BÖRJA ÄTA IGEN EFTER MAGSJUKA

Idag börjar jag äntligen känna mig som en människa igen! Kunde börja äta lite smått igår vilket var väldigt välbehövligt efter nästan två dygn utan mat. Är så tacksam över att det gick över så pass fort och att jag nu är så pass återhämtad att föreläsningen imorgon känns tryggad.

Det här med att börja äta efter en magsjuka är ju allt annat än lockande. Har googlat en del och samlade ihop några tips från bland annat Vårdguiden och andra sidor.

→ Under den värsta perioden när du inte får behålla något, fokusera på att få i dig vätska. Gärna vätskeersättning som bl.a. innehåller salt som är extra viktigt för att förhindra uttorkning.

→ Söta drycker kan ge diarré så det är bra att undvika.

→ Kan du inte dricka så sörpla i dig en tesked vätska med någon minuts mellanrum så blir det lättare för kroppen att ta hand om och du minskar risken för att kasta upp det.

→ När det är dags att börja äta igen, börja med små portioner och ät lite oftare istället för mycket på en gång.

→Citronvatten kan hjälpa en del att få behålla vätskan i början. Prova även varmt vatten med färsk ingefära, citron och honung.

Vill även lägga till följande → Strunta i vad som anses vara nyttigt eller onyttigt. Fokusera bara på att få i dig något ätbart, vad som helst som kan fylla på energi. För mig fungerar vaniljyoghurt, vitt bröd som polarbröd och filmjölk bra.

Min första ordentliga frukost sedan i söndags. Vaniljyoghurt med flingor, polarkaka med smör och hushållsost och gurka, grapefrukt, kiwi och två munnar kaffe (var inte riktigt redo än). Snälla och mesiga smaker som lätt glider ner.

Jag kokade en egen vätskeersättning till Kim innan jag hade insjuknat. Den är superenkel att göra och vi alternerade den med vanlig Resorb.

Recept vätskeersättning 
1 flaska

1 liter vatten
6 tsk socker
1 tsk salt
ev. smaksättning, citron, färskpressad juice etc.

Koka upp vattnet i en vattenkokare, häll socker och salt i en glasflaska med kork. Häll ner vattnet och blanda väl. Smaksätt med något du gillar. Jag tog lite apelsinjuice. Skruva på korken och kyl flaskan snabbt. Förvaras kallt.


Nu ska jag fortsätta kurera mig och blanda förberedelser inför morgondagens föreläsning med några avsnitt av Girls, en promenad och mat lite och ofta för att vänja magen. Hörde förresten att föreläsningen är så gott som fullbokad. Jädrar så roligt det ska bli!

 

 1. Åsa skriver:

  OBS! Vätskeersättningen du ger recept på ska endast innehålla 1/2 tsk salt! Ändra det. Med en tesked ökar risken för uttorkning, vilket kan bli direkt farligt.

 2. Brukar du ha polarkaka hemma i vanliga fall också och äta ibland? Eller händer det bara vid magsjuka? Ser väldigt barnsligt gott ut!

  1. ptfia skriver:

   Så gott! Hade det hemma sedan innan! 🙂

   1. Blir så lätt att man bara ser grovt bröd, och allt hälsosamt. Men de är det som är så härligt med dig, att du har en balans mellan både och. Sådan förebild. Kram

 3. Amanda skriver:

  Usch, magsjuka är hemskt, men skönt att du mår bättre! Lycka till på föreläsningen! 🙂

  1. ptfia skriver:

   Tusen tack! 🙂

 4. Sofia skriver:

  Är verkligen knepigt det där med mat under och efter magsjuka. Jag fick i mig lättare saker som frukt och popcorn 🙂

  1. ptfia skriver:

   Verkligen knepigt! Tack för tips! 🙂

 5. S skriver:

  Skönt att du är friskare! Kan inte du ge dina bästa tips om att hålla presentationer? Har du alltid vart lugn inför det? Jag ska snart redovisa mitt examensarbete och är livrädd. Har så mycket ångest kring detta, så lite tips hade vart guld värt ☺

  1. ptfia skriver:

   Ja, så skönt att vara på bättringsvägen! Jo, absolut! Ska tänka på det under morgondagen och föreläsningen och komma ihåg att skriva ett inlägg om det! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..