LÅT OSS PRATA OM NAKENHET

Att vara naken. Underbart och förlösande eller en ren pina? Jag och mina vänner har pratat om nakenhet många gånger. Vilken relation man har till nakenhet och hur den relationen påverkar, och hänger ihop med, relationen till sin kropp.

Jag är numera bekväm i min nakenhet. Sover naken och känner inte att jag behöver skyla mig direkt jag kliver upp. Ibland hinner jag sminka mig och fixa håret innan jag fått på mig något plagg och jag tycker min kropp är fin även utan kläder.

Några vänner upplever motsatsen. De vill inte vara nakna och trivs inte alls med det.

Jag tycker det är intressant att fundera över det här med nakenhet och hur det påverkar vår syn på vår kropp. Det är en sak att älska, gilla eller acceptera sin kropp i kläder och en helt annan när den är utan. Jag får för mig att det är svårare att bygga en trygg och kärleksfull relation till sin kropp om man inte utgår från nakenheten. Det är såklart skitsvårt att se sin nakna kropp om man är ovan eller inte alls gillar det man ser, men jag tror att det är där vi behöver börja.

Kanske behöver man inte direkt ställa sig helt näck framför spegeln och granska varje centimeter av kroppen – ett första steg är kanske att sova utan pyjamas eller att ta sig tid att smörja in kroppen efter duschen. Eller att inte direkt klä på sig utan våga sig ut i köket och ta ett glas vatten innan kläderna åker på.

Jag menar såklart inte att vi ska springa runt nakna hela dagarna, jag tror bara att nakenheten är en viktig pusselbit i att lära sig att acceptera och tycka om sin kropp.

Dela gärna dina tankar om detta! Trivs du i din nakenhet? Har du samma relation till din kropp med och utan kläder?

 

 1. Latino skriver:

  Varför ska man skämmas? Då får man göra något åt det, jag och min fru är nudister. Vi går oftast nakna hemma och i trädgården, med den korta sommaren vi har i Sverige så passar vi på. Alltid på nakenbad då vi har nära dit. Vet inte varför en del tycker att det är fult att vara naken, vi sparar pengar på badkläder och slipper ränderna. Bara en massa positivt 🙂
  Värst är påklädda människor på nakenbadet, med all kust de har, så borde de respektera den lilla vi har.. prova får ni se, man ligger inte och tänder på alla… man bara njuter av solens strålar över hela kroppen.

 2. Janne skriver:

  Känner jag för att vara naken så är jag det om det är möjligt.
  Hemma går jag väldigt ofta naken både ensam och tillsammans med min fru.
  Älskar att vara naken ute i naturen och är ofta en av dom första att slänga av sig paltorna om det känns rätt.
  Men också när jag är ensam i skog och mark tar jag ofta av mig naken. Känner mig ett med naturen!
  Det har alltid varit så.
  Har alltid tagit av mig kläderna
  Går nästan alltid naken i trädgården trots grannar.
  Har sagt som det är och om det är några problem får dom säga till.
  Ingen har någonsin sagt något.
  Men visst det är inte helt enkelt!

 3. Jes skriver:

  Tack för att du gav en tankeställlare! Efter kort reflektion kan jag säga att jag gått från att vilja ändra varje centimeter min kropp (ätstörningar på det) till att idag vara rätt glad och stolt över en stark och frisk kropp och vara ganska bekväm med den kropp mitt DNA och min livsresa format.

 4. Olivia skriver:

  Solar aldrig toppless, men är ofta naken under långa kjolar eller klänningar. Får lite extra självförtroende ibland när jag struntar i trosor. Hörde att många av mina tjejkompisar var troslösa under sommaren så jag testade och det kändes häftigt på något vis. Har haft problem med nakenhet förr.

 5. Anonym skriver:

  Brukar aldrig kommentera men blev lite nyfiken på detta ämnet. Jag har också tänkt på nakenhet mycket och har tänkt på det här att vara topless på stranden. Varför är det en så stor grej egentligen? Alla vet att kvinnor har bröst, precis som män också har bröst. Men det känns som det är så pinsamt/tabu att visa sig på stranden/badhuset utan överdel. Varför är det så? Borde vi skämmas att visa en del av kroppen som alla har? Är det för att kvinnobrösten har blivit för sexualiserade? Jag vill gärna gå runt och bada utan bikiniöverdel men jag känner att jag besvärar de i min omgivning men är det inte egentligen deras problem om de blir obekväma av något så normalt som bröst..? Ja, det här är mina funderingar. Intressant att höra hur ni tänker.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..