#DAGSFORMEN

Jag lade upp bilden nedan på min instagram med följande bildtext:

”Andas … känner mig helt ur form idag. Planerar om och cyklar hem redan nu. Yogar hemma istället. Dricker te. Hopps på nya krafter imorgon. #dagsformen”

pt-fia11-12

Tänkte inte mer på det … klickade mig in på #dagsformen och såg vad dagsformen är i dagens samhälle. Jag blir så trött.

”Dagsformen” är inte längre ett mått på hur du mår idag eller vilka förutsättningar du har för dagen. Det har inte ens med hälsa att göra längre.

”Dagsformen” är idag ett begrepp som verkar ägas av fitnessfolket. Det används för att beskriva hur mycket du lyckats tömma din kropp på vätska, hur synliga musklerna är under huden och hur väl du tränat. ”Dagsformen” är tydligen något du använder för att visa upp din kropp med, att posera med.

Är väl medveten om att jag kanske överreagerar som blir irriterad över en skitsak men varför måste alltid fitness blandas ihop med hälsa nu för tiden?

Undra på att människor glömmer att känna efter hur de egentligen mår och vad kroppens signaler säger när vi får lära oss att ordet dagsform är synonymt med posering och fitnesskroppar.

 

PS, menar inget illa mot de som tävlar i fitness. Blir bara så frustrerad över att fitness och hälsa ständigt blandas ihop, i stort som smått. Det blir inte bra när, kanske framförallt, unga människor tror att ”vara hälsosam” = leva som de som tävlar i fitness. 

 

 

 1. Malin skriver:

  Ja men då får väl fler tagga #dagsform och visa på deras egna form av dagsform. Ser inte riktigt varför ordet dagsform blandas ihop med hälsa för att fitnessfolk använder taggen? Dagsform är väl exakt vad det låter som.. dagens form. Vilket kan vara både bra och dåligt.

 2. Frida skriver:

  TACK, det är så skönt att någon sätter ord på det hela. Så viktigt att prata om. KRAM!

 3. Olivia skriver:

  Det är jättehärligt att läsa att du verkligen känner efter vad som är bäst för dig just nu. Det är absolut något de flesta (inkl. jag själv) behöver bli bättre på.

  Jag började, ytterst försiktigt, att blogga för ca ett år sedan, med tanken att jag ville hitta MIN väg i det hela. Jag älskar att skriva och kände att det kanske kunde hjälpa mig att strukturera upp alla tankar som kommer och går.
  Och nu kan jag sitta och gå tillbaka i arkivet för att läsa vad jag skrivit, och tycker att det är jätteintressant.

  Det är så lätt att glömma allt, och springa på i ekorrhjulet. Men att bara lär oss att sakta in med jämna mellanrum och KÄNNA efter, vinner vi så mycket mera på.

  Stort tack för en otroligt inspirerande blogg!!

  Kram,
  O

 4. Kristin skriver:

  TACK för kloka och VIKTIGA ord! Jag håller med fullständigt!

  1. ptfia skriver:

   Åh, vad glad jag blir! Kram och TACK!

 5. Så otroligt bra skrivet. Verkligen superviktigt. Jag trodde flera år att hälsosam = fitness och det kostade mig nästan livet. Hälsa kommer inifrån!

  1. ptfia skriver:

   Åh, var rädd om dig! Kramar! <3 <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..