TANKAR OM GLASÖGON

Reklam / Presenteras i samarbete med Memira

Jag har haft glasögon så länge jag kan minnas. Fick mina första par när jag var tre år och fick välja bågarna själv. Gick in i butiken, valde de enda paret som var röda (läs: enorma, tjocka och antagligen för tanter) och grät som en förtvivlad när jag inte fick bära dem direkt eftersom rätt glas skulle sättas i.

När jag kom upp i skolan började något som kan liknas för någon enklare version av mobbning av en kille i klassen. Han kallade mig glasögonorm, skrek över hela skolgården efter mig och kommenterade alltid mina brillor.

Ey brilleslangen liksom.

Vad jag kan minnas så berättade jag aldrig för mina föräldrar, istället slutade jag bara använda dem. En dag gick jag till skolan utan brillor och kände mig så stolt och fri.

Vad som hände? Han fortsatte. Skrek efter mig över hela skolgården och vänder det mot mig – ”vart har du dina jävla glasögon, glasögonormen” och liknande.

memira_-4

Hur som helst.

De senaste tio åren har jag ändå tagit tillbaka glasögonen. De gör mig gott när jag sitter vid datorn och jag märker tydligt när jag fuskat med användningen.

Jag har aldrig ”behövt” linser utan stunderna när jag är utan glasögon kompenserar det vänstra ögat för det högra. Den senaste tiden upplever jag att min syn blir sämre och märker det framförallt när jag glömmer glasögonen (vilket händer för ofta) och kör bil.

Har bokat en synundersökning hos Memira för att se om jag skulle kunna göra deras laserbehandling. Det vore verkligen fantastiskt att få slippa glasögonen och se riktigt bra utan dem.

Behandlingen är en stor process och något som behöver både tänketid och fakta innan beslutet tas.

Jag känner mig spontant positiv till det men är också på det klara med att det kanske inte går. Fick höra att de tackar nej till många för att det helt enkelt inte går. Deras ögon är kanske inte lämpade eller så finns det sjukdomar och liknande.

memira_

Jag håller er uppdaterade om det här. Först synundersökning!

Nyfiken på laserbehandlingen? Läs mer här:

Fakta om Memira!

 

Presenteras i samarbete med Memira

 

 

 1. emilia skriver:

  Hej! Jag gjorde ögonoperation. Alltså inte laser, utan de satte in nya linser i mina ögon, men det gör de bara om du har mer än +/-5! Men det var inte det jag skulle säga, utan saken är den att du bara får göra operation om din syn varit stabil i minst två år. Annars kanske synen försämras strax efter operationen och du tvingas bära glasögon ändå. 🙂

 2. Hannah skriver:

  Att laseroperera mina ögon har varit en av mitt livs bästa investeringar, pengarna tar jag knappt ens i beaktning gentemot vilken frihet jag fått.

  Jag, tvärtemot dig, vägrade att använda glasögon men hade såpass stort synfel redan när jag var 11 år att jag inte såg tavlan i skolan när jag satt vid min bänk. Under ett tag skrev jag av min bänkkamrat varenda gång vi skulle anteckna det som skrevs på tavlan. Det tog ett tag med sedan blev mina vänner liiite irriterade, haha! Jag också såklart, det var ju givetvis oerthört frustrerande. Jag fick därmed linser när jag var 11, som jag använde i 10 år.

  I början skötte jag det exemplariskt, men efter några år (och man kom in i tonåren, med fester, sleepovers och andra oregelbundna rutiner) så blev det oerhört jobbigt att pilla med dem vareviga kväll och morgon, särskilt som jag inte såg ett smack utan dem. Därför började jag sova i dem.. När det kom ut dygnet-runt-linser på marknaden fick jag dem, men efter att tag var mina ögon så ansträngda att optikern trots allt rådde mig att ta ut dem under natten ändå. Det gjorde jag såklart inte. Mina ögon blev röda och jag såg ständigt trött ut, en himla kamp om att vilja SE eller se trött ut..

  Till slut, vid 21-års ålder, tog jag beslutet att gå till Memira. Jag kunde behandlas, men var tvungen att bära glasögon i fem veckor innan de kunde utföra någon operation då mina ögon var så torra och irriterade. Jag skrattar åt det här nu, men jag blev som ett litet barn igen och blev jättesur för att jag skulle behöva bära glasögon igen, i FEM hela jävla veckor. Men jag gjorde det såklart. Memira ordnade ett par glasögon åt mig, och när synundersökningen för mina tillfälliga glas var klar visade det sig att jag gått runt med ganska markant fel styrka i flera år. Min optiker hade alltså inte utfört synundersökningarna ordentligt, och jag såg mycket böttre med mina nya glasögon. Bara det var en konstig lättnad! Men det slår inte min syn efter operationen..

  Operationen som förövrigt gick så snabbt, smärtfritt och enkelt att jag knappt trodde det var sant. Det enda jobbiga var att blunda 4 timmar (utan att sova) när jag kom hem.. När jag vaknade upp dagen efter och såg träden utanför kommer jag aldrig glömma. Jag såg VARENDA liten gren på björken. Aldrig i hela mitt liv hade jag upplevt denna syn, känslan går inte att beskriva. Samma syn har jag idag, snart fem år senare.

  Som en motvikt till de skeptiker som finns så vill jag framhäva att det många gånger går som förväntat och också berikar många liv med en oerhörd frihet.

  Lycka till med vad du än väljer! 🙂

 3. Anna skriver:

  Nu kör jag med dygnet runt linser som jag upplever är det näst bekvämaste efter att slippa glasögon och linser helt och mellan varven är jag dessutom stolt bärare av ett par glasögon med, just det, tjocka röda bågar. Det är inte så jäkla dumt! 😀

 4. Anna skriver:

  Jag gjorde en behandling hos Memira för fyra år sedan. Direkt efteråt blev jag lika mycket närsynt som jag var översynt innan och nu är jag tillbaka på samma styrkor som innan operationen. Stor varning för detta om du, som jag, har höga plusstyrkor och brytningsfel..

 5. Lina skriver:

  Hej!
  Jag har linser idag och haft det sedan många år, använder sällan glasögon då jag är så obekväm med känslan av att de sitter på nästippen helt enkelt. Jätteskönt att linser finns då!
  Men för ett par år sedan så gick jag i samma tankebanor som du och började forska i laserbehandling.
  Efter mååånga timmars läsning av forum där människor som gjort behandling och fått biverkningar skriver, så blev beslutet att avvakta. kommer även ihåg att jag tittade på ett nyhetsinslag från USA där någon doktor som varit med och skapat tekniken att skära i linsen för att kunna laserbehandla direkt avrådde ifrån det pga riskerna då han insett att det var alldeles för riskfyllt och lättvindigt gjort.. Ja summa sumarum så blev mitt val att vänta tills att tekniken utvecklats ännu mer och riskerna för biverkningar (såsom gloriaeffekter, torrhet, gruskänsla i ögonen, sämre mörkerseende, ofullständigt resultat) minskar mer.

  Sedan kan jag tycka att memiras (jag pratade direkt med de via telefon så vet exakt vad de sa) uttryck att de gör en ”flik” i yttersta linsen för att kunna vika undan den och laserbehandla under var en underdrift. Jag tittade sedan på klipp av behandlingen (youtube..) där de formligen skär upp runt hela linsen och lämnar en liten snutt den får sitta kvar i för att sedan vika undan hela linsen åt sidan. Det är inte vad jag skulle kalla en liten ”flik”… Bara det att linsen aldrig blir lika stark som innan man skär i den framkommer inte under första informationen med dom. Då låter allt så himla enkelt och ofarligt. Nej, inget jag skulle vilja riskera att få mer problem med ögonen för, inte som det ser ut nu. Även om säkert många andra är nöjda så är riskerna för stora för mig fortfarande.

  Med detta låånga inlägg vill jag egentligen bara uppmana till ordentlig research innan ett sådant ingrepp.

  Allt gott
  Lina

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..