RECEPT: GLÖMD KAKA

Den här godingen är det senaste tillskottet i min dessertsamling: Glömd kaka.

Titta bara på den!

Den kallas för glömd kaka för att man helt enkelt ska glömma den i ugnen över natten. Logiskt ju. En vän gjorde den till oss på nyårafton och jag blev helt såld. Ser redan fram emot fredag då jag ska introducera den för syrran och hennes snubbe.

Det är något med den där frasiga, lena, saftiga och rejäla marängen tillsammans med bären och grädden. Som en mjukare variant av en pavlova.

Recept Glömd kaka
ca 6 personer

5 st äggvitor
3,5 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och ströbröd till formen

Gör såhär:

Kvällen innan: Värm ugnen till 250 grader. Knäck äggvitorna i en bunke, viktigt att ingen gula kommer med. Börja försiktigt vispa vitorna med en elvisp på lägsta nivån. Höj sedan stegvis till högsta nivån när det börjar skumma (efter ca 30 sek). Blanda försiktigt ner socker, bakpulver och salt. Fortsätt vispa tills smeten blir alldeles krämig, glansig och fast. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ut. Smörj en rund form med löstagbar kant och strössla i lite ströbröd. Häll smeten i formen och dra upp den mot kanterna till en ”skål” med ett tunnare lager smet i mitten. Ställ in formen i ugnnen och stäng av värmen (viktigt!). Glöm bort den tills nästa dag.

Inför servering: Fyll marängen med vispad grädde eller glass och toppa med färska bär. Njut!

För att göra det lite mer spännande kan du smälta ner ditt favoritgodis (t.ex. dumle, choklad, ahlgrens bilar etc), röra ihop med grädde, låt svalna och sedan vispa fluffigt och lägga i botten av marängen.

Ni måste prova denna! Och eftersom den sköter sig själv i ugnen så är den perfekt att göra kvällen innan och sedan bara bygga ihop när det är dags att äta den.

Och hojta om ni har något mer gott recept med maräng. Jag verkar ju aldrig tröttna på maränger, det kan vara det godaste jag vet i kategori desserter.

  1. Lina skriver:

    Hej Fia! Så himla stort grattis till bullen i ugnen! Undrar bara hur stor form du använde till ”den här bullen i ugnen?” Kram!

  2. Anna skriver:

    MUMS vad gott! Och verkar ju ganska lätt, härligt. Säkert gott att röra ner lemoncurd i grädden, tänkte jag när du skrev att den påminde om pavlova. Blev väldigt pepp på att baka nu!

    1. ptfia skriver:

      Åh, den kombinationen! Om du testar, berätta gärna om det blev så bra som det känns att det kan bli 🙂

  3. petra skriver:

    Har ju födelsedag om lite mer än en vecka.. Denna blir det då… 🙂 funderar på att hälla i lite kolasås i botten.. 🙂

    1. ptfia skriver:

      Mmm, det lät ju alldeles fantastiskt gott. Berätta gärna sen om det blev så gott som det låter! 🙂

  4. Sara skriver:

    Wow vad spännande! Det ska jag prova i helgen 😀 Låter du den stå kvar i ugnen i ett dygn då? Jag tänker att om man gör den på kvällen dagen innan och har middag dagen efter så vill man ju bygga ihop den precis innan servering men håller den sig fräsch så länge? 🙂

    1. ptfia skriver:

      Precis så! 🙂 Åh, roligt att du ska testa! Hoppas den smakar! 🙂

    1. ptfia skriver:

      Ja, den är verkligen något alldeles extra! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..