OM ATT HITTA TYSTNAD I VARDAGEN

Jag har skrivit många inlägg om tystnad genom åren. Majoriteten har handlat om min rädsla för tystnaden – om hur jag har skyddat mig från den genom att alltid ockupera mig med stimulans. Några av er som följt med länge minns kanske att TV-serien vänner var min snuttefilt i många års tid?

Serien var alltid igång på hög volym när jag var ensam. Den var med mig i duschen, när jag lagade mat, jobbade, vilade och ja, jämt när jag var själv. Så fort jag klev ut så var det hörlurar i öronen. Aldrig tyst, det var för skrämmande eftersom det var så mycket mörker som vill ta sig upp till ytan.

pt-fia media-5

För ungefär ett år sedan så var jag på en yogaresa där tystnad var ett viktigt inslag. Varje morgon innebar tystnad från att vi vaknade till halv elva. Och vid ett tillfälle var det tystnad i 24 timmar i sträck. För några år sedan hade det gjort mig panikslagen. Nu var det något av det bästa jag upplevt. Det bästa sättet för att beskriva det är läkande.

De senaste åren har jag försökt hitta trygghet i tystnaden och kommit en bra bit på väg. Jag märker fortfarande att det första jag gör när jag mår sämre, är stressad eller känner mig ledsen är att fly in i gamla beteenden med för mycket stimulans och för lite tystnad.

Men stora delar av tiden så använder jag tystnaden som återhämtning och en hjälp i vardagen.

tystnad

Nu skulle jag egentligen ha skrivit några konkreta tips på hur jag hittar tystnad i vardagen, men det här blev så långt så vi avrundar här så kommer tipsen i ett annat inlägg på söndag.

Till dess så berätta gärna om er relation till tystnad. En del av er har berättat förut, kanske har det förändrats sedan sist vi pratade om detta? Och för dig som är en ny läsare, reflektera över din tystnad. Är du trygg i den? Är du i tystnad? 

 

 1. Hanna skriver:

  Jag älskar tystnaden och har alltid gjort, även som barn och senare tonåring. Jag växte upp i en stökig högljudd miljö med mycket gräl, skrik och bråk, tystnaden var positiv och har alltid haft positiva associationer för mig. Som vuxen har jag fått tinnitus och tystnaden blir nödvändig för att jag ska må bra. Mina morgnar börjar 05.15 nu för tiden och jag tar en stund där när jag vaknat ordentligt att lyssna till tystnaden, världen sover, gryningen är ett andetag bort och tystnaden är total. Likadant är det på kvällen, kvällsrundan med hunden är också en stund av tystnad, då större delen av världen har dragit sig tillbaka för kvällen är det bara jag, hunden och tystnaden. Jag lyckas inte alltid men de dagar som börjar och slutar i tystnad är helt klart bättre än andra.

 2. Hanna skriver:

  Jag är glad för alla tillfällen varje dag då jag kan ha det tyst omkring mig! Så skönt! Ljud i naturen som havet eller fågelkvitter är lika läkande. Med utmattningsdepression och småbarn är det svårt att få stunder av tystnad. Men jag märker att tystnaden gör så gott för läkandet. Den får mig lugn, jag får chans att samla mina tankar, känslor och kropp och liksom landa. Gör det lättare att slappna av och komma ihåg att andas. Meditation i tystnad en stund varje dag gör skillnad. Jag har nog alltid gillat tystnaden och inte förstått varför så många undviker den. Att tex gå med hörlurar ute i naturen med fågelkvitter är för mig en gåta. Det är bara tröttsamt med ljud hela dagen tycker jag. Det är ju mycket ljud ändå på jobb, med familjen osv som inte går att undvika. Tystnaden för mig är nödvändig för att kunna återvända till mitt innersta, känna kontakten med mig själv och ha någon sånär balans.
  Som sjuk nu upplever jag att ljud omkring mig kan vara mer störande och tröttande för hjärnan än synintryck. Vet inte om det är så? (Jag har en stresskada i hjärnan, typisk för utmattning).
  Tack för en mycket givande och intressant blogg!

 3. Linda skriver:

  Tystnad skrämmer skiten ur mig.

 4. Sanna skriver:

  Jag håller just nu på att genomgå mitt livs tuffast resa, jag har kommit långt men är inte i mål än. Jag har alltid tyckt om liv och rörelse runt mig men jag förstår nu att det var för att jag inte skulle kunna känna efter, jag skulle inte påverkas av mina magsmärtor. När jag nu håller på att läka så älskar jag tystnade, jag faller också in i mina gamla hjulspår med överstimuli men nu vet jag vad jag behöver för att läka, jag behöver tystnaden och lugnet. Tack för ett fint inlägg.

  Instagram: minsannaresa

 5. Det här tidsinställda inlägget kom så komiskt tidspassande till Stockholms händelser igår.

  Det som skedde stockholm är fruktansvärt, men min tystnad igår gick till alla offer i Syrien som kallar detta vardag.

  Hoppas detta får oss att inse att livet är kort och att vi ska älska stort, sprida glädje, skratta högt, sträcka ut handen till en främling och släppa vår rädsla!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..