UTBRÄNDHETEN FÖRSTÖRDE MIN SYN

Jag skrev ett inlägg om hur utbrändheten har påverkat och förstört mitt minne. Läs det HÄR.

Tusen tack för era kommenterar och stöd. Det känns skönt att inte vara ensam om detta. Nämnde även att utbrändheten påverkat min syn och jag vill berätta för att se om även detta är vanligt.

Jag fick mina första glasögon vid tre års ålder. Skelade på ena ögat så hade lapp de första åren. Hade sedan glasögon varje dag fram till slutet av sjätte klass. Då tog jag av dem för att jag blev retad av en kille och vägrade sedan ha glasögon mer. I och med att mitt vänstra öga är starkare än mitt högre så har det fungerat fint utan brillor då det kompenserat för det svagare.

I gymnasiet hade jag ibland ett par glasögon i skolbänken men utöver det så har jag klarat mig bra utan. Aldrig haft linser.

sofia stahl+

Så 2012 i samband med att jag blev sjukskriven för utmattningsdepression så började jag bära glasögon igen hemma. Oftare och oftare. När jag började arbetsträna hösten 2013 så fick jag köpa nya då ögonen inte orkade med timmar framför datorn. Nu byter jag glasögon nästan varje år och de jag köpte i höstas känns redan för dåliga.

Min syn har försämrats något oerhört bara de senaste två åren. Och allt jag får höra är att det är normalt. Men det jag upplever kan inte vara normalt. Numera bär jag glasögonen varje arbetsdag och nästan jämt hemma. Varje halvtimme är det som att min syn checkar ut och jag får ”starta igång” den igen genom att fokusera och ställa in skärpan.

Tappar för övrigt skärpan direkt om jag inte anstränger mig och blir trött och stirrig i ögonen flera gånger under en arbetsdag.

Märker att synen försämrats radikalt det senaste året, numera kan jag inte längre läsa skyltar som jag tidigare tagit som en självklarhet och upptäcker så gott som dagligen att synen förändras.

Och inte en enda optiker som jag besökt har sagt att detta skulle vara annat än normalt, ingen har frågat om jag är eller har varit stressad eller sjuk, ingen har överhuvudtaget ställt mer än standardfrågor och sagt att jag bara behöver nya glasögon, igen.

Det var av en ren slump som jag för en månad sedan fick lära mig att det finns ett klart samband mellan sämre syn och utmattning. Att det är vedertaget (och säkert bevisat?) att synen påverkas negativt av stress och utmattning. Varför har ingen någonsin nämnt detta?

sofia stahl+1

Känner ni igen er? Har ni kunskap om detta? Vet ni någon vettig optiker som ni kan rekommendera? Önskar hjälp och råd om detta för just nu är jag rädd för att jag kommer sluta utan fungerande syn om den fortsätter försämras i den här takten. Och vi är säkerligen fler som upplever detta.

Är så tacksam för allt ni vill dela med er av kring detta. Kram!

 

 1. Hej!
  Jag har också utmattningssyndrom och känner igen mig i dina texter och även denna om synen.
  Jag var till optikern förra veckan för en helt vanlig syn/linskontroll. Under undersökningen utan linser upptäckte jag att jag hade sämre syn, vilket jag hade på känn. Synen var som du beskrev det, jag trodde optikern hade justerat undersökningstavlan fel då jag inte såg ett skit. Efter ett tag så märkte jag att synskärpan kom tillbaka, men väldigt långsamt. Enligt min optikern så hänger det här garanterat ihop med min utmattning, då hjärnan är trött. Synen hade alltså svårt att fokusera.

 2. Din syn påverkas radikalt av graviditet och amning. Amningen gör att trycket i ögonen förändras och man ser mycket sämre. För vissa blir det så och för vissa blir synen aldrig
  bättre efteråt, oftast tvärtom.värt att veta att det kanske också har med det hela att göra.
  Jag gick från att vara långsynt till att inte ens se skyltar eller ansikten på avstånd under graviditet och amning!

  1. Absolut! Men det här inlägget skrevs innan graviditet och amning. Det har varit så flera år i och med utbrändheten

 3. Ser nu att det är ett tag sedan detta ämne togs upp men jag tycker det är viktigt att dela med sig av vad man varit med om speciellt om det kan hjälpa någon annan. För mig började allting för ca ett år sedan. Jag började se suddigt och få dimsyn när jag jobbade framför datorn, fick göra många uppehåll under en arbetsdag för att ”vila ögonen”. Som vanligt tror man att det ska gå över och att det ska bli bra, men det gjorde inte det utan det blev bara värre. Först idag har jag varit till ögonläkaren och gjort alla tänkbara tester som går och det hittades inget fel på mina ögon, jag har för övrigt terminalglasögon och läsglasögon. (som jag nyss har fått nya, men som inte hjälper mig när jag har dessa problem)
  Doktorn ställde frågor bl a om jag har ett stressigt jobb.
  Hon sa sedan att de symtom som jag beskriver hör ihop med utmattningssyndrom som hon flera gånger varit med om med sina patienter och som tydligen blir vanligare och vanligare. Till saken hör att jag har utmattningssyndrom och har säkert haft det på gång en längre tid fast jag har nonchalerat alla signaler men nu vet jag säker att det är det, fick det bekräftat av min privat läkare igår.
  Så för mig blev allting lite lättare att få veta att detta hör ihop. Nu kan jag släppa det med ögonen och slippa vara orolig för dem och vad det kan vara för fel. Nu kan jag fokusera på att ”bli frisk” igen, vet att det är en tuff resa men jag ger inte upp i första taget.
  //Allt gott!

 4. Hej,

  Jag hittade din blogg när jag sökte på fläckvis synbortfall. Har haft glasögon sedan fem års ålder. De senaste två åren har min syn förändrat radikalt. Kan knappt se utan dem. Jag känner en konstant trötthet i ögonen och en grumlighet. Efter en långarbetsdag märker jag genom text jag skrivit (arbetar som behandlingssekreterare) att jag tappat ord i meningsbyggnader, eller skrivit helt fel. Det är på morgonen/förmiddagen mina ögon är som piggast. Har sökt för detta men fått till mig att det är helt normalt. Har testat ögondroppar osv. Känner själv att det inte är helt normalt att man ska tappa synen bitvist.

 5. Hej på Er!

  Så skönt att få en förklaring till synproblemen. Jag fick glasögon vid 39 års ålder. Ett halvår senare fyllde jag 40 år och fick panikångest, kort därefter utmattningssymtom. Mina ögon blir sämre och jag måste nog byta glasögon igen bara 1 år efter mina första. Något jag också märkt är att jag får sämre o suddigare syn vid ägglossning, känner av min äl i ca 7 dgr. Jag vet inte om det beror på ökad ångest och hög puls som jag får i samband med äl eller om det är hormonerna som spökar? Värt att veta kanske. Utmattningssymtom ger ju även ökad pms pga stress, allt hänger ihop på något lustigt sätt. Yrsel kommer också alltid i samband. Kram på Er ”medsystrar”

 6. Hej
  Hittade din blogg då jag sökte på synproblem.

  Får först tacka för att du skriver om problemen runt utbrändhet, såsom problem med minnet. Känner verkligen igen mig!

  Jag gick in i väggen runt 4-år tillbaka i tiden, försöker att komma tillbaka men det år en kräftgång.
  Det senaste året så kände jag att det började att bli bättre och blev glad, tänkte att nu äntligen kanske jag kan öka från 25% arbete till 50%, har kämpat och hoppats och lyckades nästan, tills.. Det blev problem med synen, från ingenstans så fick jag problem att ibland läsa vanlig text, en dag är det som vankigt för att nästa vara helt hopplöst med synen.
  Senaste veckan så har jag hela tiden haft stora problem och även fått tillbaka huvudvärk och tinnitus.
  Från början så fick jag för mig att jag skelade med ögonen, att det var för att jag pressat mig. Men nu ikväll så upptäckte jag att mitt problem med ögonen inte är skelning eller dubbelseende som det sägs, det låter tokigt men jag har trippelseende på båda ögonen. Har aldrig hört att man kan ha det, skulle nog inte ens trott det om någon sagt det till mig.
  Tittar jag på en text med något av ögonen övertäckta så ser jag tre rader istället för en rad, det är en svagare rad över och under den riktiga raden.
  Är inte säker på att det har med en brytning i ögats lins, utan lutar mer mot att det har något med hjärnans tolkning av signalen från ögonen att göra då exakt samma syns (tre rader) oavsett vilket öga jag täcker över.
  Har nämnt till min läkare för ett tag sen att synen varierar från dag till dag, han vet inte varför.

 7. Hej Fia! Tack för en härlig blogg och underbar inspiration! Jag jobbar som logoped i Finland och tänkte att jag måste skriva eftersom min kollega jobbar som synpedagog. Problem med synen kan bero på hur hjärnan bearbetar synintryck. Utbrändheten kan således naturligt precis som den påverkar minne även eventuellt påverka den funktionella synen. Detta är alltså något mer än det som optikern ser. Jag frågade min kollega om hon känner till utbrändhet och syn (hur de hör ihop), och hon hade hört talas om det men kom tyvärr inte på någon artikel just nu där det skulle stå mer. Jag tänkte ändå länka till vår webbsida http://www.folkhalsan.fi/startsida/Var-verksamhet/Barn–familj/Synen/Testa-synen/ och http://www.folkhalsan.fi/medicinska/For-barn/Utveckling/Syn/ och en bok vi skrivit http://eproof.fram.fi/flipbooks/162/. Vi har främst jobbat med barn men eftersom du även som barn hade problem med synen kanske du aldrig då heller träffat en synpedagog. Min kollega rekommenderade dig i Sverige att via Syncentralen i ditt län fråga efter möjligheter för att träffa en synpedagog som jobbar med funktionella synutredningar och -handledning. Eventuellt behöver du först träffa en ögonläkare för att få remiss. Jag vet ju inte alls om detta hjälper dig eller stämmer in på just hur din syn fungerar, men med tanke på att du skriver att du gärna tar emot tips, så tänkte jag att jag gärna hjälper dig, när du ger oss all den härliga inspirationen via din blogg. Lycka till och trevlig vår!

 8. Men!! Varför har ingen nät detta? Det är ju galet, inte undra på att min syn är som den är. Den försämras så mycket hela tiden, tack för den här informationen!

 9. Hej Fia!
  Vet inte vad din optiker sagt men det låter som att du skulle kunna ha problem med skelning även nu. Det är vanligt, särskilt om man läser mycket och anstränger ögonen eftersom man då tröttar ut musklerna som styr ögonen. När musklerna blir trötta sticker ögonen iväg åt fel håll och då måste man anstränga sig för att få dem att titta åt samma håll igen. Det är vanligt, jag märker av min skelning på morgonen när jag vaknar och när jag läst länge, då ser jag dubbelt. Om det blir ett stort problem kan man få hjälp med det via ögonläkare. Man kan be sin optiker eller vårdcentralsläkare om hjälp att kolla om man skelar och om det är ett stort problem kan dem då skriva remiss till ögonläkare 🙂

 10. Å, känner verkligen igen mig. Inte så mycket gällande det att synen blivit sämre, däremot svårighet att ställa om skärpan. Att jobba vid datorn t.ex. och flytta blicken mellan skärmen och pappret på bordet. Eller att hänga med med blicken när något passerar snabbt förbi. Och som resultat av det här – yrsel.

 11. Hej Fia!
  Jag jobbar på Synsam i Lund där det finns en jätteduktig optiker som specialiserar sig på vissa ögonsjukdomar och annat man kan råka ut för med ögonen. Det är långt ifrån Stockholm men skulle du ha vägarna förbi så 🙂

  Lycka till!

 12. Jag skelar och har fått byta glasögonen varanat år då min syn försämrats eller skelningen blivit värre och jag trött i ögonen. Jag går till eye center mäster samuelsgatan som är bra optiker och skelningslökare, där kan man även få bidrag av staten om man skelar mycket.

 13. Jag känner igen mig så JÄKLARNS MYCKET. Jag har en ätstörning i bagaget (blev sjuk för 7 år sedan) och mitt normaltillstånd de senaste åren har varit stressad.

  Jag fick visserligen linser (har aldrig haft glasögon, det var för ”ocoolt” på den tiden och har sedan bara inte blivit av) när jag var 13 år (10 år sedan i år). Alla i min familj har synfel och min lillasyster fick även innan mig. Men idag har jag sämst syn av alla familjemedlemmar. Trots linser med ”rätt” styrka så har jag problem. Och dessutom försämras min syn helatiden. Jag byter nog styrka en gång i halvåret, ungefär.

  Jag har funderat på om detta problem kan ha en koppling med dessa psykiska (och fysiska) påfrestningar. Och visst låter det väl ändå troligt – om vi nu är fler!

 14. Hej Fia!
  Jag har läst din blogg ett tag och jag vill bara säga tack. Tack för att du är ”mänsklig” och tack för att du lyfter psykisk ohälsa. Jag läste ditt inlägg igår om att din syn blivit mer nedsatt. Jag tror det kan vara så för mig med. Jag besökte en kurator idag och hon undrade om jag var stressad. ”Ja dt är jag, hur visste du det” frågade jag. Då sa hon att jag nog inte sett vad hon skrev i mailet som hon skickade dagen innan eftersom jag frågade i mailet om just det hon skrev i det förra. Jag ser helt enkelt inte ibland/väljer att sortera bort. Liknande har hänt fast det var när jag skulle låsa dörren när jag skulle gå hemifrån. Jag stod med nyckeln mot nyckelhålet men det funkade inte. Det tog flera minuter innan jag förstod att det var fel nyckel.. Men det är skönt att läsa om att andra är med om liknande saker. TACK för det! /Emma

 15. Åh jisses, har aldrig ens kopplat min ständigt försämrade syn till min utmattning innan jag läste det här… Just ordvalet ”ställa in skärpan” grep tag i mig, för PRECIS så är det. Som att man fokuserar långt bort i horisonten, förbi allt som är i vägen. Kommer på mig själv att skaka på huvudet som en seriefigur när jag ställer om skärpan dessutom?

 16. Jag har hamnat i utmattningsdepression 2 ggr inom loppet av 3 år. Gick väl tillbaka till jobbet för snabbt första gången. Jag har varit tvungen att ta antedepressiva mediciner båda gångerna. Min syn försämrades radikalt. Nu har jag bytt sort på medicin och nu ser jag helt plötsligt bättre igen. Så äter man någon form av mediciner så kan dessa påverka ögonen väldigt mycket.

 17. Hej,
  Lyssnade på en podd från Hanna & Amanda då de pratade just om att Amanda varit hos optiker och fick veta att hon hade fått försämrad syn och att det förmodligen berodde på stress. Det var i något poddavsnitt innan jul. Minns inte om de pratade om vilken optiker hon hade besökt, men Amandas optiker verkade tänka och ha bra kunskap kring vad som kan påverka synen negativt. Det var jätteintressant att höra det poddinlägget då jag inte tidigare tänkt på att synen kan påverkas av stress. Egentligen låter det ju helt naturligt.

 18. Känner absolut igen mig. Jag har opererat mina ögon men under min utmattning trodde jag att jag skulle förlora synen igen. Såg nästan ingenting innan. Men jag började göra övningar som får ögats muskler att slappna av och bli mer elastiska (stavningar!?). Finns övningar på youtube. Fick enorm huvudvärk bakom ögat när musklerna började slappna av och ångrade mig ett tag att jag testade men idag är synen tillbaka.

 19. Skriver under på det med. Har sett suddigt, dåligt på långt håll och med kass skärpa sedan 2012 när stressymtomen började. Fick glasögon 2014. Skaffade linser 2016 och förstod då att glasögonen hunnit bli sämre. Upplever det svårt att fokusera blicken och blir mycket ansträngd av det. Kan titta på skärmen men det är först när jag ställt in skärpan, likt på en kamera, som jag kan läsa. Blir ofta trött i blicken och blundar gärna för att vila. Optikern jag fick linserna av frågade ingenting annat än rutinfrågorna. Skulle gärna veta mer om detta och om det finns något man kan göra.
  Utmattning lämnar många spår efter sig. Skönt att inte vara ensam men trasigt att så långa dras med detta. Är glad att du lyfter ämnet och berättar om dina erfarenheter. Tack!

 20. Inte roligt alls, det här med synen. Jag har för dålig koll på ämnet för att säga nåt om det – men jag tänkte på en annan sak. Vad GRYM du var i Aftonbladet Morgon i morse! Tycker fortfarande att så många ”experter” som uttalar sig om hälsa och träning i t.ex. tv är så grunda i sitt tänk. Men så kommer du och är så klockrent genomtänkt och vettig. Jag tror och hoppas att du får flera flera människor att börja tänka i nya banor varje gång du uttalar dig om hälsa.

 21. Contacta i Jakobsbergs Centrum, jag går hos en kille som heter Fredrik där -känner mig trygg med hans bedömningar!
  Jag har själv samma problem -synen blir sämre och sämre: vilket förklaras med att jag läser alldeles för mycket och ”fågelskådar” alldeles för lite…
  Du kanske behöver se till att ha bra avlastning när du sitter vid datorn?

 22. Hej Sofia.
  Ville bara säga tack för att du tog till dig och gjorde överskriften större precis bredvid din logga. Tusen tack för allt Viktigt som Du berör genom dina ord. Du är en sann och ärlig förebild . Tack

 23. Hej Fia,
  Tråkigt att du upplever att du ej blivit ordentligt bemött av mina optikerkollegor inom kåren.

  Rekommenderar att du bokar en tid på Magisterprogramnmet på St Eriksögonsjukhus. Som patient får du en 90 minuters undersökning och blir väl omhändertagen oavsätt problematik.
  Hoppas att du får ordning på synen!
  Välkommen.

 24. Jag har inte ens reflekterat över att det kan vara så, jag drabbades av utbrändhet 2015, har haft glasögon sedan jag gick i 7:an men har klarat mig utan när jag tränat, ibland hemma osv. Men nu i år, testade jag synen, vilken hade försämrats avsevärt på bara 1 år. Köpte nya glasögon och har sedan dess märkt att jag är dagligen beroende av dom. På ett helt annat sätt än tidigare. Hmm… rätt intressant att du tar upp det! Tack. <3 KRAM

 25. Hej! Jag är sjuk i utmattningssyndrom nu och min syn blir också sämre, ser dimmigt och suddigt och har behövt köpa glasögon som jag använder när jag behöver fokusera blicken 🙁

 26. Känner igen en hel del.. När jag studerade på högskolan för några år sedan blev min syn radikalt sämre, jag var stressad och fick gå i KBT för lite olika problem. Sedan dess har jag inte kunnat läsa en vanlig bok, kan inte koncentrera mig nog mycket, glömmer det jag läser och tankarna vandrar.

  Jag upplever också att synen ibland är väldigt dålig, kan ha svårt att läsa skyltar likt du beskriver, mina ögon checkar också ut och jag måste anstränga mig. Jag har fått glasögon för detta. Det märkliga är dock att jag klarar alla syntester om jag vill, när jag sökt olika jobb, tagit mc-körkort osv har jag klarat syntesten med bravur. Är inte det märkligt!? När det väl gäller ser jag, men om jag är trött och kör bil har jag ibland väldigt svårt att se skyltar osv..

  Jag gissar att synen påverkas mycket mer av olika faktorer än vad optiker vill ge sken av eller vet. Optikern tjänar ju trots allt pengar på att du köper nya glasögon och är nog inte speciellt intresserad av varför din syn förändras…. Bara några av mina tankar

 27. När jag sakta vandrade vägen mot utmattning fick jag skaffa glasögon och när jag sedan verkligen blev sjuk blev det ännus sämre och jag fick byta igen. Sen har det varit lungt och jag har haft samma styrka ett par år. Men jag räknade själv hela tiden med att det berodde på utmattningen. Det kändes på ngt vis självklart att även synen kan drabbas.
  Jag hade istället större problem med att fokusera blicken, när jag var ute och gick, cyklade eller åkte båt osv. Jag kunde bli helt slut i huvudet i ögon och huvud efter en båttur just för att det gick fort och mina ögon bara kämpade med att focusera.
  Nu när jag mår mkt bättre är det helt läkt som tur är!

 28. Har liknande problem som du. Har haft /har utmattningssymptom. Har varit hos en optiker som tror att det beror på migrän. Har tidigare haft migrän men undrar senare år inte haft så mycket huvudvärk mer påverkan på synskärpan och trötthet i ögonen. Om du inte mätt trycket i ögonen så kan det vara boven i dramat, så var det för mig. Ögonspecialist står på tur nu för min del så får se var det landar(är 36 år så jag undrar också var detta ska sluta :))

 29. Jag känner verkligen igen mig men har ingen kunskap om detta. Har dock svårt att lita på optiker överhuvudtaget då de jag träffat bara velat sälja glasögon och alla har bedömt synen olika. Jag skulle råda dig att träffa en ögonläkare istället.

 30. Jag känner så väl igen mig i lappen, glasögonen och vad utmattningen gör med synen. Min syn blev dock aldrig så bra att jag klarat mig utan glasögon däremellan. Men när jag förra våren fick ett bakslag strax efter att jag trappat upp till 50% fick jag plötsligt yrsel och hade så svårt att fokusera om blicken att det var en rejäl kraftansträngning att ena vrida huvudet innan jag skulle korsa vägen…

  Jag tog självmant upp detta med min optiker och hon förklarade det som att synen ofta blir påverkad när vi är vanligt trötta också. Och att synen liksom inte gör skillnad på trötthet och trötthet vilket gör att man kan uppleva långvariga problem med synen vid långvarig trötthet. Tror att det stämde in bra på mig för för mig har det vänt och blivit bättre och jag märker dessutom direkt när jag har en dålig dag då problemen dyker upp igen. Så visst det kan ha med utmattningen att göra men lika gärna med ålder etc med tanke på att du snarare tycks bli sämre trots att du mår bättre. Men, precis som det står ovan, be om en rejäl koll så du inte behöver oroa dig!

 31. Oj, jag känner verkligen igen mig! Jag har extra svårt att tex växla mellan att titta på mobilen och TV-skärmen..ibland tar det en evighet innan ögonen ”ställer om sig”. Jag blir otroligt trött i och får ont i ögonen om jag läser, sitter vid datorn eller utsätter dom för ljus. Att dom ”checkar ut” var en rätt träffande beskrivning. Jag hade ingen aning om att det här var vanligt vid utmattning. Jag borde kanske ta upp det med min läkare och se vad hon säger. Jag har aldrig haft problem med synen innan så det känns lite läskigt =/

 32. hej fia.
  har inte själv varit med om en utmattningsdepression en flera gånger kraschat i mindre mån eller fått hejda mig i ett enormt andetag för att inte göra det och i samband med att jag är stressad, då mer än vanligt då jag lever med en konstant stress, märker jag hur synen förändras men för mig då temporärt under den intensiva stressen som uppstår.
  rent fysiologiskt tror jag att det handlar om att kroppen och då även knoppen prioriterar det som är viktigast där och då. med det menar jag ju inte att synen inte är viktig men våra kemifabriker & fysiska underverk till kroppar är ju experter på sig själva och kanske blir synen någonting som får bli lidande för att något annat behöver prioriteras?
  – det är såklart bara en tanke men kanske kan det vara ett sätt att tänka på?

  och mitt tips är att gå längre än så, gå till ögonläkare och ställa k r a v. för det är tyvärr vad som krävs för att ens problematik idag ska bli uppmärksammad utan att behöva vara dödssjuk.
  skickar en dos med pepp och ork, du är stark och en stålande lysande stjärna.
  glöm aldrig det!

 33. Jag känner igen mig i precis allt. Speciellt det där om att ställa om skärpan och att ögonen liksom ”glider iväg” när jag inte koncentrerar mig. Under två år fick jag byta glas flertalet gånger för att synen förändrades. Sedan stannande det av och nu försämras den mycket långsammare. Har varit hos ögonspecialister av andra anledningar än min syn där de även konstaterade att jag hade en svag skelning. Och både ögonläkaren och mina optiker har konstaterat att alla ”symptom” är normala och att man ska anpassa glasögonen efter det.

  Min enda skillnad från dig är att jag aldrig har varit utbränd. Jag har aldrig varit deprimerad eller haft några psykiska problem (mer än vanlig stress osv). Jag har helt enkelt likadana synproblem som du med samma symptom utan en utmattningsdepression. Och även mina läkare säger att detta är normalt. Så jag tror inte du ska oroa dig för mycket eller överanalysera för mycket. Ibland är det bara som det är, oberoende utmattningen.
  Kram på dig!

 34. Hej! Jag har också haft glasögon sedan jag var liten. 7 år när jag fick mina första. Klarade mig dock utan dem med liknande problem som ditt, att mina ögon kunde fokusera bra men att ögonmusklerna fick jobba för hårt och då kunde följden bli att jag fick sämre syn när jag blev äldre sa min ögonläkare (väldigt bra sådan för övrigt). Då orkar inte musklerna lika mycket. Nu är jag 30 år och har de senaste åren upplevt samma som du, dock inte lika intensivt kanske. Men jag klarar mig inte utan glasögonen nu. Får ont i ögonen, huvudet och får fokusera/ställa in skärpan som du skriver. Och så funkar det en kort stund. Tänker att i mitt fall är det för att jag slarvade med dem i yngre år och då blev det som läkaren sa. Så det kanske kan bero på åldern också? Även om det är tråkigt (så känns det för mig iaf). Jag har dock inte varit utbränd men har ett stressigt jobb, dock inte värre än nån annan tror jag. Men är du orolig för det kanske du kan få en remiss till en ögonläkare från vårdcentralen? Kanske är bättre att få det utrett än att en optiker tittar på det? Men som sagt, det kan ju vara en åldergrej så det behöver ju inte vara nåt allvarligt 😊 Ha en fin dag och tack för en jättebra blogg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..