OM ATT SKAPA RUTINER GENOM ATT SKRUVA PÅ DETALJERNA

Ibland tänker man att det måste ske något stort och rejält för att livet, hälsan, sexet, personligheten, rutinerna osv ska bli bättre. Att det måste planeras in en enorm förändring som gör susen på alla plan samtidigt. Rejält liksom.

Men det är ju faktiskt inte så. Ibland kanske det kan vara bra med en nystart och göra en big deal av det, men ofta inte. Väldigt ofta så räcker det långt med att få tänka på ett nytt sätt, att få prova att göra något tvärtom om eller att faktiskt bara lyssna inåt.

Jag tänker på något så enkelt som följande:

Du kanske har provat det mesta men får inte till det här med träningen. Du skulle vilja börja med en morgonpromenad innan jobbet men det känns alldeles för struligt att äta frukost, gå ut och gå, hem och duscha, packa och ta sig iväg. Du har provat och det är helt enkelt inte din grej.

Här är det lätt att tänka i storslagna banor. Att antingen helt skippa det eller tvinga sig iväg.

Eller så kan du prova att vända på det och vrida en aning på detaljerna. Vad händer om du går upp ur sängen, kliver i träningskläderna, går promenaden direkt och sedan äter frukost och duschar? Hur känns det om du går en helt annan (och kanske till och med kortare) runda än den du provat? Kan det kännas lättare och mer genomförbart om du istället packar väskan, lägger fram kläder och gör klart matlådan kvällen innan?

Förstår ni vad jag är ute efter? Det är så lätt att prova en grej, inte få till det och sedan ge upp och tänka att det där fungerar inte. Istället kanske vi ska prova att skruva på detaljerna – och då hitta ett sätt som fungerar bra för oss.

HÄR är ett exempel på när jag gjorde precis så, kastade om morgonrutiner och fick en helt annan känsla. Samma innehåll, bara i en annan ordning.

sofia sjöström ståhl

,. foto av Erik. 

 

 1. Jessica skriver:

  Så kloka ord! Genom att justera lite i detaljerna så man kan genomföra en önskad ändring i ett invant beteendemönster. Att också ge förändringen lite tid innan man dissar den kan vara lite sjysst mot oss själva 🙂 21 gånger och vi har byggt upp en ny vana!

  1. PT-Fia skriver:

   Tusen tack! Och sant så sant! 🙂

 2. runtier är verkligen allt!

  1. PT-Fia skriver:

   Älskar rutiner! 🙂

 3. Ligger mycket i det du säger!
  Vad härligt det är att läsa din blogg. De senaste veckorna tycker jag att den varit extra outstanding, en njutning att läsa! Så tack för den vardagslyxen du ger mig!😊💚

  1. PT-Fia skriver:

   Åh, men TACK! Läste dina ord imorse och har burit med mig dem hela dagen. De värmer verkligen! Kram!

   1. Åh härligt, vad glad jag blir för det! Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..