NEJ TILL NYÅRSLÖFTE. MÄRK DITT ÅR

En kompis berättade om ett smart sätt som hans vän har anammat de senaste åren. Istället för att sätta nyårslöften som ofta är förknippade med press och misslyckande, så väljer han ett ord för året. Han började för några år sedan med ”Hälsans år”. Under hela det året så lade han fokus på att ge sig själv hälsosamma förändringar. Han slutade röka, blev mer aktiv, började äta bättre osv.

Året efter var ”Stilens år”. Han ändrade sitt sätt att shoppa och köpte mer kvalitet, rensade garderoben, bytte frisyr och lade mer krut på piffet.

Fortsättningsvis så har han haft ”Resornas år” och ”Ekonomins år” om jag inte minns fel. Jag blev så inspirerad av det här och har därför anammat det rakt av.

Tycker om tanken på att sätta ett ord i fokus under ett helt år för att i lugn och ro kunna genomföra vissa förändringar som gör att livet känns lite roligare, lättare, bättre eller vad det nu kan vara.

Och det man förändrar ska såklart vara långsiktigt och tanken är att det man gjort under året ska fortsätta in i nästa som nya rutiner.

sofia-stahl0

Här kommer några förslag om ni skulle vilja anamma detta med:

”Ekonomins år”
Kanske är det året då du går igenom din ekonomi och ser över den i stort. Vad lägger du pengar på, hur kan du öka ditt sparande, vilka försäkringar har du och vilka behöver du ha. Kanske kan det där med aktier vara så intressant att du går en kurs i ämnet.

”Närvarons år”
För mer närvaro i livet kanske du övar på att få in en rutin där du mediterar varje kväll innan läggdags. Eller så går du i terapi för att få hjälp dina katastroftankar och slippa oroa dig så mycket. Du kanske hittar något sätt som hjälper dig att vara här och nu, vågar möta tystnaden och börjar lyssna mer aktivt.

”Landningens år”
En vän valde just detta då hon känner att hon behöver landa i sitt liv – eller snarare veta vart hon vill landa. Vart vill hon bo? Vad vill hon egentligen jobba med? Vart vill hon vara? Ge dig ett år att landa i det du behöver.

”Jobbets år”
Kanske är detta året då lägger lite extra krut på jobbet. Kanske vill du jobba för att avancera något steg eller göra tvärtom och byta inriktning, skola om dig eller våga jobba mindre? Eller så går du en kurs för att öka din kompetens eller för någon liten förändring som gör mycket för ditt välmående på jobbet.

Såg att Josefin har gjort något liknande. Hon skrev ett utförligt inlägg om sitt val om ”Njutningens år”. Läs det HÄR.

Har ni gjort något liknande? Vad skulle ni välja att märka ert 2017 med?

sofia-stahl0

Bild: Erik Dilexit. 

 

 1. Jag tänker att mitt 2017 ska bli ”hudens år”! Det kanske låter som ett ”litet” ord jämfört med hälsans eller träningens år, men för mig är huden något som jag länge tänkt att jag ska ta tag i men inte hunnit/orkat/velat spendera de pengarna etc… Jag har haft fet och aknebenägen hud sedan tonåren och har använt diverse produkter för att råda bot på det och resultaten har varierat. Nu har jag tagit ett första steg mot en ”friskare” hud då jag var hos en hudterapeut idag och fick en ordentlig ansiktsbehandling. Hon hjälpte mig att lägga upp en plan och jag har införskaffat en del produkter som jag tänkt testa. Har ingen aning om det kommer att funka för mig, men jag vill i alla fall inte längre vara passiv i den här frågan i mitt liv. Jag tänker vara snäll mot mig själv och inte ha för höga förväntningar!

 2. Mitt ord får bli flow, när jag får flyt i vardagen sparar jag så mycket energi och känner mig glad. Det vill jag känna oftare 2017

 3. När jag blev sjukskriven för utmattningssyndrom 2014 så bestämde jag att 2015 skulle bli mitt ”snälla år”. Jag hade glömt bort att vara snäll mot mig själv. Det snälla året var så bra, jag lyssnade mer på vad jag ville. Och det ledde att jag blev mer modig. Utmanade mig själv på roliga sätt. Så 2016 var mitt ”modiga år”. Det ledde till att jag gjorde stora livsförändringar som jag har mått jättebra av. Och faktum är att modiga året var så kul att 2017 är ”modiga året 2.0” OCH ”känsla/hjärta året”. Det betyder att jag ska tro på mig själv och fortsätta göra saker även fast de är lite läskiga plus det viktigaste: göra det jag känner för, inte göra en massa saker bara för att jag borde eller för någon annans skull när det bara tar av mig. Lyssna mer på hjärtat än hjärnan alltså.
  Himla bra med temaår tycker jag!

 4. Tycker att det låter som en helt fantastisk idé att ”märka” sitt år istället för att välja nyårslöften. För ofta blir det ju flera, och gärna specefika sådana i mitt fall, som man skriver ner i någon bok och sedan glömmer bort. Sedan hittar man den någon gång i oktober igenom tänker att ”nu är det för sent.” Även om det nya året på sätt och vis är en bra tid att ändra vanor så är det också en tid med mycket press på att vi ska förändra och förbättra oss själva, och gärna med en gång.

  Jag funderade på Hälsans år, men valde Balansens år, vilket är ganska likt, men passar mig bättre. Hitta balans i att vilja bli bättre/frisk från min depression, men inse att det tar tid och att jag får tillbaka slag. Hitta balans i att äta bra, först tre mål om dagen för att sedan göra dem nyttigare. Kanske investera i en höghastighetsmixer för smoothies och soppor (Jag älskar att äta mat, inte så mycket att laga den :__: ) Träna i min egen takt och med yoga så att jag kan bygga styrka på ett sätt som jag finner roligt och avslappnande. Hitta en ny balans i mina relationer kommer också bli viktigt detta året.

  Jag hoppas fler hänger på detta i stället för stressande, ångestfyllda nyårslöften och väljer att fokusera lite extra på ett område av dennes liv just detta året. Tack så mycket för att du skrev det här inlägget, Sofia!

 5. Mitt ord blir RÖRELSE. Inte någon hets på att träna röven av mig, men en påminnelse om att lite rörelse varje dag kommer göra gott för mina stela axlar och höfter.

 6. Gillar idéen! Nu blir utmaningen att välja vilket ord som ska forma året. Hade helst valt alla på en gång men det är väl det jag ska försöka låta bli 😉

 7. Åååå vilken fantastisk idé.
  Mitt ledord för 2017 kommer nog att bli ”HÄLSA”.
  Har varit sjukskriven sedan oktober för utmattningssyndrom & ångest. Har kämpat på & försökt komma tillbaka till livet med promenader, vila & mindfulness (som är nytt för mig). Å det verkar ha fungerat, för idag var jag tillbaka hos läkaren, som tror jag skall klara av att börja jobba 50% fr o m 1 februari…. & jag ser sååå fram emot det.
  Men självklart skall jag fortsätta att fokusera på min hälsa… både min fysiska hälsa & min psykiska hälsa. Utmaningen i min fysiska hälsa blir att försöka fortsätta gå ner i vikt (har tappat 7 kg under sjukskrivningen) & har drygt 30 kg kvar att gå ner.. samt att få minska min diabetesmedicinering!

  Kram på er
  // Pernilla

 8. Ja jag följer något som heter One Little Word där man väljer ett ord som kommer vara årets ord och som man sedan fokuserar på på olika sätt. Mitt ord för 2017 är styrka, både mental och fysisk.

 9. Mitt ord 2017 är STARK. Läste om ett liknande upplägg med att välja ett ord i en annan blogg och tänkte med en gång att detta är ordet för mig.
  Jag vill bli stark i kroppen – för att slippa smärtan i ryggen och för att klara av alla de löparäventyr jag längtar efter.
  Jag vill vara stark nog att alltid säga vad jag tycker och säga ifrån när något inte känns bra.
  Jag vill också vara stark nog att göra de förändringar som krävs för att jag ska må bättre på jobbet och i vardagen.
  Känns otroligt stärkande att ha med sig detta in i det nya året.
  Kramar

 10. Hallo, jag jobbar med växter och eftersom vädret och det svenska klimatet inte erbjuder mycket i växtväg under vinterhalvåret sitter jag nu inne och klipper små, små bebisväxter som till våren skall växa upp och bli stora och förhoppningsvis vackra. Så ensam i en kall hall satt jag tills jag tröttnade och tänkte ”nej, nu ska jag ta mig fasiken börja lyssna på poddar”, har faktiskt inte gjort den ännu. Men jag laddade ned itunes och började sedan söka på poddar. Vad kan man lyssna på?… aah pt-fia! och efter 10 minuter var jag. S.Å.L.D.

  Nu är det januari, jag ska klippa växter i två månader till. Problemet är att jag har under tre dagar lyssnat på alla dina poddar, och dom är så himla bra, du är så bra! Dom är intressanta, roliga, tankevärda och ifrågasättande. Min fråga; kommer det mer? kramis kramis

  1. Åh, tack för de fina, värmande orden! Blir så glad! 🙂 Den är avslutad efter de två säsongerna, men har fått önskemål om fler från ett par håll så ska se om vi kan hitta fram till något annat intressant! 🙂 Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..