RECEPT ENKEL TÅRTA MED CHOKLAD

Den här enkla och goda tårtan gjorde jag när vi skulle överraska en vän som precis fyllt 30 år. Den ser relativt avancerad ut men är enkel att göra och så god!

enkel tårta med choklad-3

Rekommenderar den varmt som avslutning på någon grillkväll i sommar, eller egentligen redan nästa gång du har ett gäng brunsvarta bananer som behöver ätas upp.

Det är alltså en tårta med bottnar av banankaka som varvats med ett lager färska hallon och ett lager mosade jordgubbar med grädde och toppats med vispad grädde, färska jordgubbar, körsbär och smält choklad.

enkel tårta med choklad

Recept enkel tårta med choklad

Börja med att göra två stycken banankakor i två lika stora formar. Receptet nedan är för två kakor.

150 g smör
5 dl socker
4 msk mjölk
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
5 mogna bananer
200 g choklad
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 C. Smält smöret och låt svalna. Blanda smöret med socker, mjölk, salt, vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna. Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka chokladen. Blanda ihop mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem.

Häll blandningen i bröad form. Grädda i 30-40 minuter. Den ska vara knappt klar i mitten. Ta hellre ut några minuter för tidigt än för sent. Den är god när den är lite på gränsen till kletig i mitten.

Låt kakorna svalna helt, gärna över natten i kylskåp innan du monterar tårtan.

Till dekorering

5 dl vispgrädde
2 liter färska jordgubbar
5 dl färska eller tinade hallon
100 gram 70-85% choklad
ev. körsbär, hackade nötter eller kokosflingor

Gör såhär:

Börja med att dela varje kaka till två bottnar. Vispa grädden, smält chokladen över vattenbad och mosa 90% av hallonen. Skiva ungefär 1 liter jordgubbar och mosa ihop med ett par deciliter vispad grädde.

Lägg sedan en botten i en ugnsform eller på ett tårtfat. Bred ut rikligt med mosade hallon över den första botten. Lägg på resterande hallon hela. Lägg på en botten till och bred ut jordgubbsgrädden. Välj om du vill lägga en botten till med ytterligare ett lager eller avsluta med en tredje botten.

Bred på resten av grädden på den översta botten och dekorera med jordgubbar, smält choklad och körsbär, eller det du gillar.

Servera och njut!

  1. Mari skriver:

    Gud så gott! 🙂 Ser ljuvlig ut.

  2. Hej! Tårtan ser supergod ut och får absolut bli nästa bakverk här hemma ? En undran bara angående sockermängden, om jag använder bananer som är på gränsen till övermogna så tycker jag att det blir väldigt sött i sig. Kan jag dra ner på sockret till säg 1,5 – 2 dl utan att tillsätta något annat? Tänker på mjöl eller liknande för att få rätt förhållande mellan torrvaror och vätska? Kram! ?

  3. Sandra skriver:

    Hej Fia! Har du bra tips på hur man verkligen varvar ner och kopplar av på semestern? Jag har svårt att verkligen släppa alla måsten. På det så har jag en jobbmobil och jag måste svara på mail via den, vilket gör att jag inte kan slappna av helt så fort den vibrerar.. Eller någon annan som har tips?

  4. Mari skriver:

    Vilken skönhet. Ser fantastisk god ut 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..