NEJ TILL NYÅRSLÖFTE. MÄRK DITT ÅR

En kompis berättade om ett smart sätt som hans vän har anammat de senaste åren. Istället för att sätta nyårslöften som ofta är förknippade med press och misslyckande, så väljer han ett ord för året. Han började för några år sedan med ”Hälsans år”. Under hela det året så lade han fokus på att ge sig själv hälsosamma förändringar. Han slutade röka, blev mer aktiv, började äta bättre osv.

Året efter var ”Stilens år”. Han ändrade sitt sätt att shoppa och köpte mer kvalitet, rensade garderoben, bytte frisyr och lade mer krut på piffet.

Fortsättningsvis så har han haft ”Resornas år” och ”Ekonomins år” om jag inte minns fel. Jag blev så inspirerad av det här och har därför anammat det rakt av.

Tycker om tanken på att sätta ett ord i fokus under ett helt år för att i lugn och ro kunna genomföra vissa förändringar som gör att livet känns lite roligare, lättare, bättre eller vad det nu kan vara.

Och det man förändrar ska såklart vara långsiktigt och tanken är att det man gjort under året ska fortsätta in i nästa som nya rutiner.

sofia-stahl0

Här kommer några förslag om ni skulle vilja anamma detta med:

”Ekonomins år”
Kanske är det året då du går igenom din ekonomi och ser över den i stort. Vad lägger du pengar på, hur kan du öka ditt sparande, vilka försäkringar har du och vilka behöver du ha. Kanske kan det där med aktier vara så intressant att du går en kurs i ämnet.

”Närvarons år”
För mer närvaro i livet kanske du övar på att få in en rutin där du mediterar varje kväll innan läggdags. Eller så går du i terapi för att få hjälp dina katastroftankar och slippa oroa dig så mycket. Du kanske hittar något sätt som hjälper dig att vara här och nu, vågar möta tystnaden och börjar lyssna mer aktivt.

”Landningens år”
En vän valde just detta då hon känner att hon behöver landa i sitt liv – eller snarare veta vart hon vill landa. Vart vill hon bo? Vad vill hon egentligen jobba med? Vart vill hon vara? Ge dig ett år att landa i det du behöver.

”Jobbets år”
Kanske är detta året då lägger lite extra krut på jobbet. Kanske vill du jobba för att avancera något steg eller göra tvärtom och byta inriktning, skola om dig eller våga jobba mindre? Eller så går du en kurs för att öka din kompetens eller för någon liten förändring som gör mycket för ditt välmående på jobbet.

Såg att Josefin har gjort något liknande. Hon skrev ett utförligt inlägg om sitt val om ”Njutningens år”. Läs det HÄR.

Har ni gjort något liknande? Vad skulle ni välja att märka ert 2017 med?

sofia-stahl0

Bild: Erik Dilexit. 

 

 1. Katja skriver:

  Tack för superbra tips! <3 ska skriva ner ord.

  1. ptfia skriver:

   Roligt att du uppskattar! 🙂

 2. Lotta skriver:

  Jag tänker att mitt 2017 ska bli ”hudens år”! Det kanske låter som ett ”litet” ord jämfört med hälsans eller träningens år, men för mig är huden något som jag länge tänkt att jag ska ta tag i men inte hunnit/orkat/velat spendera de pengarna etc… Jag har haft fet och aknebenägen hud sedan tonåren och har använt diverse produkter för att råda bot på det och resultaten har varierat. Nu har jag tagit ett första steg mot en ”friskare” hud då jag var hos en hudterapeut idag och fick en ordentlig ansiktsbehandling. Hon hjälpte mig att lägga upp en plan och jag har införskaffat en del produkter som jag tänkt testa. Har ingen aning om det kommer att funka för mig, men jag vill i alla fall inte längre vara passiv i den här frågan i mitt liv. Jag tänker vara snäll mot mig själv och inte ha för höga förväntningar!

  1. ptfia skriver:

   Massa lycka till på ditt och hudens år! <3

 3. Marie skriver:

  Mitt ord får bli flow, när jag får flyt i vardagen sparar jag så mycket energi och känner mig glad. Det vill jag känna oftare 2017

  1. ptfia skriver:

   Spännande! 🙂

 4. Maria skriver:

  När jag blev sjukskriven för utmattningssyndrom 2014 så bestämde jag att 2015 skulle bli mitt ”snälla år”. Jag hade glömt bort att vara snäll mot mig själv. Det snälla året var så bra, jag lyssnade mer på vad jag ville. Och det ledde att jag blev mer modig. Utmanade mig själv på roliga sätt. Så 2016 var mitt ”modiga år”. Det ledde till att jag gjorde stora livsförändringar som jag har mått jättebra av. Och faktum är att modiga året var så kul att 2017 är ”modiga året 2.0” OCH ”känsla/hjärta året”. Det betyder att jag ska tro på mig själv och fortsätta göra saker även fast de är lite läskiga plus det viktigaste: göra det jag känner för, inte göra en massa saker bara för att jag borde eller för någon annans skull när det bara tar av mig. Lyssna mer på hjärtat än hjärnan alltså.
  Himla bra med temaår tycker jag!

  1. ptfia skriver:

   Tack för att du delar med dig, så inspirerande! <3

 5. Stina skriver:

  Tycker att det låter som en helt fantastisk idé att ”märka” sitt år istället för att välja nyårslöften. För ofta blir det ju flera, och gärna specefika sådana i mitt fall, som man skriver ner i någon bok och sedan glömmer bort. Sedan hittar man den någon gång i oktober igenom tänker att ”nu är det för sent.” Även om det nya året på sätt och vis är en bra tid att ändra vanor så är det också en tid med mycket press på att vi ska förändra och förbättra oss själva, och gärna med en gång.

  Jag funderade på Hälsans år, men valde Balansens år, vilket är ganska likt, men passar mig bättre. Hitta balans i att vilja bli bättre/frisk från min depression, men inse att det tar tid och att jag får tillbaka slag. Hitta balans i att äta bra, först tre mål om dagen för att sedan göra dem nyttigare. Kanske investera i en höghastighetsmixer för smoothies och soppor (Jag älskar att äta mat, inte så mycket att laga den :__: ) Träna i min egen takt och med yoga så att jag kan bygga styrka på ett sätt som jag finner roligt och avslappnande. Hitta en ny balans i mina relationer kommer också bli viktigt detta året.

  Jag hoppas fler hänger på detta i stället för stressande, ångestfyllda nyårslöften och väljer att fokusera lite extra på ett område av dennes liv just detta året. Tack så mycket för att du skrev det här inlägget, Sofia!

  1. ptfia skriver:

   Tack för dina fina ord och att du delar med dig! <3!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..