade bra ihop så det blev riktigt bra till slut!

Såhär såg det ut bakom kameran:

,. jag provlagade soppan några veckor innan för att Erik ville provfota några bilder. Innan hade vi vart ute några timmar och fotat andra bilder till boken så passade på att förena nytta med nöje = fota lunchen, äta lunchen.

pt-fias tio i topp

,. även här provfotar vi för att jobba ihop oss just när det kom till maten. Och förenade nytta med nöje här med. Fota frukosten, äta frukosten och fota fler bilder till boken.

Release_Ptfia-53

,. Jag visar min vision för Erik så på denna bilden är jag bakom kameran och Erik framför. Jag ville verkligen komma åt det där rätta avståndet och den suddiga bakgrunden. Här provade vi även att byta tröja några gånger för att se vilken färg som gjorde sig bäst med väggen och morotssoppan som sen låg i skålen.

Release_Ptfia-80

,. nu är vi framme vid matfotograferingens första dag. Jag gör havremjölken som är en del av ett recept.

Release_Ptfia-79

,. min favoritstyling av alla recept är den här godingen med de goda hasselnötskakorna och ”chokladbomben”.

Release_Ptfia-81

,. jag lyckades bli sjuk under eftermiddagen av första dagen men eftersom vi hade avsatt två dagar, hade pressat schema och all mat var lagad var det bara att bita ihop. Jag gick runt i raggsockor,  käkade det mesta och hojtade åsikter. Här sitter jag och äter glassen med begynnande feber.

Release_Ptfia-83

,. kaoset bakom bilden syns inte riktigt. Marie hade med sig halva sitt rekvisitaförråd och det var mat, porslin, dukar, brädor, piff och grejer i hela lägenheten.

Release_Ptfia-84

,. och såhär blev slutbilden för glassen:

Release_Ptfia-82

Samtliga bilder är tagna av Erik Dilexit. 

 

Se fler behind the scenes från fler plåtningar genom att klicka nedan:

När jag filmade och fotade Stadiumreklamen. 

Omslagsplåtning med Fitness Lifestyle.

Behind the scenes med Kari Traa. 

 

 

 

LOADING..