MIN ARTIKEL I METRO

Fick ett önskemål om att börja lägga upp mina artiklar för Metro lite oftare. Här är den som kom ut i måndags:

Vår hälsoredaktör Sofia ”PT-Fia” Sjöström testar träningsformen ridning och suddar ut den gamla föreställningen om att ”rida inte är träning”. Ridläraren Sofia Pöldma säger ” En person som inte tycker ridning är jobbigt kan inte rida. Det är skillnad på att åka häst och rida häst”.

Det här med att ”ridning inte är träning” har nog alla hört. Och vi som testat träningsformen har suckat. Som gammal hästtjej vet jag redan att ridning är både motion och träning. När jag nu återvänder till stallet för att få min första ridlektion på femton år blir det ännu tydligare. Ridsporten bär upp sitt namn av en anledning.

Det krävs både teknik och fysisk prövning för att få en 600 kilos bjässe till häst att göra som man vill, något som bekräftas av ridläraren Sofia Pöldma – Ridvana och nivå bestämmer hur omfattande träningen blir. För att kommunicera med hästen använder vi vad som kallas hjälper och är på ren svenska ben, säte, överliv och händer – hela kroppen. Alla dessa kroppsdelar tränas när man rider och en riktigt duktig ryttare är stark men mjuk i alla dessa hjälper.

artikel metro sofia sjöström-9

Jag får rida på den enorma hästen Libby. Ett sto som Sofia beskriver som ”en gunghäst i galoppen” för att hon är så stor i kroppen. Jag jobbar på med de olika gångarterna och jag får även lägga upp stigbyglarna för att träna tekniken. Att rida på det här sättet utmanar konditionen, styrkan och balansen.

Det blir även en utmärkt mental träning eftersom du behöver ett visst mod och självförtroende för att skapa trygghet på hästen. Sofia Pöldma ser flera hälsovinster med ridning – Det är en sådan enorm glädje i ridningen. Jag tycker det är fruktansvärt roligt och tänker inte ens på att jag också tränar.

artikel metro sofia sjöström

Kuriosa om ridning 

 1. Träningsformen 

> Ridning är en utmärkt träningsform för nästan alla. Många ridskolor erbjuder ridlektioner för barn, ungdomar och vuxna. Det är dessutom vanligt att ridskolorna erbjuder handikappridning, lektioner för rehabilitering och lektionder för bara seniorer.

 1. Hälsovinsterna 

> Utöver själva ridningen är det många moment som ger hälsovinster. Att mocka, göra i ordning hästarna, ta hand om utrustning och utfodra är värdefull vardagsmotion. Närvaron som krävs på hästryggen och i stallet kan dessutom upplevas som avstressande.

 1. Statistik ridsporten i Sverige: 

> Ca 5 miljoner ridtimmar varje år.
En av de största sporterna för personer med funktionsnedsättning.
Sveriges näst största ungdomsidrott (bara fotboll är större) räknat på antal sammankomster för utbetalat LOK-stöd (RF 2014).
886 ridklubbar år 2014.

artikel metro sofia sjöström-2
artikel metro sofia sjöström-5
artikel metro sofia sjöström-11

Foto: Julio C Saint Just 

Och jädrar vad roligt det var att få rida på riktigt igen! Som jag saknar det. Måste fundera på om jag kan börja igen och hur det bäst skulle fungera rent praktiskt. Och välmåendet som kommer av att vara i stallet. Så oerhört fint!

 1. Minna skriver:

  Åh! Min syster kommer hurra över detta inlägg!!

  1. PT-Fia skriver:

   Åh vad roligt! 😀 Kram!

 2. Yeey vad härligt!! Ridning och hästar i mitt <3 Och vad roligt att du delar med dig av dina artiklar 🙂 Mer av sånt!

 3. Åh, åh, åh dessa UNDERBARA djur!!! 😀 Jag har varit utan häst i lite drygt 2 år nu men ska låna en kompis häst i sommar då hon själv kommer vara höggravid. SÅ KUL!!! (I dubbel bemärkelse) 🙂

 4. Hej! Har suttit här en stund och kikat på din blogg, läst gamla inlägg. Och min enda tanke är; hur kommer det sig att jag missat din blogg!? Har ju hört talas om PT-Fia i periferin, men inte tänkt att det är nåt för mig. Jag som inte är något träningsfreak. Så fel man kan ha. Du skriver om så mycket bra grejer, som alla kan ta till sig, fundera på etc. Såg instruktionerna till att lära sig stå på huvudet. DET ska bli mitt nya mål! Precis som du, att träna för mig handlar om att få lov att känna sig stark. Finns ingen bättre känsla. Ska bli så kul att fortsätta följa dig 🙂
  //Carolin

  1. PT-Fia skriver:

   Åh, men VÄLKOMMEN! Dina ord gör mig så glad!! Hoppas att du ska trivas här 🙂 Så roligt med ditt nya mål, stort lycka till!

 5. Haha vad kul det ser ut:) Jag brukar ha sån träningsvärk i kroppen efter att ha ridit efter ett långt uppehåll att jag knappt kan röra mig. Blir du sugen på att börja igen? Mirella

  1. PT-Fia skriver:

   Eller hur! Så roligt, och svårt! 🙂 Ja, är så oerhört sugen på att börja rida igen. Ska se om jag får ihop det. Det ger så mycket 🙂 Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..