METRO GIVING PEOPLE

Gårdagens avslutades med en rejäl tankeställare. Metro gör ett stort samarbete med hjälporganisationen Giving People som vill förebygga och motverka ekonomisk utsatthet och barnfattigdom i Sverige.

Tillsammans med Petra och Andrea samlades vi utanför Johannesparken för att dela ut matkassar till behövande familjer. Jag pratade med ett par och blev så berörd av deras historia.

Han skadades på arbetet vilket ledde till en ryggmärgsskada. En dag vaknade han och kunde inte ta sig ur sängen, han var förlamad. Han blev feldiagnostiserad och fick inte rätt hjälp. Samtidigt var hans sambo arbetslös och han själv blev sparkad eftersom han var ”värdelös” för arbetsgivaren …

Läkarna vågade inte säga om han någonsin skulle kunna gå igen. De kunde inte betala hyran på flera månader, hade ingen mat hemma och elen stängdes av. Det har dessutom en son. Socialen ville inte hjälpa dem för att de var hundra kronor över någon gräns .. istället hotade de med att ta deras son ifrån dem eftersom de inte hade el hemma.

Som de själva uttryckte det ”hade vi inte hittat Giving People hade vi vart hemlösa idag. Och vi levde ett helt vanligt ”svensonliv” med en helt okej inkomst, sedan var det som att någon drog bort mattan under fötterna på oss, allt hände samtidigt och vi var nära att hamna på gatan”. 

Giving-People-Metro-
Giving-People

,. bilder lånade från Petra.  

Det här påminner mig igen om hur viktigt det är att inte ta något för givet. Vi kan aldrig förutsäga vad livet ger till oss och vad vi kommer att drabbas av. Och om något händer oss själva så vill vi att någon hjälper oss.

Gör vad du kan i jul. Bidra med tid, julklappar, julmat eller ge en välgörenhetsgåva. Börja följ Giving People på Facebook för att se hur du kan bidra.

Och känn tacksamhet varje dag för det du faktiskt har. Ta det inte saker för givet, livet kan ändras på en minut. Var rädda om er!

 

 1. Cecilia skriver:

  Giving people är jättebra! Vi har hjälpt en familj i vår hemkommun med mat i höst, och jag passade på att fråga om de ville ha lite barnkläder som våra vuxit ur. De var så tacksamma att de grät … för så lite. Ett så enkelt – och konkret – sätt att hjälpa andra, och bara när jag själv både kan och vill. Det hela ger perspektiv på mitt liv också, så jag får verkligen ut något av det jag också, förutom glädjen i att se deras glädje förstås.
  Det är lätt att registrera sig på deras sida, för att få mejl när/om man skulle kunna hjälpa till!

  1. PT-Fia skriver:

   Så fint! Tack för att du delar med dig! God Jul! <3

 2. Jen skriver:

  Hej Fia. Jag reagerade på hur du skrev om ”socialen”. Jag är själv socialsekreterare och har relativt god inblick i vad olika enheter inom socialtjänsten gör och vilka lagar/regler/riktlinjer socialarbetarna har att förhålla sig till. Det är ständigt nya, individuella bedömningar där barnets bästa ska vara i fokus ALLTID, snabba beslut, snäva regelverk och en mängd olika faktorer som ska vägas in i beslutet som sällan är lätt att ta för att det ofta inte landar väl hos de berörda. Det finns regler och ibland verkar det, ur privatpersoners synvinkel, rent löjligt att det avgörs av ett par hundra kronor eller vad det kan vara i det fallet. Reglerna måste likväl följas. Många gånger har dessutom andra faktorer än de där hundralapparna bidragit till beslutet. Men det är sekretessbelagda uppgifter och något som allmänheten inte får reda på. De får bara förlita sig på att socialsekreterare som jag gör mitt allra, allra bästa för att inget barn ska fara illa och för att de utsatta i samhället ska tas om hand.

  1. PT-Fia skriver:

   Tack för att du delar med dig! Menar inte att förolämpa någon, blev bara så berörd av deras berättelse och kanske uttryckte mig klumpigt. Önskar dig en riktigt God Jul!

 3. Hej!
  Tycker så om denna sida <3 <3<3<3
  Jag vill tipsa vart jag shoppar märkesvaror, resor, mkt BILLIGT
  http://campadre.se/tipsa/7817?utm_source=mgm&utm_medium=sharelink&utm_campaign=mgm

  När jag handlar på internet kan jag gå in på denna sidan för att få tillbaka pengar när jag handlar 🙂 Här har jag tjänat mycket pengar…..
  http://www.refunder.se/bjud-in/5524ec9c9221e
  En liknande sida som jag oxå använder är den här:
  http://gratisbio.se/?RecruiterID=302794
  Hoppas ni får användning av tipsen 🙂

 4. Anna skriver:

  Vilket fint projekt och vad ”kul”/ spännande att du fick ta del av andra människors livsöden. Viktigt dock att inte tro att enskilda välgörenhetsprojekt får bukt med problemet egentligen, utan att man tar med sig möten som dessa när vi väljer våra politiker. Det är trots allt fördelningspolitiken som påverkar dessa människors liv i slutändan.

  1. PT-Fia skriver:

   Kloka ord! Samtidigt så känns det viktigt att påminna om att det här är mångas verklighet. God Jul 🙂

 5. Katja skriver:

  Fint gjort av er, håller med! Massa kärlek!<3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..