NATURALCYCLES

Reklam / I samarbete med NaturalCycles

Sedan jag började samarbeta med NaturalCycles i våras kommer det en hel del frågor som jag nu vill lyfta. Har ni fler frågor får ni självklart gärna ställa dem i kommentarsfältet.

Vad händer om jag glömmer att mäta en dag?    

Svar från NC:

I och med att man på NC’s gröna dagar alltid är till 99,9% icke fertil är det aldrig någon fara med säkerheten om man hoppar över någon dag. Det som skulle kunna hända är att man får ett par extra röda dagar om man har för få mätningar alltså för lite data för algoritmen att ta hänsyn till och då inte heller detektera ägglossningsdagen.

Kan jag börja med NaturalCycles direkt efter att ha slutat med hormonellt preventivmedel (p-piller, p-stav, p-ring, mini-piller, etc)?

Svar från NC:

Idealt är att börja med NaturalCycles några dagar efter att du slutat använda ditt hormonbaserade preventivmedel. På så vis missar vi inte den första ägglossningen! Mät inte om du fortfarande använder ditt hormonbaserade preventivmedel, eftersom hormonerna kommer påverka temperaturen och cyklerna (det är också anledningen till att det är bra att vänta i 4-5 dagar efter man slutat med hormonerna).

Du kan också börja mäta när du har påbörjat en naturlig menstruation. På det sättet kan vi inte se din första ägglossning efter hormonerna, men du kommer där emot få gröna dagar efter färre mätningar.

naturalcycles-6

Spermier kan överleva flera dagar i kroppen, hur kan NaturalCycles fungera då? 

Svar från NC:

Det är väl känt att spermier kan överleva max 5 dagar i vår kropp, därav finns det bara 6 dagar per cykel där ett oskyddat samlag kan leda till en graviditet. Därför är det fertila fönstret bara sex dagar lång om spermierna möter rätt miljö i slidan, livmodern och äggledarna.

För att spermier ska överleva längre än ett par timmar, bör du ha ett fertilt livmoderhalssekret. Utan det kommer spermierna snabbt dö och ‘det fertila fönstret’ kommer att reduceras till ett par timmar under ägglossningsdagen. Det fertila livmoderhalssekretet hjälper spermierna att resa från livmoderhalsen till livmodern och slutligen till äggledaren.

När spermierna når äggledaren, kan det leva där i upp till fem dagar och vänta på att befrukta ett ägg. Oavsett om din livmoderhalssekretet är fertilt eller inte, förutsätter NaturalCycles alltid att ditt fertila fönster är 6 dagar lång – den maximala längden. Detta innebär att NaturalCycles aldrig kommer att ge dig mindre än 6 röda dagar per cykel. Generellt kan man förvänta sig mer än 6 röda dagar per cykel på grund av våra cykler är smått oregelbundna.

naturalcycles

 

Rekommenderar er att följa NaturaCycles på Instagram för att lära känna dem mer och få direktkontakt om ni vill ställa frågor eller behöver mer information.

Ni hittar dem under användarnamnet @naturalcyclesnc 

Ni hittar fler frågor och svar HÄR.

 

I samarbete med NaturalCycles

 

 

 1. Sanna skriver:

  Hej Fia!
  Jag har en fråga angående löpning. Det är nämligen så att varje gång jag springer oavsett om det är 3 – 5 eller 10 kilometer drabbas av en kraftig eftersvettning som kan hålla upp till 3h efter avslutat träningspass. det är svinjobbigt och detta gör ju att jag endast kan träna löpning om jag inte ska göra något speciellt efter. Varför blir det såhär? Jag hoppas att du har några fräna tips eller ett svar på varför det blir såhär. tack för svar, mvh Sanna.

  1. ptfia skriver:

   Hm, vilken bra fråga! Den har jag dessvärre inte svaret på. Ska googla och se om det finns ett bra svar 🙂

 2. Anna skriver:

  Har precis börjat med naturalcycles, ska bli spännande att se hur det fungerar 🙂

  1. ptfia skriver:

   Vad roligt! Kom ihåg att ha tålamod de första månaderna då det kan ta en stund innan du får gröna dagar. Lycka till! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..