SVAR PÅ FRÅGESTUNDEN DEL 2

1. Hur har utmattningen påverkat ert förhållande? Hur det påverkat Kim? Jag kämpar med att inte drabbas av utmattning (men är nog lite väl nära kanten) och jag tänker mycket på hur det skulle drabba vår relation och min min make om jag faller på riktigt.

Det har såklart påverkat vårt förhållande på olika sätt. Nu i efterhand så kan vi se att det stärkt oss och fört oss närmare varandra vilket vi är tacksamma för och har jobbat hårt för. Många stunder har vart svinjobbiga och lett till mängder av olika känslor och svårigheter att förstå varandra.

Jag tror att det absolut viktigaste är att prata med varandra om allt, ofta. Att berätta, våga fråga och köra med öppna kort. Att den som är sjuk vågar be om hjälp, att den som är frisk ställer upp och kanske sätter sina egna behov åt sidan en stund. Att ni ser på varandra som en familj, ett lag där ni hjälper varandra.

Vi hade en frågestund med Kim då han svarade väldigt öppenhjärtligt om hur utmattningen påverkat oss och honom. Läs den HÄR och HÄR!

2. Som jag har uppfattat det har du inga problem med din vikt, du har i alla fall inte extremt lätt att gå upp i vikt. Vi alla har självklart olika anlag och förutsättningar. Jag undrar, om du hade haft väldigt lätt att lägga på dig hade du fortfarande haft samma inställning till mat, fika och mindre nyttiga saker då? För att behålla en ”normal slank” figur (vet att det inte finns vad som är normalt men om jag utrycker mig såhär: kunna köpa jeans i en vanlig affär) måste jag leva ganska strikt och verkligen planera min vardag. Känns nästan provocerande när man hör från alla håll att äta lagom och lite av allt (håller helt med det tankesättet) och sedan så passar det inte min kropp! 

Det stämmer bra. Jag har snarare svårt att lägga på mig och har alltid vart lång och tunn i kroppen. Det är omöjligt att veta men jag hoppas såklart att jag hade haft en sund inställning till maten även då.

3. Vilken PT-utbildning gick du?

The Academy. Cert. Kost- & Träningskonsult, lic. Personlig Tränare och lic. Kostrådgivare.

pt-fiaa

,. på min gamla arbetsplats 2011 där jag hyrde in mig för att ta emot PT-kunder. 

4. Jag undrar vad du tycker om kosttillskott? Och då menar jag de kosttillskott som är naturliga och dopingtestade.

Jag har tidigare vart väldigt emot kosttillskott då jag inte riktigt förstått varför de skulle behövas. Det senaste året har jag ändrat uppfattning en aning i och med att jag blev så skadad i mina armbågar och det faktum att de blev märkbart bättre när jag ätit utvalda kosttillskott ett tag.

Jag är fortfarande skeptisk till kosttillskott överlag och tänker att det är bra att vara försiktig och inte överkonsumera eller äta bara för att. Om du ska äta bör du veta varför du äter det och se att de faktiskt gör skillnad för dig.

5. Skulle du/ni kunna tänka er att flytta från Stockholm och säg tillbaka till Dalarna igen? Jag kommer också från en liten ort (i fjällen) bodde i en stad några år och har flyttat hem igen och jag älskar det! Tyckte om att bo i stan men saknade naturen, frisk luft och att få vara i fred när jag går ut. Saknar du aldrig det så mycket att tanken på att flytta hem igen har slagit dig?

Vad härligt att du hittat hem igen! Jag har svårt att se att jag skulle vilja flytta till Hedemora igen. Kanske främst för att jag inte har så många vänner kvar från den tiden och inte trivs så bra i själva Hedemora. Jag älskar att komma hem till mina föräldrar och vara ute i sommarstugan men det finns ingen längtan efter att bo där på heltid igen. Däremot så är jag ju beroende av naturen för att må bra och bor utanför stan med Nackareservatet, Hammarbybacken, skog och vatten utanför dörren. Åker hem till päronen ofta för att få andas riktig dalaluft : )

6. Hur kommer det sig att du inte pratar dalmål? 

Hehe, åhnej! Jag tror tyvärr att min dialekt har suddats ut med åren i och med att jag flyttade direkt efter studenten och sedan dess inte har så många i min närhet som pratar det. Min familj pratar inte heller så brett dalmål. Jag vill vårda min dialekt men det är svårt. Det glädjer mig ändå att folk brukar höra att jag är från Dalarna.

pt-fia

,. en bild från mitt älskade Dalarna. Av Erik Dilexit. 

7. Vad är dina bästa tips för att hålla sig frisk?

Ge dig själv frisk luft varje dag. Spendera så mycket tid du kan utomhus helt enkelt, speciellt nu på vintern. Äta färgstarkt, var aktiv i vardagen, svettas ofta, drick vatten, ät citrusfrukter, laga egen mat, skratta och känn tacksamhet dagligen.

8. Jag är en driven ung tjej som just nu går igenom en utmattning och lättare depression. Jag tycker att det är så förbannat läskigt att tänka framåt då jag har så svårt att se mig klara av ett normalt vardagsliv igen. Har du något värdefullt råd till mig?

Vad ledsen jag blir. Var rädd om dig! Försök att minimera press och krav på dig själv. Sortera ditt liv från måsten, intryck och uppdrag. Bli snål med din energi och välj aktivt vart du lägger den. Inse att du behöver lägga om ditt liv, utvärdera din personlighet och möta dig själv för att kunna börja må bättre.

Det går inte att bara fortsätta där du stannade, du behöver lägga om livet och rutiner. Detta är såklart otroligt skrämmande och svårt, men nödvändigt. Och du, var snällt mot dig själv. Tillåt dig att vila. Tillåt dig att boka av. Tillåt dig att vara sjuk. Tillåt dig att känna dig svag. Du kan inte bära hela världen på dina axlar. Våga be om hjälp .

 

 1. Blyf skriver:

  Hur ser du på att PT’s och kostrådgivare egentligen inte har tillräcklig kunskap om mat, och nutrition för att på ett hälsosamt sätt kunna uttala sig om det? (Tänker då inte på dig, du är den vettigaste jag vet när det gäller hälsa) tänker främst på alla fitnessmänniskor som kallar sig kostrådgivare/pt tror att det är det enda ”riktigt” hälsosamma sättet att leva jämfört med dietister som faktiskt är en riktig titel

  1. PT-Fia skriver:

   Det är såklart komplicerat och svårt. Kvaliteten och ödmjukheten varierar även i den här branschen och jag skulle önska att fler insåg att de inte behöver utmåla sig som att de kan allt. För det kan ingen. Och en PT eller en kostrådgivare är inte en dietist och behöver heller inte känna pressen att vara det. Tack för de värmande orden! kram!

 2. Clara skriver:

  Varje gång jag kikar in här Fia blir jag så glad. Det är inte lätt att vara ”människa”. Fel tankar slinker så lätt in, inser att man inte behandlar sin kropp fel. Ser saker och ting som ”måsten” och som ”får inte”. Har svårt att se det fina och fokuserar därför på fel saker. Vet att man är bra precis som man är men ett sunt tänk är svårt. Går upp och ner från dag till dag, från timme till timme. Så att få gå in här är som balsam för själen. Får inte inre lugn och tacksam känsla. Att jobba med sina egna tankar är ett ständigt projekt (som ibland känns omöjligt) Men att få starta och avsluta dagen genom att få läsa dina texter är guld värt. Stor kram till otroligt duktiga du.

  1. PT-Fia skriver:

   Vet du, det här gjorde min dag. Tack snälla för att du tog dig tid att skriva detta! Många kramar! <3 <3 Var rädd om dig!

 3. Mari skriver:

  Vad roligt att läsa =)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..