REFLEKTIONER AV VECKANS UTMANING

För en vecka sedan startade vi en utmaning här i bloggen: Sluta multitaska. 

Den kom till efter att jag skrivit ett blogginlägg om hur märkligt det är att göra allt på en gång och hur det bör påverka vår hälsa negativt. Läs inlägget HÄR.

Jag upplever att jag fortfarande göra flera saker samtidigt, men att jag är lite mer medveten om det och fått insikt i hur mycket jag faktiskt håller på med samtidigt. Det är inte klokt hur dumt det är egentligen, men så svårt att låta bli ibland.

Jag har också insett hur ofta jag tar hem jobbdatorn hem av ren vana och tänker ”ska bara fixa det där hemma i soffan”. Inte okej. Och det här obehagliga med att ta med telefonen på toaletten … kan man inte bara göra sina behov utan att samtidigt behöva bli underhållen/fixa/maila/smsa osv.

yoga-6

Tänker även på hur skadade vi antagligen blivit av all stimulans. Det går ju knappt att fokusera på en sak en längre tid längre utan att något stör, att en klickar sig vidare, letar ny stimulans osv.

Jag märker det i jobbet när jag plötsligt inser att jag började svara på ett mail, blir avbruten av ett sms, svarar på det, glömmer mailet, skriver ner något på listan bredvid mig, byter låt, börjar på ett blogginlägg, hämtar vatten, får svar på smset jag skickade, tar upp ett avtal som ska läsas igenom och tillslut hittar det påbörjade mailet som glömdes bort.

Det kan eventuellt vara så att min hjärna fortfarande är påverkad av att jag varit sjuk i utmattningdepression,såklart. Men jag tror att många, oavsett sjukdomshistoria, känner igen sig. Vi är ju numera vana med ständig stimulans och det påverka oss såklart.

en morgon på rhodos-6

Idag är det utmaningens sista dag och jag vill avsluta med att be er berätta om era tankar kring detta (oavsett om du deltagit i utmaningen eller ej).

Multitaskar du? Upplever du någon förändring den senaste veckan (om du deltog i utmaningen)? Knep för att inte dras med i multitaskandet?

 1. Rebecka skriver:

  Jag bor i Indien ett slag och har därför ett annat tempo än vanligt. På min dagsagenda står punkterna ”ashtangayoga”, ”spela ukulele” ”lär mig spanska” ”ta en promenad” och ”laga/ät god middag”. Och faktiskt så hinner jag inte allt! Promenaden SKER inte, det är därför jag skrivit in den i min dagliga to do-lista. Genom att inte jobba är jag inte alls så effektiv och snabb som i Sverige. Jag läser mycket, tar tupplurer (iaf om yogan började kl 05), lagar enkla goda middagar, dricker te, är med min man. Jag multitaskar lite även här (då genom att låta internetsidor ladda och under tiden kolla instagram) men en bra sak jag lyckas med är att äta måltider utan skärm. Det blir godare så. Kram, kul utmaning!

  1. PT-Fia skriver:

   Låter helt fantastiskt! Roligt att höra att du uppskattar! Kram!

  1. PT-Fia skriver:

   Spännande! Och roligt att du var med i utmaningen! Kram!

 2. Sofia skriver:

  Hej! Intressant och viktig belysning gällande multitasking, vilket alla borde sluta med.. eller? Det kanske är olika hur mycket olika personer klarar av att multitaska (och fortfarande må bra)? Jag upplever att jag i perioder nästan (?) kan må bra av att multitaska medan jag i andra perioder måste andas djupare, fokusera, spikmatta mer, lugna ner både yttre och inre stimulans, vilket iofs kan vara en negativ effekt av tidigare episod av för mycket multitasking, eller så är det en balans som passar mig, jag ska fundera vidare.

  Knep för att (förhoppningsvis) multitaska mindre är att ta hand om ett spädbarn.. dom multitaskar ju inte så det är liksom ingen idé att göra det själv heller <3

  1. PT-Fia skriver:

   Balans är verkligen något att landa i, det har du nog rätt i! Åh, mysigt med en liten att ta hand om! Kram!

 3. Sofia skriver:

  Känner definitivt igen mig, trots att jag inte haft utmattningssyndrom. Depressioner och dylikt har jag haft dock 🙂

  1. PT-Fia skriver:

   Så lätt att fastna i det mönstret när man väl börjat! Märkligt! 🙂

 4. Det här med att göra flera saker samtidigt var något jag upptäckte att jag gjorde när jag gick en mindfulnesskurs i våras. Den lärde mig så otroligt mycke tom mig själv och jag insåg hur otroligt ineffektivt det faktiskt är. Och som du skriver är det lite läskigt hur vi måste fylla på oss själva med ny stimulans hela tiden, att vi inte bara kan vara. Sedan i våras är detta något jag ofta tänker på och försöker påminna mig om, men de tär lätt att gömma!

  Skrev ett inlägg i ämnet tidigare i höstas som du gärna får läsa –> http://ptbyemma.se/blog/2016/09/om-att-gora-flera-saker-samtidigt/ 🙂

  Tack för att du tar upp det här och påminner om så viktiga saker!

  Kram

  1. PT-Fia skriver:

   Intressant med kurs! Roligt att höra att du uppskattar och tack för de fina orden! Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..