3 LÄSVÄRDA BÖCKER

Något av det bästa med semester är all tid som finns till läsning. Jag hann avverka fem böcker under vår bröllopsresa och vill rekommendera tre av dem.

Alla tre är perfekta som semesterläsning och gjorde att allt annat försvann. Ni vet när man blir totalt uppslukad av bokens värld och knappt vill göra annat, samtidigt som man inte vill läsa för fort för att boken inte ska ta slut. Det kan vara det bästa betyget för en bra sträckläsning.

Böckerna heter ”Jag lät dig gå”, ”Stora små lögner” och ”Det kommer alltid en ny himmel”. Rekommenderar samtliga!

3-lasvarda-bocker-9

”Jag lät dig gå” är nog den jag gillade allra bäst. Du kommer snabbt in i berättelsen, man får följa olika personer och ingenting är som man först tror. Den innehåller en del oväntade vändningar och det går nästan inte att sluta läsa när man kommit till den sista delen.

Visst, det går att räkna ut hur det kommer att bli när man kommit en bra bit in på sista delen men den är ändå suverän.

Texten på bokens baksida:

Femårige Jacob och hans mamma är på väg hemåt en mörk och blöt novemberkväll. De har bara en kort bit kvar att gå när han plötsligt släpper taget om hennes hand och springer ut i gatan. Samtidigt kommer en bil körande i rasande fart och Jacob hinner inte undan. Föraren smiter och kvar på gatan ligger den döde pojken. Över honom hukar sig hans svårt chockade mamma. Hela hennes liv har krossats i ett ögonblick.

Fallet hamnar på polisinspektör Ray Stevens bord. Han har inga ledtrådar men är fast besluten att hitta den skyldige, och är beredd att riskera allt för att skipa rättvisa åt en kvinna som drabbats av varje förälders värsta mardröm.
För Jenna är det omöjligt att fortsätta leva i hemstaden Bristol hennes liv är ödelagt. Det enda hon vill är att lämna allt bakom sig och börja på nytt. Jenna flyttar till en liten by i Wales. Hon försöker desperat glömma sitt förflutna men jagas av fasansfulla minnen. Byns invånare undrar förstås vem hon är och varför hon sökt sig just dit. Men Jenna håller alla på avstånd, släpper ingen in på livet.

Medan polisen arbetar börjar Jenna långsamt tro på en framtid. Men är det alls möjligt att lämna ett liv för ett helt annat?
Det förflutna kommer obönhörligt ifatt henne och dess konsekvenser är förödande.

”Stora små lögner” är precis lika bra sträckläsning som den ovan. Även den har många vändningar och är spännande ända in i slutet. Tycker mycket om den här boken och tog med den hem igen för att kunna läsa den igen. Tycker om konceptet när man får följa många olika personer och deras perspektiv. Önskar ofta att man kunde det i verkligheten med. Tänk att få en inblick i människors verkliga tankar och perspektiv och inte bara det som man väljer att visa upp. Hur som helst, läs den här boken!

Texten från bokens baksida:

Vid en första anblick framstår den prydliga villaförorten Pirriwee som en välmående och sömnig idyll. Men under ytan kokar det. Madeline och Celeste är grannar och bästa vänner. De har barn i samma förskoleklass och tar alla tillfällen de får att prata om livet på favoritcaféet. Madeline har händerna fulla med sin tonårsdotter, som plötsligt tycks föredra sin pappa och yogafrälsta styvmamma framför henne (hur är det möjligt??). Men hon kan inte låta bli att samtidigt kasta sig in i intrigerandet mellan olika fraktioner av föräldrar på skolan.

Förortens okrönta skönhetsdrottning Celeste backar förstås upp Madeline, men har verkat mer virrig än vanligt på sistone – kanske inte så konstigt med två helvilda tvillingpojkar där hemma och en man som ständigt är på resande fot. Eller finns det något som Celeste inte berättar?

När den unga ensamma mamman Jane flyttar in i området möts hon av kyliga blickar från de andra förskolemammorna och blir misstagen för att vara femårige Ziggys barnflicka. Madeline och Celeste tar dock Jane under sina vingar, och står på hennes sida när stämningen blir allt mer hätsk efter att Ziggy blivit anklagad för mobbning. Temperaturen på skolgårdar och villagator skruvas upp för att nå sin våldsamma kulmen under skolans årliga föräldrakväll …

”Det kommer en alltid en ny himmel” är en söt bok som är som gjord för semesterläsning. Den är lättsam och bra. En klassik roman som bjuder på mysig läsning. Märker nu att jag inte alls uttrycker mig lika lyriskt om denna men den är värd att läsa.

Texten från bokens baksida:

Elizabeth har inte lång tid kvar. Och hon vet att hennes 34-åriga dotter Brett inte är lycklig, trots ett på ytan perfekt liv med pojkvän, jobb och lyxig lägenhet. Hur ska Elizabeth kunna hjälpa sin dotter?

När testamentet efter Elizabeth ska läsas upp räcker advokaten Brett en skrynklig, gulnad papperslapp. Lappen innehåller en lista med de livsmål Brett skrev ner som tonåring och som hennes mamma sparat i hemlighet och nu ber henne att försöka uppnå: allt från att bli förälskad och skaffa barn till att skaffa en häst, arbeta som lärare och lappa ihop förhållandet till den frånvarande pappan.

Men hur ska det gå till? Lärardrömmen har Brett för länge sedan övergett för en högavlönad marknadsförartjänst. Pojkvännen Andrew vill inte ha barn och Brett har gett upp hoppet om att någonsin bli mamma. Och hennes pappa är död sedan sju år tillbaka.

Vägen till att bocka av listan visar sig vara lång, slingrande och oförutsägbar. Brett får lov att ge upp sin bekväma tillvaro och ompröva sina val. Det kommer alltid en ny himmel är en varm och inspirerande roman om kärleken mellan en mor och en dotter, och om att hitta tillbaka till det i livet som verkligen betyder något.

Frågan är vad jag ska läsa härnäst. Har ni några tips på nya godingar?

 

 1. Sandra skriver:

  Jojo Moyes bok, Livet efter dig.
  Katerina Janouch böcker i serien om Cecilia Lund.
  Andra bra författare, olika typer av deckare;
  Jonas Moström, Sofie Sarenbrant, Denise Rudberg, Katarina Wennstam, Emelie Schepp, Lars Kepler…

 2. Cecilia skriver:

  Har precis sträckläst Brigitta Olssons ‘Duktiga flickors revansch’ – så himla bra! Rekommenderas till alla!

 3. I skriver:

  Läs stanna med Flora, såå himla läsvärd!

 4. Om du inte läst Jojo Moyes böcker – gör det! Livet efter dig är den första…. Sen är du fast!

 5. Stina skriver:

  Tack för tipsen! Skrev upp dem direkt på min lista. Kan rekommendera boken björnstad av Fredrik Backman.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..