UTBRÄNDHETEN FÖRSTÖRDE MIN SYN

Jag skrev ett inlägg om hur utbrändheten har påverkat och förstört mitt minne. Läs det HÄR.

Tusen tack för era kommenterar och stöd. Det känns skönt att inte vara ensam om detta. Nämnde även att utbrändheten påverkat min syn och jag vill berätta för att se om även detta är vanligt.

Jag fick mina första glasögon vid tre års ålder. Skelade på ena ögat så hade lapp de första åren. Hade sedan glasögon varje dag fram till slutet av sjätte klass. Då tog jag av dem för att jag blev retad av en kille och vägrade sedan ha glasögon mer. I och med att mitt vänstra öga är starkare än mitt högre så har det fungerat fint utan brillor då det kompenserat för det svagare.

I gymnasiet hade jag ibland ett par glasögon i skolbänken men utöver det så har jag klarat mig bra utan. Aldrig haft linser.

sofia stahl+

Så 2012 i samband med att jag blev sjukskriven för utmattningsdepression så började jag bära glasögon igen hemma. Oftare och oftare. När jag började arbetsträna hösten 2013 så fick jag köpa nya då ögonen inte orkade med timmar framför datorn. Nu byter jag glasögon nästan varje år och de jag köpte i höstas känns redan för dåliga.

Min syn har försämrats något oerhört bara de senaste två åren. Och allt jag får höra är att det är normalt. Men det jag upplever kan inte vara normalt. Numera bär jag glasögonen varje arbetsdag och nästan jämt hemma. Varje halvtimme är det som att min syn checkar ut och jag får ”starta igång” den igen genom att fokusera och ställa in skärpan.

Tappar för övrigt skärpan direkt om jag inte anstränger mig och blir trött och stirrig i ögonen flera gånger under en arbetsdag.

Märker att synen försämrats radikalt det senaste året, numera kan jag inte längre läsa skyltar som jag tidigare tagit som en självklarhet och upptäcker så gott som dagligen att synen förändras.

Och inte en enda optiker som jag besökt har sagt att detta skulle vara annat än normalt, ingen har frågat om jag är eller har varit stressad eller sjuk, ingen har överhuvudtaget ställt mer än standardfrågor och sagt att jag bara behöver nya glasögon, igen.

Det var av en ren slump som jag för en månad sedan fick lära mig att det finns ett klart samband mellan sämre syn och utmattning. Att det är vedertaget (och säkert bevisat?) att synen påverkas negativt av stress och utmattning. Varför har ingen någonsin nämnt detta?

sofia stahl+1

Känner ni igen er? Har ni kunskap om detta? Vet ni någon vettig optiker som ni kan rekommendera? Önskar hjälp och råd om detta för just nu är jag rädd för att jag kommer sluta utan fungerande syn om den fortsätter försämras i den här takten. Och vi är säkerligen fler som upplever detta.

Är så tacksam för allt ni vill dela med er av kring detta. Kram!

 

 1. Sara skriver:

  Jag blev sjukskriven för utmattningsdepression för ca 10 månader sedan. När jag började komma tillbaks till jobbet i somras (har en hel del arbete med dator) märkte jag att ögonen blev trötta mycket fortare än tidigare och gick till optikern för att få terminalglasögon. Får då konstaterat att jag har ett synfel som funnit sedan jag var liten men hjärnan har kunnat korrigera det väldigt bra, fram till jag drabbas av utmattning. Först tänkte jag att hjärnans påfrestning med att korrigera synfelet man ha varit en av anledningarna till att jag blev sjuk men börjar mer och mer tro att det är tvärtom – att utmattningen gjort så att hjärnan inte längre orkar korrigera mitt synfel. Det var ett mycket intressant inlägg att läsa och jag är tacksam över att någon har lyft problemet. Jag nämnde vid mitt första besök hos optikern att jag precis återhämtat mig från en utmattning men fick absolut ingen respons på det. Är det så att det finns en allmänt dålig kunskap om detta hos de som man tror ska ha koll på sådant? Återigen, tack för ett bra och ”ögonöppnande” inlägg 😉

 2. Flisan skriver:

  Jag har precis blivit varse om detta. För ca två månader sedan var jag till optikern för min årliga kontroll. Mitt vänstra öga hade försämrats rejält på ett år. När jag skulle prova ut terminalglasögon för jobbet två veckor senare fick hon ett nytt resultat på vänster öga, plus skelning och dubbelseende. Idag har jag varit till en oftamolog på ögon och fått ett nytt resultat på vänster öga. Hur är det möjligt på ca 2 månader?! Nu ska jag testa en tillfällig prisma för skelningen och tillbaka om två månader. Just nu är jag tacksam att jag har abonnemang på glasögonen så det kan bytas så mycket det behövs. Men jag är förvånad över detta. Någon mer som upplevt samma på så kort tid?

 3. Sandra skriver:

  Hej! Hittade din blogg efter en googling på utmattning+ blogg. Är hemma och sjukskriven och vill bara TACKA för att du skriver om detta med synen. Har förstått att jag själv varit stressad i flera år innan ”polletten” trillat ned och har bl.a haft problem med synen. Har fortfarande dagar med dimsyn. Tack tack tack! 🙂

 4. Martin skriver:

  Upplever själv mycket ögontrötthet och håller på med återhämtning från utmattning.
  Jag tror som många missar är att utmattning handlar inte bara om hjärnan. Där finns faktiskt något som kan vara fysisk utmattning också, glöm inte det. Det vill säga utmattade ögonmuskler tex. Om det är så att ögonen är uppspända hela dagarna utan tillräcklig återhämtning. Upplever själv stela och sega muskler runt ögonen så mindre mobil,dator o direkt solljus tror jag kan va en bra start. Och såklart bra sömn.

 5. Sara skriver:

  Nu hittade jag detta inlägget 2 år senare men vad det hjälpte mig. Har haft glasögon sedan 4års ålder och alltid skelat gravt på mitt högra öga. Har även mycket lägre syn där än mitt vänstra. Senaste månaderna har jag märkt att jag inte kan läsa tex menyer på snabbmatsställen och dylikt men en sådan förändring är iof vanligt för mig då jag ser dåligt på långt håll. Det är när närsynen också började förändras som det blev jobbigt. Tecknar mycket och då använder jag datorn för att se referens bild. Började någon månad sedan med att jag fick kisa för att fokusera blicken och fick då spännings huvudvärk. Jag såg inte suddigt men såg inte heller utan att kisa, vrida huvudet etc. Sedan 2 veckor senare fick jag inflammations symtom i ögonen med mycket grus, super ljuskänslighet, en overklighets känsla i ögonen på någotvis, tjocka ögonlock och ont runt ögonen när jag rör dem. Har varit hos optikern och får nya glasögon snart och dem tyckte allt såg ok ut. Även läkare kunde inte se något fel utan gav mig antibiotika droppar som jag är sista dagen på den kuren nu. Visst blev det mesta bättre men känner ändå att jag har stora problem. Har tänkt på allt möjligt det kan vara och håller på att bli galen. Sedan hittade jag denna tråden och märker att det kan nog vara pga stress då jag aldrig vari så stressad som dem senaste månaderna/ nu då stora saker kommer att hända och jag också har svårt att få till allt. Sedan hjäper det säkert inte att jag sitter framför skärm/telefon nästan hela dagarna. Det hjälper verkligen att veta att jag inte är den enda med liknande problem.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..