DET HÄR MED ATT PRIORITERA BORT SIG SJÄLV

Hej söndag!

Jag ligger i soffan och tänker på det här med att prioritera bort sig själv. Det är så förbaskat lätt hänt. Plötsligt står man där och inser att man inte vart vän med sig själv – att man så lätt, nästan så det inte märkts, har prioriterat bort sig själv helt eller delvis.

Varför gör vi det?

Jag fastnar själv i fällan med jämna mellanrum. Det händer att jag prioriterar bort mina egna behov för något ganska meningslöst, ibland sker det så successivt att jag knappt märker det.

Det kan vara allt från en sådan simpel sak som att jag har planerat att hinna ge mig själv ett fotbad, men istället fastnar framför instagram  eller ”ska bara” och jobbar en stund på kvällen. Eller att så fort jag behöver vila drar ner på allt roligt och socialt eftersom det är betydligt lättare att dra in på än exempelvis jobb eller andra måsten.

Visst kan ensamhet verkligen vara precis det som behövs ibland men lika ofta är jag övertygad om att jag egentligen skulle må bättre och få mer energi av att ta den där kompisdejten, middagen eller rundan på stan.

Jag tror att det är fullt mänskligt att prioritera bort sig själv, kanske speciellt som kvinna. Vi blir på något sätt upplärda att sätta alla andra framför en själv.

Ibland tror jag att vi behöver ändra utgångspunkt. Istället för att omedvetet slänga undan sig själv för att glida in på gamla vanor eller hjälpa alla andra före sig själv så kanske vi behöver stanna upp och snudda vid tanken ”vad behöver jag här, hur mår jag och vad behöver jag för att må bra just nu”.

För det är ju inte egoistiskt, fult eller fel att prioritera sig själv och sitt välmående. Vi blir snarare bättre, friskare och mer hela om vi vågar sätta oss själva högt på priolistan. Ni vet det här med att man måste älska sig själv innan man kan älska någon annan och att man behöver ta tag i sin egen skit innan man kan ta hand om andras – det finns en viktig poäng i dessa.

sofia-stahl-ptfia-2

Vi kan väl prata lite om detta. Känner ni igen er? När brukar ni prioritera bort er själva? Har ni tips på hur man kan tänka?

 

 1. Lasse skriver:

  Försöker förstå varför jag allt för ofta prioriterar annat/andra framför mig själv. Har googlat lite fram och tillbaka och hamnade av en slump här. Det är svårt att hitta en förklaring som jag kan applicera på mig och min situation. Hade för ett par veckor sedan två aktiviteter inplanerade som jag ville testa på. I bägge fallen valde jag att prioritera mina barn, vilket är rätt och riktigt om det inte hade varit så här alltid oavsett om det är inom familjen, på jobbet osv. Tar allt för sällan hänsyn till vad jag själv vill och mår bra av då fokus ligger på att se till att alla andra är nöjda och mår bra. Jag är helt enkelt dumsnäll och steg för steg närmar jag mig en stressnivå som jag inte mår bra av eller klarar av. Men envis som jag är så ger jag aldrig upp, jag kör bara på! Så nu söker jag efter en broms som jag kan bromsa mig själv med och då är det tyvärr inte tillräckligt med en mentalbroms, det krävs mycket mer än så! Tips på verktyg för att kunna bromsa mig själv tas tacksamt emot!

 2. Känner v-e-r-k-l-i-g-e-n igen mig! Har blivit så mycket bättre på det allteftersom jag blir bättre från utmattningen men tycker det är svårt. Är nu i en fas som inte är så stor, men som känns otroligt viktig för min hälsa sker nu. Efter att ha sagt upp mig vill jag ju bara MAXA jobbet med bloggen och det blivande företaget. Men blev sjuk i bronkit för två veckor sedan och valde då att vara sjuk. Inget jobb, inget bloggande. I vanliga fall hade jag jobbat lite ändå men inte denna gång. Så tufft mentalt men känns ändå rätt eftersom jag vill ha ett hälsosamt arbetsliv och det finns inga genvägar till det annat än att jobba hälsosamt!

  Ser verkligen fram emot att läsa ditt inlägg om Evernote, använder det själv till vardags men är inte hundra procent nöjd med mitt system 😃

 3. Känns som jag alltid prioriterar annat än mig själv. Inte ska väl jag ta mig tid till att göra saker som jag mår bra av? Men de är ju så viktigt. Tar man inte hand om sig själv kan man inte ta hand om andra. Kram

 4. ISA skriver:

  ooohja så lätt hänt det är. När man kommer på sig själv med att ibland göra saker för andra, istället för att lyssna på vad man själv vill. Sen när blev andras glädje viktigare än ens egen? :/

 5. Petra skriver:

  Usch ja!! Vi har haft ett praktgräl om det här hemma i fm.. jag tar lätt på mig offerkoftan o låter alla andra i familjen få sin vilja fram o bortprioriterat mina egna känslor o viljor… sambo o tre barn (17, 13 o 7). Så nu har vi prioriterat om ekonomi o kortsiktiga o långsiktiga planer så båda skall känna sig nöjda..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..