DAGENS PÅMINNELSE

Söndag kan betyda många saker. För många innebär det att skapa översikt för veckan som kommer och lägga en stund på planering och förberedelse. Dagens påminnelse är att lägga in stunder för tystnad under den kommande veckan.

Ta en titt i din planering och boka in tystnad. Hjärnan och hela du behöver få ren återhämtning, det innebär även att låta det vaar tyst och välja bort distraktion som hörlurar, TV, telefonsamtal, musik och höga ljudsignaler.

Kanske planerar du att cykla till jobbet en dag – välj då att hoppa över hörlurarna. Eller så ska du springa en runda, våga testa att springa utan musik i öronen.

Eller om du har en kväll helt själv – se vad som händer om du låter det vara tyst hemma och inte direkt slår på TV:n eller drar igång musik.

tystnad

Möt tystnaden, och se vad den kommer med.

 

 1. Helena skriver:

  Jag har så svårt att möta tystnaden. Hur ska man tackla den? Jag har alltid ljud på hemma och går inte ens en promenad utan något att lyssna på.

  1. PT-Fia skriver:

   Det kan verkligen kännas svårt att möta tystnaden idag när man är så van att alltid ha folk/rörelse/ljud omkring sig. Ett tips kan vara att testa på det stegvis i form av en lugn aktivitet under delvis tystnad (yoga/mindfullness-app som kan guida dig genom en lugn stund utan att det för den delen blir en helt tyst stund). Efter en tid kanske du kan testa en liknande stund men då utan appen som hjälp/guidning/ljud. Jag har skrivit ett par inlägg om just det då jag själv tidigare haft enormt svårt att landa i tystnaden – http://ptfia.metromode.se/2016/03/29/tankar-om-tystnad/
   Ta hand om dig! <3

 2. ISA skriver:

  bra påminnelse! kan ibland komma på mig själv med att tycka det känns konstigt, nästan obehagligt, när det är tyst runt mig. Eller jag råkat glömma mitt headset..

  1. PT-Fia skriver:

   Så himla lätt att bara rusa på och märka det först när man av misstag råkar ge sig lite tystnad. En blir lika förvånad varje gång och det tar verkligen en stund att landa i det <3

 3. Som den söndag det är idag, då jag är i färd med att planera nästa vecka, så ska jag absolut lägga in tid för tystnad! Efter förra veckans härdsmälta, då jag kände att jag var på väg att krascha rätt in i väggen försöker jag nu göra en 180 graders vändning i livet… Då kommer tid för tystnad att bli en mycket bra ingrediens.

  Tack för härlig inspiration
  // Pernilla

  1. PT-Fia skriver:

   Tack för de fina orden! Och det låter verkligen som att det kan vara läge att lyssna in kroppen och landa i tystnaden efter en sådan vecka. Ta hand om dig! <3

 4. Janina skriver:

  Jag behöver verkligen öva på att vara i tystnad. Har ständig ljud omkring mig. Är jag inte bland folk som pratar lyssnar jag på en podcast eller har musik på i bakgrunden. Alltid en massa intryck. Jag har tänkt börja öva mig på tystnaden genom att inte ha hörlurar i när jag cyklar till skolan. Det är en sträcka som bara tar tio minuter och jag tänker att det är en bra början. Jag har funderat en del på anledningen kring att jag vill ha något ljud omkring mig hela tiden och jag tror det beror på att jag inte vill känna mig ensam. Men det ska jag börja öva på.

  1. PT-Fia skriver:

   Det låter som en fantastiskt bra plan att börja med. Kan kännas läskigt att bara vara i tystnaden och att reflektera kring just varför det känns läskigt. Att ge sig själv att ta det stegvis och under en begränsad stund låter som en klok start! <3

 5. Hanna skriver:

  Jag vet att det är viktigt att få vara i tystnaden och, som du säger, återhämta sig. Men jag kan inte. Jag får totalt panik av tystnaden för då finns det inget som kan distrahera mig från mitt huvud och de tankar som jag inte orkar med. Jag tänker ofta att jag borde öva på det, men det finns ingen värre känsla än när ångesten kommer krypande och det inte finns nåt ljud omkring att fokusera på.

  1. PT-Fia skriver:

   Det kan verkligen vara direkt ångestframkallande och panikartat. Men desto viktigare att kolla över varför och varifrån de tankarna och känslorna kommer ifrån. Något av dessa inlägg kanske kan ge en liten hjälp på vägen:
   http://ptfia.metromode.se/2016/03/29/tankar-om-tystnad/
   http://ptfia.metromode.se/2013/09/26/min-seger/
   http://ptfia.metromode.se/2014/08/11/friskhetstecken/
   Har du någon du kan prata med om dessa tankar? Ta hand om dig! <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..