FRÅGA DIG SJÄLV VARFÖR

Såhär inför ett nytt år är det kanske lättare än vanligt att skapa motivation och tänka nystart. Allt som skapar motivation är i regel bra, men det kan också vara bra att hejda sig en stund innan en drar igång sin satsning eller förändring.

Vill du börja träna, bli mer hälsosammare, äta mindre kött, stressa mindre eller liknande så fråga dig själv varför. Och upprepa varför igen och igen.

Varför vill du börja träna?

”För att jag borde ta tag i mig själv” är kanske ett vanligt svar.

Om du frågar igen. Varför vill du börja träna?

”För att jag vill bli mer vältränad” kanske du formulerar om det till då.

Och ännu en gång – Varför vill du börja träna?

”För att jag vill känna mig starkare i vardagen och känna mig smidig och stark i kroppen. Det skulle göra att jag mår bättre och blir gladare”.

Genom att ställa frågan ”varför” flera gånger så ändras svaret från något krävande borde/ska/måste till något som känns positivt, snällt och personligt. Plötsligt så känns det lättare att skapa den där motivationen för svaret finns ju där.

Och målet blir något som lovar gott och känns värdefullt.

sofia sjöström

Avslutningsvis så skulle jag vilja uppmuntra dig som läser detta att ge dig själv den här korta övningen. Varför vill du börja träna/stressa mindre/ta tag i dig själv/förändra livsstilen/etc?

Varför?

Och varför igen.

Dela gärna med er i kommentarsfältet eller skriv ner det för dig själv.

 1. För att jag vill LEVA!!
  Kram

 2. FK skriver:

  Vilket toppeninlägg!

  Jag ska sätta upp en mer strukturerad plan för löpträningen.
  Varför? För att jag vill genomföra ett ultralopp, lockas speciellt av Ultravasan.
  Varför? För att jag valt att lägga sporten jag satsat på 18 år på hyllan ett tag och känner att jag har möjlighet att ta löpningen till en högre nivå.
  Varför? För att det är skitcoolt att springa ruskigt långt!

  KRAM!

  1. PT-Fia skriver:

   Vad roligt att du uppskattar! Och spännande med löpträning, lycka till! Kram!

  1. PT-Fia skriver:

   Vad roligt att du uppskattar! 🙂

 3. I mina universitetsstudier (nu 4,5år av 5,5år gjorda) säger jag jämt att jag ska stressa mindre och inte få panik inför tentorna, vilket just ALDRIG händer :
  inför varje terminsslut sitter jag med ångest som sprutar ur öronen tillsammans med tårar ur ögonen. Inte rimligt! Jag står nu med en tuff höst i ryggen och har haft som nyårslöfte (nyårsönskan? -strävan? ”Nyårslöfte” klingar med så mycket prestation i mina öron) att DET HÄR ÄR ÅRET JAG TAR HAND OM MIN MENTALA HÄLSA. Så här långt går det ganska bra (även jag får avvärja andras tentaångest genom att omge mig med stora -mentala- kraftfält!) One step at a time, det här är hälsans år!

  ”Varför?”-För att jag är värd mer än all den ångest tentaplugget ger mig!

  Stor Kram, tack för en härligt ärlig blogg! <3

  1. PT-Fia skriver:

   Stor kram tillbaka!

 4. Mari skriver:

  Så otroligt bra inlägg. Amen liksom.
  KRAM

  1. PT-Fia skriver:

   Dina ord värmer! Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..