GÖR MINDRE, GÖR BÄTTRE

Det finns några saker som jag tror är riktigt dåliga för vår hälsa. Det finns de uppenbara som rökning och att äta bara friterad mat – och de mindre uppenbara som är lätt att fastna i.

Jag tänker på det här med att vi gör flera saker samtidigt. Det är så jädra dumt.

Vi får ju aldrig vila helt. Eller koppla av och återhämta oss. Jag upplever dessutom att jag gör sämre när jag småpillar med olika grejer lite hela tiden än att göra en.sak.klar.

Det är så lätt att fastna i det där att man lyssnar på något i hörlurarna, samtidigt som man scrollar på telefonen och funderar på nästa måltid och vilka ingredienser som behövs köpas.

Och det här med att TVn står på med hög volym samtidigt som man bläddrar i en tidning, pratar med sin partner om vad som händer på jobbet och sneglar på telefonen.

Och att mailen plingar samtidigt som en kollega pratar om något jobbrelaterat och en text skrivs och så vidare.

När gör vi egentligen en sak i taget?

Jag tror verkligen på att skala av och börja göra mindre samtidigt och mer ordentligt igen. Läser du en tidning i soffan, stäng av TVn och lägg bort telefonen.

Skriver du en text på jobbet, logga ut från mailen och när du svarar på mailen, svara då bara på mailen.

Därför stängde jag av podcasten i lurarna när jag skriver den här texten och väntar med att svara på smsen. Texten får bli klar först. Sedan svarar jag på dem. Sen fortsätter jag lyssna på podden.

sofia ståhl42

Ibland är det bra att gå en promenad och bara gå en promenad, utan att bli distraherad av underhållande ljud i öronen.

 

 1. Olivia skriver:

  Åh herregud, detta gick rakt in i hjärtat. Du satte ord på de tankar jag inte fått ur huvudet, detta är såå viktigt! Jag kan nästan bli lite rädd för mig själv när jag tänker efter hur ofta jag ägnar mig åt endast en sak – aa det är typ när jag sover då men annars är det alltid så många bollar i luften som möjligt. Har till och med kommit på mig själv med att göra yogaövningar för att slappna av, ta fram telefonen och kolla Instagram. Hur sjuk?! Man får tyvärr bara ett liv och ingen har råd att slösa bort det på stressrelaterade sjukdomar eller psykisk ohälsa. Älskar din blogg därför, varje gång jag klickar mig in här blir jag alldeles lugn och trycker liksom på ”återställ” knappen. Den påminner mig om vad som egentligen är viktigt här i livet och att du själv spelar huvudrollen i ditt liv.
  Tack för en grym blogg. Du är bäst! Kram

  1. PT-Fia skriver:

   Tack för dina fina ord, de värmer verkligen till tusen! Kram

 2. Katja skriver:

  Håller bra, tack för bra tips! <3

  1. PT-Fia skriver:

   Vad roligt att du uppskattar! Kram!

 3. Clara skriver:

  Ja, håller med. Det är superviktigt verkligen! Har börjat göra sådär mer och mer. Eller att jag helt och hållet lägger bort telefonen en timme. Och notiser på datorn är numera avstängda. Så mycket mindre stress. 🙂

  1. PT-Fia skriver:

   Vilken fin grej att ge sig – mobilfri timme, det tipset ska jag komma ihåg! 🙂

 4. Jag har själv tänkt mycket på det här sista tiden. Jag vet inte när jag satt och såg på tv sist och då bara såg på tv. jag sitter alltid med mobilen framme och skrollar genom instagram, har datorn i knät och kollar mailen/bloggar. Men som sagt, aldrig att jag bara gör en sak i taget. Jag tror att det är för att jag på jobbet är van att stressa så kroppen/hjärnan går på högvarv så då blir ”bara” ett tv program rätt tråkigt och oinspirerande vilket gör att jag tar fram mobilen eller går igenom mailinkorgen. Som att jag lurar hjärnan att det är så effektivt som möjligt att göra mer saker samtidigt när det egentligen är tvärtom för kroppen aldrig får återhämta sig. Jag tycker det är svårt att sluta med denna ovana. Sitter exempelvis just nu med datorn i knät och tvn igång samtidigt med nyheterna rullandes…

  1. PT-Fia skriver:

   Så himla lätt att hela tiden fortsätta i samma tempo när man tillslut blir helt van att hela tiden vara i det. Kanske kan du testa nästa gång att bara göra en av alla saker, bara för en timme och känna in hur det kändes? Berätta gärna sen om du vill. Kram!

 5. Mari skriver:

  Mm, du har så himla rätt! Eller när man kollar datorn samtidigt som man scrollar instagram. Sjukt egentligen.

  1. PT-Fia skriver:

   Så lätt att göra det utan att man knappt märker det! Mycket märkligt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..