CITRONKLADDKAKA RECEPT

Varför har jag inte tänkt på det här tidigare? Citronkladdkaka. Alltså en helt vanlig seg och kladdig kladdkaka, fast med citron istället för kakao och choklad. Kladdkaka med citron.

Alltså. Jag har tidigare gjort kladdkakor med saffran och vit choklad och en med syltad ingefära och vit choklad, båda med gott resultat som gjorde fest för smaklökarna. Men denna slår allt. Citronen gör det hela syrligt och slätar ut allt det söta.

Ja, ni hör ju. Ni måste prova citronkladdkaka nästa gång ni vill ha något delikat!

citronkladdkaka recept
citronkladdkaka recept-3
citronkladdkaka recept-4

Recept citronkladdkaka

Ingredienser:

150 g smör
1 st citron, saft + skal
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

Gör såhär:

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter. Tvätta citronen med och torka den torr. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn.

Skär citronen mitt itu och pressa ur saften. Rör ihop ägg och strösocker med en slickepott. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft. Blanda till en jämn smet med en slickepott. Tillsätt det smälta smöret och vetemjölet.

Blanda till en jämn smet. Häll smeten i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 15-20 minuter. Låt kakan svalna, gärna i kylen över natten.

Servera med vispad grädde och färska bär. Njut!

 

  1. Emelie skriver:

    Hej! Måste bara säga, jag såg det här receptet imorse och serverade den till efterrätt ikväll. SUCCÉ! Ny favorit som alla älskade, perfekt för mig som inte gillar choklad. Jag gjorde på glutenfritt mjöl pga allergi och det funkade utmärkt:-) tack!

  2. Åh visst är det helt fantastiskt got?! 😀 Denna är en stor favorit även här hemma! 🙂

  3. Alltså varför har inte den här tanken slagit mig innan?! Genialiskt skulle jag vilja säga! Dör lite så gott det ser ut ? Det här hamnar högst upp på min fikalista av saker jag vill prova.

  4. Mari skriver:

    Älskar citronkladdkaka 🙂

  5. Gott recept! Ska testa inom kort 🙂 jag har en fråga gällande fett i maten, det skrivs ju hela tiden: ät detta! Nej det är farligt! Detta är vad man ska äta osv. Blir helt snurrig! Jag vet inte vilka fetter som år bra, olivolja? Bregot? Rapsolja? Kokosfett? Margarin? Vilket ska man använda?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..