SKA VARJE TRÄNINGSBILD FOTOGRAFERAS I SPORTBH MED BÖJD SVANK?

Varje vecka skriver jag artiklar till Metro Mode Hälsa. Förra veckan gav jag mig på det svåra ämnet ”nakenhet och träning”, typ. Artikeln blev såhär:

metro mode hälsa

Har ni tänkt på hur mycket naket vi faktiskt ser dagligen? Många gånger är det träningskonton som bjuder på det nakna med ambitionen att inspirera. Det är som att hälsa och träning är förknippat med att ta bilder på sig själv i små shorts och sport-bh. Metro Modes hälsoredaktör Sofia ”PT-Fia” Sjöström lyfter frågan om nakenhet på sociala medier. 

Utan att veta vart det här kommer att landa så vill jag lyfta fenomenet som vi dagligen möts av: Avklädda kroppar som ska förmedla hälsa och träning. Det är svårt att ta i det här ämnet utan att trampa någon på tårna, men jag vill ändå göra ett försök. Madelinn Fernandez röt ifrån i Metro i måndags och jag vill spinna vidare på ämnet, för är det något vi vet så är det att det är ett ämne som behövs lyftas och ifrågasättas.

Jag funderar på det faktum att vi idag ser så mycket naket… Har ni tänkt på hur mycket naket vi faktiskt ser dagligen? Det är inte längre bara filmer och gubbtidningar som bjuder på nakna kroppar, mycket av nakenheten, blickarna och läpparna finns i vår egen ficka, i vår Instagram-feed.

Och många gånger är det träningskonton som bjuder på det nakna med ambitionen att inspirera. Det är som att hälsa och träning är förknippat med att ta bilder på sig själv i små shorts och sport-bh. Att varje träningspass behöver avslutas med en putande rumpa på insta för att räknas. Att vi behöver få likes och kommentarer för att det ska kännas värdefullt.

Jag förstår att den bekräftelsen ger en kick. Jag förstår också att det är värmande att dagligen få höra hur snygg man är eller hur läcker ens kropp är, det ligger ju hårt arbete bakom. Men om vi stannar upp och funderar på hela fenomenet, har det inte blivit helt sjukt?

Att varje träningskonto har bilder på sin avklädda kropp som en måttstock för hur stark hen är. Att varje träningspass behöver en obligatorisk selfie i spegeln. Att varje träningsbild ska fotograferas i sport-BH med böjd svank.

Viktigt! Jag pratar om fenomenet, inte om personer.
Hur hamnade vi här?

Människan behöver bekräftelse och det är klart att det är beroendeframkallande. Märker man att det är naket följarna vill ha så är det lätt att tänka att det är det de ska få. Men vad sänder du för signaler? Är naket inspiration? Vem är mottagaren? Vad har det med hälsa och träning att göra? Varför är det okej att klä av sig i gymmet men inte i en tidning?

Det finns väldigt många unga människor som följer dessa träningskonton med ambitionen att inspireras, och kanske till med en önskan om att vilja se ut precis så. Hur påverkas dessa personer av att lära sig att träning + naket = sant?

Jag vill ta upp ämnet och hoppas att vi kan fundera på detta för jag tror att vi blivit lite fartblinda. Inser vi vad vi dragits med i egentligen?

 

Artikeln publicerades ursprungligen på Metro Mode Hälsa.  

 1. Bra inlägg! Själv är jag tvärtom, noga med att inte visa några träningsbilder i bikini, sportBH eller liknande – och skulle jag träna i det försöker jag att inte visa det ändå. utan tar hellre en ansiktsbild. Ett medvetet val för att inte bygga på hälsohetsen som finns i samhället. Skrev ett inlägg om det för ungefär ett år sen, men fortfarande lika aktuellt: http://explorista.se/nu-gor-jag-slut/

 2. Sara skriver:

  Ja, kan nog inte annat än att hålla med dig om det du skriver här- Jag har själv nyss börjat träna på allvar och gav mig ut på nätet för inspiration då jag själv inte känner någon som delar mitt nyvaknade intresse. Allvarligt talat så blev jag lite chockad. Inte för att jag levt i en grotta sen internet uppfanns men det här var jag inte riktigt beredd på. Möttes av bilder på tjejer och killar, sjukt snygga naturligtvis, som poserar mer eller mindre naket eller i sexuellt laddade bilder. Det får man naturligtvis, jag är ingen dinosaurie. Men jag har lite svårt att förstå kopplingen till träningen? Jag tror jag stänger in mig på gymmet, unnar mig att träna i långärmad sweatshirt (eftersom jag tränar för min egen skull, inte för att visa upp mig) och söker inspiration och tips nån annanstans.

 3. Natta skriver:

  Återigen gör du ett så bra och inspirerande inlägg, tack för att du lyfter sådana här ämnen! Du får mig att tänka till en extra gång 🙂

  1. PT-Fia skriver:

   Tack snälla! Det värmer verkligen! <3

 4. A skriver:

  Alltså som jag gillar dig och dina sunda värderingar! funderar då och då på att ta bort instagram som är fylld med massa hets kring mat och utseende, man kanske inte tror att man påverkas men det gör man. Jag väljer noga ut vilka bilder jag lägger upp men ibland vet jag inte om det är för min eller för andras skull..

  1. PT-Fia skriver:

   Tusen tack! Känner igen tankarna. Vore skönt att släppa det ibland 🙂

 5. Helt rätt tror jag sett Kevin Triguero fler gånger utan tröja än med.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..