#NOTROLLCANBREAKME

Reklam / I samarbete med Kari Traa.

Igår var jag i Oslo över dagen för att närvara på en pressträff för min samarbetspartner Kari Traa. De lanserade sin nya kampanj mot näthat som jag och sju andra coola kvinnor är med i.

Jag fick frågan i våras och kände ”äntligen”.

Just näthat kan vara ett av vår tids mest aktuella ämnen och något som pågår varje dag. Inte bara mot kändisar och bloggare, det pågår dagligen bland ungdomar, skolor och oss alla.

Det behöver sluta.

Jag har vart oerhört skonad från elaka kommentarer de senaste åren men de första var tuffa. De första åren fick jag dagligen kommentarer om mitt utseende, min kropp, min person och mina val.

Det var allt från att jag var en fruktansvärd människa, ett benrangel utan bröst, ”säkert hade anorexia i smyg” och att jag spred sjuka ideal i och med att jag är lång och smal till att jag var en vidrig förebild som berättade om min utmattningsdepression, att jag borde skämms för att jag aldrig höll tyst om min psykisk ohälsa till att småbarnmammor drev med min utmattning eftersom jag inte kunde veta hur det är att vara trött – eftersom jag inte har några barn.

Detta tog stundtals hårt på mig och vissa saker tog sig in och gjorde mig mer ledsen än andra.

Och ändå – ändå (!) är detta i n g e n t i n g mot vad många får utstå på nätet idag. Det förekommer rasism, dödshot, förnedring, kroppskritik, mobbing och mängder med vidrigheter varje dag mot kända som okända personer.

Jag är oerhört stolt och glad över att få vara en del av Kari Traa´s initiativ. Att de dessutom är med och skänker pengar till en organisation i Norge mot mobbing känns viktigt.

Tillsammans kan vi göra något.

Och till dig som är på väg att skriva de där orden, den där elaka kommentaren. Stanna upp och tänk ett varv till.

Hur hade du reagerat om de orden kom till dig? Hade du förstått att avsändaren kanske ”bara skojade”? Hade du känt att orden var okej om du citerades med dem på en löpsedel? Hade du kunnat gå fram till personen ifråga och sagt dessa ord till dess ansikte?

Om ja, varsågod och skriv. Om nej, stäng av datorn.

Varsågod, filmen från kampanjen. Vill tillägga att samtliga kommentarer i filmen är plockade från varje persons kommentarfält och kommer från verkligheten.

Höj ljudet och titta:

 

I samarbete med Kari Traa

 

 

 1. Camilla skriver:

  Vilket fantastiskt initiativ! Det måste uppmärksammas. Du är grym! ♥

  1. ptfia skriver:

   Kul! Tack! <3

 2. Jasmine skriver:

  Jag blir så ledsen när jag ser vart världen är på väg. Visst kan jag ibland höja på ögonbrynen och till mina kompisar diskutera diverse inlägg och dess innehåll men steget därifrån till att anse sig ha rätten att klanka ner på, diskriminera och förolämpa en annan människa är för mig obegriplig. För mig sitter det en person bakom varje inlägg, varje bild på instagram och när jag läser igenom kommentarer kan jag bli så arg och ledsen för vad ger dessa troll rätten att förstöra en annan människas dag/vecka/månad/år? Vem har utsett dem till proffsexperter och ger dem rätten att uttrycka sig utan några som helst tankar på hur mottagaren kommer att må och ta ”budskapet” de försöker sända?!

  1. ptfia skriver:

   Verkligen. Håller med dig! Kloka tankar!

 3. Shit vad coolt (: Blev riktigt impad och rörd! Det är ju väldigt aktuellt just nu, eller har vart det länge, en extra mycket just nu när Camilla Läckberg fått så mycket näthat kring sig. Förstår inte att det ska vara så svårt att stötta varandra istället för att dra ner varandra!
  http://www.jagarbipolar.spotlife.se

  1. ptfia skriver:

   Vad fint! Tusen tack 🙂 Verkligen!

 4. Linn skriver:

  Bra initiativ! Det har börjat uppmärksammas mer och mer och tas på större allvar känns det som. Tänkte dra mitt strå till stacken med lite nätkärlek istället. Jag är nämligen ganska ny på din blogg, upptäckte den härom veckan. Hade hört namnet innan men inte mer. Jag håller mig borta från träningshets, strikta pekpinnar vad gäller kost, kör tills du inte orkar stå upp-mentalitet osv för det stressar mig så mycket. Om en kallar sin blogg PT-Fia är det inte något för mig, tänkte jag. Men så blev jag nyfiken och tittade in ändå – och här kommer poängen: Du är ju grym! Så modig och öppen och en vettig! Vettig låter kanske tråkigt men det är verkligen något positivt ;)Att kunna ge tips, råd och inspiration till hälsosamma vanor utan att det känns hetsigt, ouppnåeligt eller exkluderande är fantastiskt bra! Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter 🙂

  1. ptfia skriver:

   Åh, vilka fantastiska ord! Tusen tack för detta, det värmer verkligen! Och vilken tur att nyfikenheten tog överhand 🙂
   Detta gjorde min kväll! Många kramar!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..