LÄSARFRÅGAN OM TERAPI

Frågan:

Hej Fia!
Tack för din underbara blogg och dina inspirerande inlägg. Jag har flöjt dig i många många år, men det är nog nu som jag kommenterar för första gången. Jag undrar hur man ”får mod” till sig att gå i terapi, och hur vet man vad man vill prata om? Ofta tycker jag man har så mycket tankar i huvudet, oro och stress som gnager och som tillslut gör att man bryter ihop.

Det skulle ju vara underbart om man fick ventilera och få svar på varför man mår så ibland, men att gå i terapi och inte veta vad man vill prata om känns svårt.. Sen reagerade jag också på när du skrev att du funderat på kurs i personlig utveckling. Har du tips på hur man hittar bra såadana kurser? hur går du tillväga? Nu blev detta en väldigt babblig och sammanhängande kommentar, förlåt för det! Tack för att du är du och delar med dig! Kram!

Svaret:

Åh, vad roligt att du följt med så länge! Tusen tack för att du läser!

Jag förstår din oro. Att gå i terapi är ju dessvärre fortfarande en aning tabubelagt även om betydligt fler pratar mer öppet om det. Av det du beskriver så tror jag att du skulle tycka det var jätteskönt att få gå till någon och släppa ut det du bär på. Under de två åren som jag gick regelbundet i terapi så var det ofta där som jag bröt ihop och släppte ut allt.

Det var så befriande att få sitta en timme och bara vara precis som en är och känner utan att behöva ”skydda sig” eller piffa till sig. Kände jag för att gråta, älta, tycka synd om en själv, släppa ut ilska osv så var det fritt fram att göra det.

Och du behöver inte alls veta exakt vad du ska prata om. Det kommer när du väl sitter där, det kan jag nästan lova.

Jag har precis beslutat mig för att vända på skutan och se om jag kan fylla mig själv med inspiration framåt. Jag har jobbat så mycket med mitt förflutna, sådant som varit och övat på att ändra beteenden och lära känna mig själv i terapin.

Nu behöver jag något nytt. Se framåt! Därför letar jag nu efter något i stil med personlig utveckling, ledarskap eller något som hjälper mig i mitt företagande och mer perspektiv framåt än bakåt. Ungefär så.

Lovar att återkomma om jag hittar något bra.

pt-fia11-17

,. för övrigt svårt att hitta en relevant bild till ämnet så denna filosofiska kanske passar.

 

Läs mer:

> Jag berättar om mina erfarenheter med terapi!

 

 

 1. Rebecca skriver:

  Det här inlägget kom precis i rätt stund. Satt och funderade på om jag borde prata med någon, och då dök ditt inlägg upp. Så nu har jag bokat in en tid för terapi. Tack för det 🙂

 2. Anna skriver:

  Terapi behöver nog många! Synd att det är så dyrt att gå privat inte många som har råd, är väl nästan omöjligt att få via landstingsvården :(.. kram

  1. Hur mycket kostar det ungefär?

   1. Anna skriver:

    Ca 800 i timmen, tänk då om man vill gå 10 tillfällen 8000.. 🙁

   1. PT-Fia skriver:

    Det beror helt på vart du går och till vem. Det går att få remiss och då får du hjälp av högskostnadsskyddet. Sedan kan det kosta 500-800:- /timmen ungefär. Kram!

  1. Lydia skriver:

   Hej Anna. Tror att det är så att man får bekosta terapi själv när det är privata mottagningar, men om psykologen du går till är ansluten till landstinget så gäller högkostnadsskyddet dvs. du betalar max typ 1200 / år (inklusive all läkarhjälp) Bara att boka en tid hos en läkare och be om en remiss. lycka till

 3. terapi alltså; så bra för så många. jag har ägnat två, ja nästan tre, avsnitt i min pod åt frågan terapi!!

  1. PT-Fia skriver:

   Verkligen viktigt! Heja Sara! 🙂

 4. Jag vill bara tacka för en grym blogg och nu även en riktigt riktigt bra pod!! Lyssnar på den så fort den släpps. Antingen liggandes på soffan, på promenaden eller på väg till jobbet. Tack!

  1. PT-Fia skriver:

   Vad fint! Tack snälla för de värmande orden! Kram! <3

 5. Som jag skrivit till dig så många gånger – grymt att du tar upp det här ämnet! Jag tipsar också om terapi till många som mår dåligt och tycker inte det är något vi ska behöva skämmas för. Tvärtom vara stolta för att vi tar vår hälsa på allvar.

  Kram till dig Fia och tjejen som frågar

  1. PT-Fia skriver:

   Tusen tack Anna! <3 Det är så viktigt att prata om det. Många kramar!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..