SJUKT HÄLSOSAM

Vi är många som strävar efter att vara hälsosamma. Vi vill ta hand om våra kroppar, träna regelbundet,  gör vårt bästa för att äta bra mat och utgå från hälsosamma val. Att göra det är något positivt och bra för både kropp och själ.

Det gör att vi blir starkare och mår bättre.

Men vart går gränsen?

Det är faktiskt möjligt att bli för hälsosam. Det går att ta i för mycket och det går till och med att bli sjuk av allt det hälsosamma. En del blir så sjuka i ätstörningar att de dör. Det är ett skrämmande faktum.

Ändå är det många som passerar gränsen för vad hälsosam är, som glömmer att det går att göra för mycket.

Jag tror att gränsen går någonstans där när en börjar tänka för mycket på varje detalj – när varje val får orimligt stor betydelse.

När valet inte längre är fritt utan liknar ett tvång. När den fantastiska och söta smaken av en riktigt saftig kanelbulle knappt hinner landa innan den trängs bort av dåligt samvete, ångest och tankar om att den måste kompenseras med träning.

Jag tror att en passerar gränsen när känslan av att ”aldrig vara tillräckligt hälsosam” eller ”borde alltid träna mer” tar över.

Det är då det blir farligt.

När vi förföljs av dåligt samvete, när tankar om perfektion smyger sig på och när maten inte längre fylls av glädje, njutning och det sociala. När mat blir prestation och höjer självkänslan är vi illa ute.

Mat bör inte handla om perfektion eller allt eller inget. Mat bör vara lika mycket hälsosamma val som njutning och energi.

Jag vill påminna om detta om och om igen – sträva inte efter att äta 100% nyttigt. Sätt inte upp mål där du ska träna och äta ”perfekt”. Uteslut inte livsmedel om du inte har en faktisk intolerans eller sjukdom.

Var rädd om dig själv. Sträva efter balans och kom ihåg att leva också.

 

 

 

 1. Anna skriver:

  Så klokt skrivet. Jag tänker att vi även när det gäller hälsa skulle må bra av att vara lite källkritiska… Vi matas dagligen med tips, råd, förbud…. Vi tenderar att tro på sådant som upprepas… Sant eller ej… Kan vi verkligen bli tjocka av en bulle? Kan kroppen förändras så snabbt? Är socker farligt? Är fett farligt? Är mat farligt?
  En klok person sa en gång: såklart är det inte hälsosamt att bara äta hamburgare och pommes varje dag. Det är heller inte hälsosamt att bara äta tomater varje dag.
  Kram
  Syster A

 2. Fanny skriver:

  Hej Fia!

  Igår gjorde jag en helt fantastisk äppelpaj, som jag mumsade på tillsammans med min familj.

  Idag bestämde jag mig för att ta en bit och glass till efterrätt vid lunchen, och det var härligt just när jag åt den i solen. Men ungefär samtidigt som jag började plocka undan disken kom ångesten krypande. Hela kroppen blev fylld av supermycket energi som jag kände mig tvungen att bränna nununu, det var som att sockret från pajen kastade sig över hela min kropp och omedelbart innebar att det var dags för ett träningspass. Jag började med att dansa med till musiken jag hade på i bakgrunden, men till slut stod jag och sprang på stället och ungefär då insåg jag att herregud, vad håller jag på med? Det kan ju inte vara en riktig fysisk kick från pajen, utan det måste vara ångesten och psyket som framkallar den energin.

  Det är inte första gången något sådant händer efter att jag har ätit sötsaker eller någonting ”onyttigt”. Jag var svårt sjuk i anorexi från 12 till 14 års ålder; idag är jag 19 år och frisk sedan länge och har för det mesta en väldigt sund syn på kost, hälsa och träning (mycket tack vare fantastiska dig!). Jag vet inte riktigt hur jag ska göra när sådana här situationer uppstår, hur jag ska hantera den ångesten…

  Stora kramar <3

  1. Greta skriver:

   Hej Fanny!

   Läste din kommentar och tänkte försöka mig på ett svar till dig. Jag har varit sjuk i både en ätstörning och ortorexi. För mig har det hjälpt att försöka släppa kraven på mig själv och inse att ångesten är inte verklighet, den är bara en känsla. Det är inte hälsosamt att göra som jag gör, jag sliter på kroppen. Och vad händer egentligen om man inte springer ett antal km efter varje måltid, jo det händer inget speciellt. Det är något jag har lärt mig och det dämpade min ångest ordentligt. Vet att det är svårt och det tar tid att bearbeta sådana här känslor. Men glöm inte heller att det finns hjälp att få. Jag har genomgått en behandling som hjälpt mig så otroligt mycket. Du är värd att må bra, glöm inte det. Och att tvinga sig själv att kompensera med träning eller andra metoder är det inte någon som mår bra av.

   Ta hand om dig!

 3. Johanna skriver:

  Tack för påminnelsen ! jobbar varje dag med att inte vara perfekt. Ibland är det svårt att gå utanför boxen över vad jag tror är rätt snarare än att lyssna på vad som är rätt för mig, en balans där jag både får möjligheten att träna för att det är så jäkla kul men även för att äta för att de är så himla gott!
  Tack för inspiration, visdom och insikt. Och inte minst för att du delar med dig av Dig!

 4. ISA skriver:

  Detta ämne kan man inte prata om för mycket! så sant och bra att lyfta det.

 5. anna skriver:

  tack fia. jag lider själv av anorexi och tidigare ortorexi. du är en av anledningarna till att jag började kampen mot friheten, för att du väljer ord med omsorg och förståelse. du väljer ord som inte släcker det ljus som man hoppas finns runt hörnet. tack så megamycket för att du tar upp, peppar och ger rätt bild av vad hälsa är. mer sånt behövs. tack återigen!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..