LÄSARFRÅGAN

Angelica frågar:

Snälla, beskriv hur din kropp reagerar då du mår som du gör, alltså stressad och många bollar i luften. Jag har ofta symtom som visar på detta men vet inte om jag bara inbillar mig eller ej…Jag varken jobbar mycket eller har mycket att göra privat, men i huvudet är det mycket som händer pga uppsägning, val av framtid, jobb, vidareutbildning och allmän dålig självkänsla o värdelöshetskänsla. Kram.

Fia svarar:

Hur min kropp reagerar kan variera men den här gången har det mest suttit vid lungorna vilket påverkat andningen på ett obehagligt sätt. Har haft svårt att dra djupa andetag och ibland fått resonera med mig själv i om jag ska tillåta paniken som ibland kommit för att jag känt att jag inte får luft eller hålla mig lugn. Hittills har jag klarat mig igenom det utan panik vilket är betryggande.

Utöver det så har det framförallt vart en märklig känsla i kroppen som jag inte riktigt kunna sätta ord på. Jag har stundtals blivit yrslig, tappat fokus och koncentration, ”sett utan ett se”, känt att det liksom snurrar inuti kroppen, haft svårigheter att dra djupa andetag och helt enkelt känt att kroppen är helt i obalans. Aningens oklart men just den här känslan är svår att förklara i ord.

Just stress kan yttra sig så olika för olika människor och i olika perioder i livet. Vi kan även vara olika stresskänsliga beroende på hur livet ser ut och något som stressade oss tidigare kanske inte gör det längre och tvärtom.

Stress är något som vi alltid behöver vara uppmärksamma på och aldrig tro att vi är immuna mot.

Det finns mängder med symtom som kan vara bra att hålla koll på, både fysiskt och mentalt.

Här kommer en lista på några av de tydligaste symtom jag upplevde innan, under och efter min tid som sjukskriven för utmattningsdepression:

Mentalt:

– Depression (och alla symtom det innebär)
– Extrem trötthet som inte går att vila bort
– Kraftigt försämrat närminne
– Koncentrationssvårigheter
– Extrem stresskänslighet
– Otillräcklighetskänslor
– Oförmåga att slutföra
– Lyssna utan att höra
– Skjuter upp saker
– Oro och ångest
– Minnesluckor
– Skamkänslor
– Panikångest
– Lättirriterad
– Nedstämd

Fysiskt:

– Problem med magen (laktosintolerans, ballongmage, förstoppning, diarré, gaser osv)
– Sömnsvårigheter (svårt att somna, svårt att vakna, behov av att sova i dygn)
– Svårigheter att sköta vardagssyslor, hygien och ta hand om basala behov
– Svårigheter att andas, svårt att andas genom näsan, dra djupa andetag
– Minskad och ibland obefintlig sexlust
– Extrem stelhet och värk i kroppen
– Rubbningar i menstruationen
– ”Cement” i nacke och axlar
– Fysisk utmattning
– Hjärtklappning
– Huvudvärk
– Hög puls
– Yrsel

Det finns många varianter på dessa och det börjar säkert med några få. Hur just din kropp kommer protestera vid för hög belastning går inte att säga på förhand men om du känner igen någon av de här symtomen och har känt dem en tid så bör du ta det på allvar. Sök hjälp direkt för att minimera skadan.

 

Läs mer om min utbrändhet och vägen tillbaka HÄR.

 

 1. Sofia skriver:

  Vart vänder man sig för att få hjälp?

 2. S skriver:

  Åh, har du något tips hur man kan ta sig ur detta utan hjälp från sjukvården? Mina läkare säger bara att jag är deprimerad och vill ge mig antidepp, jag försöker förklara att det inte är där problemet sitter (de säger även att mina stressnivåer är skyhöga),efter mycket om och men lyckades jag ialla fall få en kurator att prata med men allt hon gör är att prata om att jag måste söka nytt jobb (det jag har är inte en bra arbetsplats) vilket bara adderar mer stress. Jag behöver en paus men kan inte få det, jobbar deltid och letar jobb resten av tiden men mår bara sämre, kroppen är helt trasig och jag är så fruktansvärt trött. Har du något tips på något litet man kan göra när man inte kan ta det man behöver mest, en paus?

 3. ISA skriver:

  Bästa du som skriver detta! tror många (tyvärr) känner igen mycket..

  1. ptfia skriver:

   Tack! Kram!

 4. Camelle skriver:

  TACK. Tack för att du skrev detta inlägg. Precis så har jag känt mig en tid nu. Detta satte ord på mina känslor och det kändes som en befrielse. Jag kommenterat aldrig men vill verkligen säga tack för att du delar med dig av dig.

  1. ptfia skriver:

   Tusen tack själv! Var rädd om dig! <3 Kram!

 5. Stina skriver:

  Fina Fia. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!

  1. ptfia skriver:

   Tack rara du! Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..