RÄKNAS PROMENADER SOM TRÄNING?

Hörni! Jag vill diskutera promenader.

Jag har sedan flera år lagt många timmar i veckan på att gå. Jag promenerar till och från jobbet och går långpromenad på helgen. I perioder går jag morgonpromenader och ofta promeneras det med vänner. Och jag går i första hand när jag ska ta mig till och från olika platser i jobbet, när det är möjligt.

Jag (och säkert ni) vet mina tankar i frågan, men många, många anser att promenader inte är träning. Att promenera anses inte vara jobbigt nog för att klassas som träning och så vidare.

Men vad är egentligen träning? Måste det innebära mycket svett och blöta träningskläder? Måste träning innehålla en pulshöjning? Vilka aktiviteter är träning?

Vad är ens träning?

Vi kan väl diskutera detta! Så spinner jag vidare på ämnet i ett kommande inlägg. Är så intresserad av att höra era tankar om detta.

därför går jag morgonpromenad-8
därför går jag morgonpromenad-9

Två bilder från en tidig morgonpromenad i september. 

 

 1. Emma skriver:

  Tänker att promenader klassas som fysisk aktivitet, vilket innebär en aktivitet som ger en förhöjd hjärtfrekvens. Träning däremot är en aktivitet som också ger förhöjd hjärtfrekvens, men där det finns ett syfte/mål att förbättra något. Att exempelvis gå uppför en trappa i vardagen är en form av fysik aktivitet, men kan bli till träning genom att man är medveten om kroppens position och hur rörelserna utförs för att ge effekt på t ex styrka, stabilitet och kondition. Att promenera kan vara träning för en person som exempelvis befinner sig i en tidig rehabfas efter en operation eller för en äldre person som vill förbättra allmänkondition eller öka sin gångsträcka. Det är syftet med aktiviteten som avgör om det är träning eller ej.

 2. Frida skriver:

  Promenader och cykling ser jag som vardagsmotion, en bonusträning eller helt enkelt den träning som en hinner med. För tillfället är jag mitt uppe i tentaplugg och jag prioriterar därför bort gymmet tyvärr.. Men i såna situationer är jag väldigt glad att jag cyklar till skolan varje dag vilket blir 12 km tur och retur. Då får jag min dos av träning och rörelse ändå, och jag känner mig inte lika ”lat” som jag hade gjort om träningen uteblivit och om cykelturen bytts ut mot en bussresa istället.

 3. malin skriver:

  Promenader är rörelse. Liksom att transportcykla eller vara fysisk i sitt arbete. Jag försöker att få in rörelse i vardagen oavsett hur mycket det är på schemat. Det är för mig hälsa och ger energi. Att träna förknippas jag med den moderna aktiviteten som vi kanske blivit tvungna till pga mycket stillasittande. Den snabba utvägen som man gör under en kort period. Om jag har ett pressat schema och börjar känna av vibrationer av för höga cortisolhalter i kroppen så tar jag bort träningen. Men rörelsen måste finnas kvar. Den är läkande.

 4. Min jätte-spontana tanke nu när jag läste inlägget är att bara ordet träning nog säger något om hur vi lever idag. Visserligen behövde man väl även förr träna upp kroppen för att klara något speciellt och det gör ju vissa även idag, sånna som lyfter tungt i jobbet eller som måste måste kunna springa snabbt, typ polisen, eller orka kuta upp för trappor för att hämta en annan människa, typ brandmän, ambulanspersonal. Men de allra flesta av oss tränar väl för att vi annars inte har någon särskild anledning att röra på oss…väl? För kroppen behöver vara i rörelse. Det är så den funkar, vi är inte byggda för att vara stillasittande. Och då är promenader en typ av ”träning”. För jag tänker att träning handlar om att låta kroppen få vara i rörelse, och att låta kroppen få byggas så att vi orkar med det som vi använder kroppen till. Bara det att det är en lågintensiv form som passar som flesta och som kroppen mår bra av lika mycket, fast på ett annat sätt, som tyngre träning eller mer pulshöjande träning.

 5. Lisa skriver:

  Jag kan tycka att all typ av aktivitet (oavsett om den är lugn eller svettig) klassas som träning- om det är något man tränar eller övar på… Jag kan träna på yoga, alltså blir det träning för mig.

  För en person kan promenader vara nog så ansträngande som löpning är för en annan. Det känns löjligt och svårt att bara klassa utvalda träningsformer för träning. Träning, rörelse, aktivitet osv bör ju innefatta allt från stretch och promenader till spinning och crossfit. Det är min åsikt i det hela.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..