LÄSARFRÅGAN

Ellen frågar:

Hej Fia! Vad roligt med inlägget om dina jobb! Har du rest mycket själv i ditt liv? Isåfall undrar jag om du kan skriva ett inlägg om det och berätta mer. 

Svaret:

Vilken rolig fråga! Första gången jag reste själv var när jag flyttade från Hedemora till Washington DC efter studenten. Då lämnade jag allt och alla och flyttade till andra sidan jorden utan att känna någon. Såhär tio år senare förstår jag inte riktigt vad den drivkraften och modet kom ifrån, det var så självklart för mig att ta det steget för att komma bort från det enda jag kände till.

Utöver det så har jag rest själv en del, stort som smått. För några veckor sedan var jag i LA själv, i våras åkte jag ensam på yogaresan till Bretagne och många jobbresor innebär att jag åker själv.

Jag tycker om att resa ensam och vill ibland göra precis det. Både flytten till USA och yogaresan var med kravet att jag skulle göra det ensam. Ville verkligen inte ha med mig någon som jag kände.

Upplever att det ger mycket på ett annat plan och att man blir mindre begränsad. Det är kanske lite märkligt (eller helt självklart) men när jag reser med vänner eller familj har jag betydligt svårare för att fråga främlingar om något, be om hjälp eller ta kontakt med folk än när jag är ensam. Det är också oerhört skönt att få bara vara för sig själv ibland, och inte behöva planera, vara social och ja, anpassa sig.

Sedan är ju nackdelen att man upplever allting ensam vilket kan skapa en viss distans till ens omgivning om man vart borta länge. Det märkte jag främst av när jag kom hem till Hedemora igen efter att ha bott det där året i USA, många relationer kändes inte längre lika självklara då vi var på olika platser i livet efter det året. Men det är nog inte så ovanligt i den åldern, många hittar nya vägar efter skolan.

Bilder från mitt år i Washington DC där jag var Au Pair. 

Funderar du på att resa ensam? Gör det!

Jag rekommenderar det verkligen. Det är utvecklande och ett fint sätt att bygga relationen till sig själv. Du får även öva på att ta alla beslut och lyssna in vad DU vill vilket kan kännas stärkande. Och du kommer alltid att hitta människor som vill hjälpa till, hänga och troligtvis få många nya vänner på vägen. Jag har aldrig känt mig ensam när jag rest själv.

Folk är väldigt välkomnande och andra som reser ensamma verkar hitta varandra.

Jag vill göra många fler resor i min ensamhet trots att jag numera är gift och förhoppningsvis får familj längre fram. Det vore en dröm att göra en vandringsresa själv, kanske den klassiska pilgrimsleden. Och fler yogaresor som är det bästa balsamet jag kan tänka mig.

Berätta om er! Brukar ni resa själv? Vill ni göra det?

 

 1. Jag ska faktiskt resa själv för första gången om 1,5 vecka; nästa torsdag bär det av till Thailand, två veckor på egen hand! Första gången jag är utanför Europa också, som jag har längtat. Ser fram emot att ta dykcertifikat, thaiboxas, träna i värmen, njuta på stranden, äta thaimaten, hinna andas lite…

 2. ISA skriver:

  tycker alla ska våga resa ensamma, man utvecklas såå mycket just för man ”tvingas” ta kontakt med människor och fixa allt själv. SÅ bra 🙂

  1. ptfia skriver:

   Ja, verkligen utvecklande! 🙂

 3. Sofia skriver:

  Jag har funderat på att resa själv men tror inte att jag vågar 🙂

  1. ptfia skriver:

   Kan verkligen rekommendera det! 🙂

 4. Mona skriver:

  Kul att läsa! Jag är jättesugen på att resa själv! Dock undrar jag hur du känner gentemot din partner när du reser själv? Känns det som att du ”lämnar honom hemma” eller spenderar pengar på bara dig själv som ni hade kunnat spendera tillsammans? Jag har upptäckt att jag har mycket större behov av att vara ensam än vad min partner har och jag känner mig så elak när jag behöver egentid…

  1. ptfia skriver:

   Tänker att det känns fint att ge utrymme åt ens olikheter och olika behov och sen se till att verkligen mötas i det man gör och vill göra tillsammans. Tänker att de egna behoven inte behöver ha något att göra med att man väljer bort sin partner utan istället också väljer att lyssna på sina egna behov och intressen 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..