OM ATT LÄRA KÄNNA TYSTNADEN

Jag har skrivit en del om min problematik med tystnad flera gånger genom åren. För snart tio år sedan handlade det om att jag inte vågade vara i tystnaden eftersom jag då tvingades möta sådant som var jobbigt.

Perioden innan jag blev sjukskriven för utmattningsdepression var jag aldrig i tystnad. Det var podcast, socialt umgänge, underhållning, musik och ljud konstant. Under en lång period (vi pratar år) bar jag runt på datorn med serien Vänner som snuttefilt.

Det fick aldrig vara tyst.

Samma sak under sjukskrivningen och vägen tillbaka. När jag började försöka komma tillbaka övade jag på att våga vara i tystnaden. Det kunde handla om ett par minuter till en början. Eller att sätta ljudet på paus under ett toalettbesök.

Små små steg för att klara av det.

Tystnaden var skrämmande för att den tvingar en att möta sitt nuläge. När det är tyst är det svårt att dölja sina rätta känslor.

I mitt fall var det sorg, krisen av den psykisk misshandel jag utsattes för i USA, ångest och en del annat krafs som tenderade att trycka på så snart det blev tyst och lugnt.

Åhja, det jag ska komma till är att det nu, äntligen, verkar ha vänt på riktigt. Jag har länge jobbat på att möta tystnaden och kan numera trivas i den.

Och nu verkar jag ha tagit nästa steg. Jag kommer på mig själv med att omge mig med tystnad så ofta det går. Jag sitter ofta och jobbar i tystnad. Cyklar till och från jobbet utan lurar i öronen. Går min morgonpromenad utan något att lyssna på. Är hemma utan att dra igång några ljud.

Och det är så behagligt. Och läkande. Och återhämtande.

Det låter kanske som en bagatell men för mig är det stort. Och det får mig att känna en oerhörd tacksamhet för mina framsteg.

Det var inte länge sedan som tystnaden gav ångest och var en självklar påminnelse om hur fruktansvärt dåligt jag mådde innerst inne. För första gången på tio år så jag numera trygg i tystnaden.

Hurra!

tystnad

Morgontrött och glad på en tyst promenad i slutet på september

Läs inlägget om hur min verklighet var då HÄR.

Och HÄR berättar jag om en första seger när det för första gången blir tyst i huvudet.

 

 

 1. Malin skriver:

  Du sätter verkligen ord på det jag har försökt förklara för en vän, men inte lyckats med. Att tystnaden är som balsam för själen. Tack <3

  1. PT-Fia skriver:

   Tack själv för de fina orden! Kram!

 2. Jess skriver:

  Åh vad jag känner igen mig. Jag gick i terapi för ungefär ett år sen, för depression och sömnproblem, och min psykolog ville att jag skulle göra övningar i mindfulness. Den första var en ”andnings-app” som helt enkelt gick ut på att, under tystnad, andas långsamma djupa andetag i 5 minuter. Som jag bävade inför den övningen! Varje dag… Ska det vara tyst i fem hela minuter? Ska jag klara av att hålla tankarna borta så länge? Tänk om jag börjar tänka på det jag inte får? Det var helt extremt. Idag har jag fortfarande problem med tystnad, men jag klarar det i betydligt störta mängd nu än förr!

 3. Sofia skriver:

  Kan du inte skriva lite mer utförligt om vad psykisk misshandel är? Är ett rätt luddigt begrepp och det vore intressant att lära sig mer om det. Kram!

   1. Andrea skriver:

    Länken fungerar inte!

 4. mari skriver:

  Känner igen det där. Det fungerade likadant för mig, och kan göra det än idag. Men jag lär mig. Jag tyckte när det var som värst, att tystnaden var fruktansvärd. Men idag, jag njuter av den. Så magiskt. Kärlek till dig. <3

  1. PT-Fia skriver:

   Fint att höra att du hittat njutningen i tystnaden! Kram och tack för de fina orden!

 5. Janina skriver:

  Jag kan verkligen relatera till det här. Fast jag vågar ännu inte vara i tystnad. Jag har ljud med mig överallt. Jag ska börja öva mig i små små stunder. Det känns ju knäppt att en inte klarar av ett toalettbesök utan ljudet från en podcast eller serie. När du började öva dig på att vara i tystnad, gick du i terapi samtidigt och gjorde det tillsammans med en psykolog/terapeut eller körde du på själv? Kram!

   1. Andrea skriver:

    Länken fungerar inte!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..