SÅ LINDRAR JAG MIN ÅNGEST

Vi har ju pratat en hel del ångest genom åren. Jag har berättat om prestationsångest och ångest som är så dränerande att det knappt går att ta sig utanför dörren. Ångest kan verkligen äta upp en när den får kraft.

Hur gör en då för att bli av med, eller lindra, sin ångest?

Jag har några knep som fungerar olika bra från gång till gång. Här är en liten lista på hur jag bäst lindrar min ångest.

Rörelse och frisk luft. 
Det är det absolut säkraste kortet som nästan alltid fungerar. Det handlar bara om att orka ta sig ut. Om jag lyckas så brukar en promenad där jag lyssnar på tystnaden eller bara få andas frisk luft lindra ganska bra.

Duscha. 
Det är något med det varma vattnet och omsorgen till kroppen som lindrar. Ger lite känslan av att starta på nytt och rena sig. En dusch kan verkligen hjälpa.

Yoga. 
Helst i tystnad och helt utan plan. Bara en stund där kroppen får bestämma rörelsemönstret och hjärnan vila. Det känns ofta helande och ångesten lindras och ibland försvinner. Den motas bort av lugnet som kommer med yogan.

Att plocka och städa. 
Kan uppleva att ångesten förstärks av att det är stökigt och grejer överallt. Då är det skönt att göra rensa och plocka undan i hemmet, vilket jag tror symboliserar att det även blir lättare att sortera det som pågår inuti.

Pulshöjning. 
Detta fungerar bara ibland. När ångesten är dränerande så orkar jag inte gå utanför dörren och ännu mindre träna. Men ibland så kan det fungera att få kliva upp för hela Hammarbybacken så snabbt jag kan, spurta i en trappa flera gånger eller som nu sist då jag körde svingar med en kettlebell. Så skönt att få blodet att rusa i öronen och svettas ut ångesten.

så lindrar jag min ångest

Hur gör ni för att lindra ångest? Dela gärna med er så får vi fler tips att prova.

 

 1. Igår skrev jag ett inlägg på samma tema. Har haft lite tankar kring att lindra ångest sen jag läste ditt inlägg i somras och igår fick jag den rätta feelingen att det var dags 🙂 Har länkat till inlägget här ovan 🙂

  Tack för att du delar med dig! 🙂 Hoppas du får en fin luciadag!

  Hälsningar
  Anna

  1. Haha, menar såklart i länk här nedan, fniss!

   /Anna

 2. Jag har inte hittat nåt riktigt bra sätt… men det hjälper helt klart att träna för mig. Sen försöker jag rannsaka mig själv och ta reda på vad jag har ångest för… försöker liksom lägga upp korten på bordet för mig själv. Men det kan ibland vara svårt att veta vart det kommer ifrån tycker jag.Tack för bra tips! Bra inlägg 🙂 Kram

 3. Gå ut, andas djupt, blunda och vända ansiktet mot solen. Framför allt att andas djupt och vara utomhus tycker jag hjälper.

  Kram & tack för dina tips <3

 4. Alex skriver:

  Kan rekommendera detta blogginlägget om ångest : http://martinajohansson.se/?s=Ångest
  Jag själv lider av generell ångest syndrome, och får mycket fysiska problem av det psykiska, jag försöker alltid tänka när jag börjar känna ångest och oro att min hjärna lurar mig och vill att jag ska tänka, grubbla i katastroftankar och ha kontroll, i min ångest är de mycket kontrollbehov av allt, det bästa är att tänka ”släpp det” ”gå inte in i tankarma” det är inte så viktigt nu”

 5. Andrea skriver:

  Så himla bra!
  När jag har ångest är det liksom något som griper tag i mig helt och hållet.

  Jag försöker bli bättre på att välja tankar som känns som lättnad även om det är svårt. Men typ gå:

  från ”Jag är rädd för att detta ska hända för då kommer jag må såhär och det kommer vara jättejobbgt”
  till – ”Jag är rädd och det känns fan skit.”
  till – ”Jag är rädd.”
  till – ”Det känns inte kul att vara rädd”
  till – ”Jag vill känna mig bättre”
  till ”Jag tycker om att må bra”.

  Typ så. Liksom stega sig fram bland känslorna. Viktigt dock att bara tänka så om det känns som lättnad, annars blir ofta steget för stort och då känner jag iallafal bara: Ågud jag kommer aldrig att klara det, och så är jag tillbaka där jag började.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..