UTBRÄNDHETEN FÖRSTÖRDE MIN SYN

Jag skrev ett inlägg om hur utbrändheten har påverkat och förstört mitt minne. Läs det HÄR.

Tusen tack för era kommenterar och stöd. Det känns skönt att inte vara ensam om detta. Nämnde även att utbrändheten påverkat min syn och jag vill berätta för att se om även detta är vanligt.

Jag fick mina första glasögon vid tre års ålder. Skelade på ena ögat så hade lapp de första åren. Hade sedan glasögon varje dag fram till slutet av sjätte klass. Då tog jag av dem för att jag blev retad av en kille och vägrade sedan ha glasögon mer. I och med att mitt vänstra öga är starkare än mitt högre så har det fungerat fint utan brillor då det kompenserat för det svagare.

I gymnasiet hade jag ibland ett par glasögon i skolbänken men utöver det så har jag klarat mig bra utan. Aldrig haft linser.

sofia stahl+

Så 2012 i samband med att jag blev sjukskriven för utmattningsdepression så började jag bära glasögon igen hemma. Oftare och oftare. När jag började arbetsträna hösten 2013 så fick jag köpa nya då ögonen inte orkade med timmar framför datorn. Nu byter jag glasögon nästan varje år och de jag köpte i höstas känns redan för dåliga.

Min syn har försämrats något oerhört bara de senaste två åren. Och allt jag får höra är att det är normalt. Men det jag upplever kan inte vara normalt. Numera bär jag glasögonen varje arbetsdag och nästan jämt hemma. Varje halvtimme är det som att min syn checkar ut och jag får ”starta igång” den igen genom att fokusera och ställa in skärpan.

Tappar för övrigt skärpan direkt om jag inte anstränger mig och blir trött och stirrig i ögonen flera gånger under en arbetsdag.

Märker att synen försämrats radikalt det senaste året, numera kan jag inte längre läsa skyltar som jag tidigare tagit som en självklarhet och upptäcker så gott som dagligen att synen förändras.

Och inte en enda optiker som jag besökt har sagt att detta skulle vara annat än normalt, ingen har frågat om jag är eller har varit stressad eller sjuk, ingen har överhuvudtaget ställt mer än standardfrågor och sagt att jag bara behöver nya glasögon, igen.

Det var av en ren slump som jag för en månad sedan fick lära mig att det finns ett klart samband mellan sämre syn och utmattning. Att det är vedertaget (och säkert bevisat?) att synen påverkas negativt av stress och utmattning. Varför har ingen någonsin nämnt detta?

sofia stahl+1

Känner ni igen er? Har ni kunskap om detta? Vet ni någon vettig optiker som ni kan rekommendera? Önskar hjälp och råd om detta för just nu är jag rädd för att jag kommer sluta utan fungerande syn om den fortsätter försämras i den här takten. Och vi är säkerligen fler som upplever detta.

Är så tacksam för allt ni vill dela med er av kring detta. Kram!

 

 1. Martin skriver:

  Upplever själv mycket ögontrötthet och håller på med återhämtning från utmattning.
  Jag tror som många missar är att utmattning handlar inte bara om hjärnan. Där finns faktiskt något som kan vara fysisk utmattning också, glöm inte det. Det vill säga utmattade ögonmuskler tex. Om det är så att ögonen är uppspända hela dagarna utan tillräcklig återhämtning. Upplever själv stela och sega muskler runt ögonen så mindre mobil,dator o direkt solljus tror jag kan va en bra start. Och såklart bra sömn.

 2. Sara skriver:

  Nu hittade jag detta inlägget 2 år senare men vad det hjälpte mig. Har haft glasögon sedan 4års ålder och alltid skelat gravt på mitt högra öga. Har även mycket lägre syn där än mitt vänstra. Senaste månaderna har jag märkt att jag inte kan läsa tex menyer på snabbmatsställen och dylikt men en sådan förändring är iof vanligt för mig då jag ser dåligt på långt håll. Det är när närsynen också började förändras som det blev jobbigt. Tecknar mycket och då använder jag datorn för att se referens bild. Började någon månad sedan med att jag fick kisa för att fokusera blicken och fick då spännings huvudvärk. Jag såg inte suddigt men såg inte heller utan att kisa, vrida huvudet etc. Sedan 2 veckor senare fick jag inflammations symtom i ögonen med mycket grus, super ljuskänslighet, en overklighets känsla i ögonen på någotvis, tjocka ögonlock och ont runt ögonen när jag rör dem. Har varit hos optikern och får nya glasögon snart och dem tyckte allt såg ok ut. Även läkare kunde inte se något fel utan gav mig antibiotika droppar som jag är sista dagen på den kuren nu. Visst blev det mesta bättre men känner ändå att jag har stora problem. Har tänkt på allt möjligt det kan vara och håller på att bli galen. Sedan hittade jag denna tråden och märker att det kan nog vara pga stress då jag aldrig vari så stressad som dem senaste månaderna/ nu då stora saker kommer att hända och jag också har svårt att få till allt. Sedan hjäper det säkert inte att jag sitter framför skärm/telefon nästan hela dagarna. Det hjälper verkligen att veta att jag inte är den enda med liknande problem.

 3. Lee skriver:

  Hej!
  Jag har också utmattningssyndrom och känner igen mig i dina texter och även denna om synen.
  Jag var till optikern förra veckan för en helt vanlig syn/linskontroll. Under undersökningen utan linser upptäckte jag att jag hade sämre syn, vilket jag hade på känn. Synen var som du beskrev det, jag trodde optikern hade justerat undersökningstavlan fel då jag inte såg ett skit. Efter ett tag så märkte jag att synskärpan kom tillbaka, men väldigt långsamt. Enligt min optikern så hänger det här garanterat ihop med min utmattning, då hjärnan är trött. Synen hade alltså svårt att fokusera.

 4. Elina skriver:

  Din syn påverkas radikalt av graviditet och amning. Amningen gör att trycket i ögonen förändras och man ser mycket sämre. För vissa blir det så och för vissa blir synen aldrig
  bättre efteråt, oftast tvärtom.värt att veta att det kanske också har med det hela att göra.
  Jag gick från att vara långsynt till att inte ens se skyltar eller ansikten på avstånd under graviditet och amning!

  1. PT-Fia skriver:

   Absolut! Men det här inlägget skrevs innan graviditet och amning. Det har varit så flera år i och med utbrändheten

 5. Anna skriver:

  Ser nu att det är ett tag sedan detta ämne togs upp men jag tycker det är viktigt att dela med sig av vad man varit med om speciellt om det kan hjälpa någon annan. För mig började allting för ca ett år sedan. Jag började se suddigt och få dimsyn när jag jobbade framför datorn, fick göra många uppehåll under en arbetsdag för att ”vila ögonen”. Som vanligt tror man att det ska gå över och att det ska bli bra, men det gjorde inte det utan det blev bara värre. Först idag har jag varit till ögonläkaren och gjort alla tänkbara tester som går och det hittades inget fel på mina ögon, jag har för övrigt terminalglasögon och läsglasögon. (som jag nyss har fått nya, men som inte hjälper mig när jag har dessa problem)
  Doktorn ställde frågor bl a om jag har ett stressigt jobb.
  Hon sa sedan att de symtom som jag beskriver hör ihop med utmattningssyndrom som hon flera gånger varit med om med sina patienter och som tydligen blir vanligare och vanligare. Till saken hör att jag har utmattningssyndrom och har säkert haft det på gång en längre tid fast jag har nonchalerat alla signaler men nu vet jag säker att det är det, fick det bekräftat av min privat läkare igår.
  Så för mig blev allting lite lättare att få veta att detta hör ihop. Nu kan jag släppa det med ögonen och slippa vara orolig för dem och vad det kan vara för fel. Nu kan jag fokusera på att ”bli frisk” igen, vet att det är en tuff resa men jag ger inte upp i första taget.
  //Allt gott!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..