GÅ NER I VIKT?

En vän ringde och berättade att hennes syster har signat upp sig på en form av ”gå ner i vikt” – grej på sitt lokala gym. So far so good.

Systern i fråga har inte tränat på 9 år. Relativt nyligen fött barn. Har diabetes. Har en övervikt som hon vill få hjälp med. Hennes önskan är att trivas bättre med sig själv, hitta en sund livsstil och träna regelbundet.

Det är hennes förutsättningar och önskan. Ändå är följande vad hon får:

Militärisk hård träning flera gånger i veckan med en personlig tränare. Det är strikta rekommendationer om att börja på soppdiet och light-produkter. Det är träna tills du spyr-mentalitet. Det är piska på och se ner på vila och återhämtning. Det är hetsjakt på siffror och vågen.

Hon har inte tränat på 9 år, har diabetes och blir inkastad på ett dietprogram med hetsträning och inget som helst fokus på hälsa, lägga om livsstilen och försöka må bra. Ska det vara såhär?

Måste det se ut såhär för att vi är så fokuserade på snabba resultat som syns? Har de lyssnat på hennes önskemål?

Vad är det som pågår?

 

 

 

 1. Hej!

  Vi på Karolinska Institutet har just nu en preventionsstudie som handlar om kroppsacceptans. Programmet innehåller diskussioner och övningar där deltagarna bland annat reflekterar över och kritiserar det smala ideal som skönhetsindustrin förespråkar under fyra veckovis ledda träffar. Dessa övningar har visat sig leda till minskad missnöje med kroppen, mindre negativa tankar och bantning samt minskad risk för att drabbas av ätstörningar och ett bättre psykosocialt fungerande.

  Vill du vara med?? Ansök på vår hemsida http://www.sbodyproject.se

  Varma hälsningar från oss på sBody

 2. Hej! Ååhhh! Jag blir så galet irriterad ! Varför gör dom på detta viset? Stackars tjej som antagligen är sårbar och gör ”vadsomhelst” för att då ner i vikt. Klart att hon har ett eget val men det är ju inte lätt att motså såna här ”erbjudanden. Bättre att börja lugnt och trappa upp träningen till en lagom nivå. Och herregud mat kan man inte vara utan! TROR VI HAR FÅTT TÄNDERNA TILL ATT TUGGA MED! Det här var min åsikt ! Ha det bäst och var rädda om er alla:)

 3. Jag har lagt ner en halv förmögenhet på PT. Ändå är jag idag tillbaka där jag började + några kilon till. Skador + vissa händelser som gjorde att jag tappade fotfästet. Så inte PT’s fel. Men huvudet var inte med på vägen. Idag mår jag inte bra alls men kämpar för att få ett sunt förhållande till mat och att hitta tillbaka till viljan att träna. Skäms för att jag gått upp igen.

 4. Det är så tragiskt. Jag jobbar som PT och gruppträningsinstruktör för föräldralediga. Utbildad hälsopedagog vid idrottshögskolan i Stockholm och jag försöker motverka den där hetsen allt jag kan. Träning och hälsa verkar vara ett område som vem som helst anser sig kunna vara expert på. Speciellt i sociala medier. Många kan bli jättekända för att de har konton på instagram och bloggar om sin träning. Men många gånger är det väldigt extrem träning och extrem kosthållning. Inget fel med det, men det skapar en hets. Framför allt när det gäller hur snabbt man ska komma tillbaka i sin forna form efter en graviditet. Helst ska du gå ner några kilon extra. Jag försöker så gott jag kan att förmedla till mina mammor att de måste lyssna på sina kroppar. De har ju burit ett barn och fött fram det. De ammar, de sover dåligt, de är ofta trötta. De har fött ett mirakel, och kroppen måste få läka. Dessutom är det ju fortfarande mycket hormoner i omlopp i kroppen så länge man ammar och då bör man vara lite extra försiktig.

  Tyvärr har jag träffat alldeles för många som arbetar med att vägleda människor och som gör det på fel sätt. Precis som du beskriver här ovanför. Man anser sig vara expert på kroppen efter en kortare PT-utbildning och ett stort eget intresse. Men du går inte in i ett klassrum och agerar lärare utan en utbildning på 4,5 år. Du jobbar inte som sjuksköterska efter en tio veckor lång kurs. Osv osv osv. Kan bara uppmana alla att kontrollera vad personen har för utbildning och hur upplägget ser ut. Ifrågasätt, ställ frågor, våga vara nyfiken. Och välj bara en PT, coach, kostrådgivare som känns seriös och verkar veta vad hen pratar om. Och var inte rädd för att avbryta om det inte känns bra.

 5. Jag blir så arg, upprörd, uppgiven och förtvivlad när jag läser sånt som detta!
  Hur kan man få titulera sig PT och ge råd som dessa?
  Helt åt skogen!

  Jag läser till Kost&Tröningskonsult och det jag brinner för och vill jobba med är balans, helhetshälsa och välmående 🙂
  Det får man absolut inte med råd som från PT:n i storyn du berättar Fia..
  Tragiskt att det ska få förekomma sånt!

  Oj vad arg jag låter..
  Men blir så ledsen av att höra detta..
  Var finns hållbarheten i detta liksom?
  Knas rakt igenom!

  Tack för att du bloggar Fia och tar upp saker som detta!

  Kram Linda

 6. Jag tycker detta är så hemskt! Känns som samhället fått ordet ”hälsosamt” helt om bakfoten och jag blir bara så… arg! Har man höga krav på sig själv så hamnar man lätt i ätstörningsträsket ortorexi/anorexi som jag själv är just nu, och det är det jobbigaste jag varit med om i hela mitt liv. Tack vare att jag går i ätstörningsbehandling har jag lärt mig mycket om kost och träning av läkare och dietister, och insett hur fel information om detta stor del av befolkning har. Blir så ledsen…

 7. Jag fick ett liknande bemötande då jag gick till en pt för att, i mina drömmar, få hjälp att träna på ett sätt som passar mig, att få kontroll på min kropp som gjorde så ont. Jag har hetstränat såå många år, och varit svårt sjuk i anorexi och bulimi. Vilket jag berättade för denna pt för att betona att jag inte ville ha matprogram och prat om vikt etc. Men likt förbannat blev det en hets att träna flera gånger i veckan, lägga till cardio för att se resultat, att mäta och fota mig, samt väga mat – rent livsfarligt med mitt förflutna. Det värsta är att jag rycks med, SÅ lätt. Jag såg och fick höra hur duktiga alla denna PT:s kunder var, hur de kämpade, hur mycket de gick ner. Och jag började sakta men säkert tänka att jag inte gjorde tillräckligt..

  När mina pass tog slut, tvingade min familj mig att inte förlänga. Och det är jag så lycklig över i efterhand.

 8. Åh, vad tråkigt fokus på det konceptet! Jag började just i en gratis Kom i form-grupp på mitt gym. Givetvis är ju poängen för gymmet att marknadsföra sina pass, lokaler, tränare och annat (eftersom det är gratis), men även att motivera folk att faktiskt använda sitt gymkort och hitta glädjen i att träna. På introduktionsmötet tog dom upp hur viktigt det är att inte sätta mål som ”jag vill gå ner 5 kilo” utan att hitta ett roligt mål som att kunna paddla kanot. De pratade även om att det inte får vara det dåliga samvetet som tvingar en till träningen, utan att man ska hitta roliga mål som får en att vilja gå dit. Inte nog med detta så var de väldigt noga med att påpeka att man måste äta ordentligt innan träningen så att man orkar. På introduktionen fick vi en genomgång på gymmet och första träningspasset var en genomgång av alla grundövningar för att se till att alla lär sig tekniken, följt av ett cirkelpass med mycket pepp och motivation. Jag är supernöjd hittills! Även om de pushar på lite, så är det inte på något jobbigt sätt alls 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..