TANKAR OM TYSTNAD

En av de mest givande sakerna vi gjorde på yogaresan var alla timmar i tystnad. Alla förmiddagar fram till klockan 11 spenderades i tystnad och utöver det hade vi ett tyst dygn. Vi var alltså tysta i 24 timmar på raken. Vi umgicks, käkade, yogade och hängde .. alla tillsammans fast utan att säga ett ord.

Det är något med den här tystnaden som känns läkande. Jag mådde så otroligt bra av det.

Jag trodde kanske innan att det skulle vara jobbigt att vara tyst så länge. Min relation till tystnad har ju vart rätt skev genom åren då jag flytt tystnaden genom att hela tiden distrahera mig med diverse. Allt för att slippa möta mina sanna känslor och tankar. Men nu var det som att jag landat och kunde omfamna den.

Jag har skrivit mer om det HÄR och HÄR om du vill läsa. 

För första gången, typ någonsin, så var tystnaden inte det minsta skrämmande. Bara det får ju ses som en liten seger.

tystnad

Det har fått mig att reflektera över hur lite tystnad vi faktiskt bjuds på i vardagen. Det är musik, TV, poddar, hörlurar, bilar, stadsljud, pladder, skvaller, radio och allt det där bruset.

Fundera på din relation till tystnaden. Hur får den dig att må? Har du tystnad i din vardag?

 

 1. Bor i lägenhet i stan så helt tyst blir det ju aldrig men det är ofta jag har allting avstängt när jag är ensam hemma då jag tycker det är väldigt skönt med tystnad. Då jag jobbar med äldre dementa för tillfället kan det bli en del prat och upprepningar under de timmar jag jobbar så huvudet är fruktansvärt trött när man kommer hem. Det är skönt att ha en tyst stund för sig själv när man kommer hem och bara sitta i mjukiskläder och varva ner. Om jag och min sambo är hemma mycket samtidigt och han har igång sin dator så stänger jag ibland in mig i sovrummet bara för att få lite lugn och ro och tyst omkring mig. Så tystnaden och jag kommer bra överens då jag så lätt blir stressad och trött om det är för mycket surr omkring mig, jag har svårt att stänga ute alla ljud och får lätt ont i huvudet om det är många som pratar i mun på varandra eller om det är prat och musik och många ljud på en gång. Sen uppskattar jag dagar då jag spelar hög musik och dansar runt jag med.

  Det är väldigt skönt att ha bytt från att jobba med massa personal och boenden till ett mindre boende med färre personal och där du mer eller mindre tvingas till att ta det lugnt. Jag tyckte om det tidigare stället jag jobbade på också men där kunde det bli för mycket med allt prat i fikarummet när alla pratar och skrattar (härligt men tröttsamt för huvudet) sen var det larm stup i kvarten och prat och ibland skrik. Jag märker hur mycket bättre jag trivs nu och hur mycket lugnare jag är på arbetet och när jag kommer hem. Är inte lika slut i kropp och själ längre. Jag har tur som får vara där jag är nu hela sommaren, livet känns ganska bra ändå just nu och jag känner mig tacksam.

 2. Med tinnitus blir det ju aldrig tyst på riktigt, och jag har ofta andra ljud kring mig med. Bara det att jag jobbar vid en datorn och har en NAS i mitt sovrum gör ju att jag på de ställena alltid har ett bakgrundsljud.
  Ofta när jag är ute och går eller cyklar har jag musik i öronen, men ibland är det så skönt att inte ha det. Bara ha det så tyst som öronen kan bli. Tinnitusen gör också att jag är rätt ljudkänslig och för mycket ljud för länge gör liksom att jag vill ”vila” öronen.

  Skog, fågelkvitter, vindsus – skönt.

 3. Jag försöker ha tystnad (eller ”tystnad”, dvs bara naturliga ljud) ganska ofta. Älskar att jag bor så nära skogen att jag bara spontant kan gå ut och lyssna till vinden i träden och fåglarnas kvitter. Jag har i allmänhet börjat vara mer i nuet. Med hästen är det ett måste, men det är skönt att vara närvarande även i andra stunder. Men det är svårt såklart, vi är vanedjur. Yogan hjälper mig så mycket. Jag tror vi blir bättre människor av att vara i nuet och inte distraheras hela tiden. Åtminstone jag blir i alla fall mer medveten och lyckas också oftare ta ett kliv tillbaka innan jag reagerar spontant, vilket har minskat min frustration och ilska. Det känns som en bra grej att jobba med. Tack för att du lyfter ämnet 🙂 Och tack för alla dina bidrag i hälsosverige, din blogg är den enda jag följer och jag ser mycket fram emot din nästa bok. Kram!

 4. Jag har funderat på att åka på ett mediationsretreat här i Sverige för att få en helg i total tystnad. Det skrämmer mig inte utan känns snarare som återhämtning, då jag blir tokig av att ha för mycket ljud omkring mig. Jag kan säga ifrån till min sambo ibland, som inte alls har problem med att tv’n står på samtidigt som barnen spelar i varsitt rum och han samtidigt håller på med telefonen där det är något mer ljud. Antar att det är en del av HSP-”diagnosen”, men vet om att jag alltid känt så.

 5. Intressant läsning om tystnad, jag rider och det bästa jag vet är att sticka ut i skogen med hästen, bara hon (hästen), jag, naturen och tystnaden. Det enda som hörs är hästens frustande och fåglarnas kvitter. Det är min energikälla och meditation. Måste ha det för att orka med alla ljud.
  Har dock aldrig på tv hemma ”bara för att”, då är jag hellre helt tyst.

 6. Sedan du skrivit ett inlägg tidigare om tystnad upptäckte jag att i princip aldrig upplever tystnad. Är jag ute på promenad, springer, åker till jobbet osv har jag alltid en podd i öronen. Även hemma om jag ska städa, laga mat..övrig tid lyssnar jag på musik. Märkte även hur svårt det är att acceptera tystnaden och bara vara, läsa en bok, tidningen eller så. Samtidigt som jag lyssnar på podden kollar jag ju även telefonen, vilket medför att jag inte har så bra fokus på något av det jag gör.

  1. Vad fint att du blivit uppmärksam på det. Det är obehagligt att vi är så omgivna av ljud nu för tiden.

 7. Musik eller poddar i öronen är min snuttefilt, som hindrar ångesten från att äta upp mig inifrån. Jag klarar inte av tystnaden just nu och jag vet att det är ett flyktbeteende. Men jag orkar inte med mina egna tankar eller min gnagande växande ångest. Tidigare tyckte jag att det var så underbart med tystnad, nu för tiden känns den ibland som min värsta fiende. Jag vet inte hur jag ska kunna lära mig att uppskatta tystnaden på samma sätt igen. Men jag hoppas att den dagen kommer.

  1. Känner igen det där. Så var det för mig med. Den dagen kommer. Ta det successivt. Börja med några minuter. <3 kram!

 8. Hopplöst dålig på tystnad. Idag fick jag tvinga mig själv att stänga av tv/musik för att läsa artiklar. Tystnaden var ovan.

 9. Så bra at du fikk en god opplevelse av det! Jeg er helt avhengig av å ha stillhet/tystnad rundt meg og lader nok best når det er stille. Jeg må gi meg selv tid til å tenke, tid til å bare være meg. Det får jeg ofte når jeg går tur i skogen. Hjemme foretrekker jeg også å ha det stille, ikke ha musikk, radio eller tv på. Da trives jeg best 🙂

 10. Den tystnaden som tidigare kom automatiskt fyller vi idag med ljud och den skärmfria tiden vi tidigare blev ”tvungna att ta” fylls idag med mobiler. Jag är tveksam till om vi egentligen är skapta för alla dessa intryck, hela tiden. Jag är ovan vid tystnaden. Och om det är tyst så tittar jag på min telefon och fyller ändå hjärnan med ord och intryck. Lite tokigt! På sommaren är det lättare tycker jag, att lägga sig ute på en filt på gräsmattan och bara lyssna till vind och fåglar är härligt -det längtar jag efter!

  Tills dess tjattrar jag gladerligen på med kunder i butiken 😉

  Kram

  1. Håller med. Det är lite skrämmande. Tror inte alls att det är bra för oss att leva i bruset. Kram!

 11. Så viktigt!! Jag jobbar med barn på dagarna och kan när jag kommer hem, tycka det är så magiskt skönt när allt är avstängd. Jag vill liksom höra tystnaden. Gå in i bubblan som råder. SÅ skönt!

 12. Har väldigt lite tystnad då jag jobbar med människor och dessutom bor hemma med 4 syskon hehe. Kan sakna tystnaden ibland:)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..