OM ATT LÄRA KÄNNA SIG SJÄLV

Reklam / I samarbete med DISC Analys

De senaste åren har jag fått många nya insikter kring min personlighet och stundtals lär jag mig något nytt om mig själv så gott som veckovis. Jag har skrivit en hel del inlägg om det här och ni har, tack och lov, varit många som känner igen er.

Just det HÄR inlägget om att få vara som en är blev uppskattat med mycket igenkänning.
Här är en liten bit:

”… jag storgråter till något jag ser på nyheterna, tappar livslusten en vanlig tisdag, blir djupt besviken när folk beter sig sämre än jag trodde och typ ääälskar livet när jag mår bra. Herregud. Det är sällan som jag bara ”är”. Jag är så uppe i min egen energi, andras energi, min magkänsla, människors beteenden, min egna känslor osv. det kan vara härligt och samtidigt förvirrande och bara väldigt intensivt jämt.”

Har även insett att jag är känslig för intryck och behöver planera in tystnad och icke-sociala stunder för att samla kraft. Har uppmärksammat mina förbaskade impulser som stör min vardag. Har insett att jag troligtvis tillhör de som har personlighetsdraget HSP, eller starkskör på svenska.

Jag tycker det är så intressant att greja med sådant här. Vill gärna ställa reflekterande (och lite djupa) frågor till folk, analyserar gärna varför en är som en är och tycker det är så spännande att försöka förstå och lära känna sig själv ännu mer.

sofia ståhl-41

Fick frågan om att göra ett personlighetstest som heter Disc-analys och tackade såklart ja.

Efter att ha gjort testet kom en analys på 22 sidor. Och mycket stämde verkligen! Fick några tankeväckande formuleringar som jag först tänkte inte stämde men efter att de landat så inser jag att det visst finns en sanning i dem.

Ibland är det inte helt bekvämt att inse saker om sig själv, men det hjälper en framåt och stärker i slutändan.

Läs mer om testet HÄR. 

 1. Kajsa skriver:

  Hej Sofia,

  Jag läser till personalvetare och har bl.a. annat läst en del kurser inriktade på just olika typer av personlighetstest. DISC är ett av världens mest använda personlighetstest, men det finns aspekter av det här testet som gör att det är väldigt tveksamt. Det finns väldigt många andra personlighetstest som är väldokumenterade och utforskade, DISC-metoden är inte det. Tycker det är viktigt att ha detta i bakhuvudet när en eventuellt får fram en analys. Jag tycker dock att det är toppen att reflektera över sig själv, men tycker att en ska vara medveten om att DISC-metodens begränsningar och utifrån det ta ”resultatet” med en stor nypa salt.

  1. Lotta skriver:

   Bra och viktig kommentar Kajsa!

  1. PT-Fia skriver:

   Verkligen spännande att reflektera lite extra! Tack för feedback, har det i bakhuvudet!

 2. Laura skriver:

  Hej! Det är verkligen spännande att lära sig om sig själv.

  Vill bara påpeka att dylika test inte har något stöd i forskning på att de faktiskt mäter det de säger sig göra. Det finns idag inga studier på att DISC mäter personlighetsdrag på något förutsägbart eller pålitligt vis.

  Sen kan man ju ändå göra det för att det är kul! Men då mer de det som ett horoskop eller quiz.

  1. PT-Fia skriver:

   Verkligen spännande! Tack för feedback kring testet, har det i bakhuvudet!

 3. Tycker också det är superintressant att både lära känna mig själv och andra bättre. Är så häftigt hur en aldrig blir ”fullärd” med det och hur man kan få veta oanade saker om både sig själv och nära och kära som man tror sig veta allt om prick när som helst 😃

  1. PT-Fia skriver:

   Så spännande! 🙂

 4. Tänkte på det där senast idag.. känner igen mig så väl. Och jag har gjort test för HSP och det har visat sig att jag tillhör den kategorin, fast social/extrovert men med behov av egentid och återhämtning. Även om man förändras hela livet har man nog ändå någon slags kärna av det som är ”jag”. Är man sån där som svänger mycket så gäller det nog att hitta det där tror jag.. så man ändå står stabil mitt i det där inre aprilvädret av svängningar.

  1. PT-Fia skriver:

   Väldigt spännande att läsa och lära sig mer om! Så intressant att lära sig mer om sig själv genom det!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..